Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '09

 
Kategori
Haber
 

TRT’nin hilesi tutmadı

TRT’nin hilesi tutmadı
 

Bir zamanlar kartaldı!...



Tek kanaldan çok kanala geçiş, televizyon yayınlarında çoksesliliği getirdi. Kuralsızlığın egemen olduğu bir ortamda, yozlaşma kaçınılmazdı. Ancak,TRT, televizyon yayıncılığında , her türlü olumsuzluğa karşın, “güvenilir olma”yı sürdü.

Öyle bir an geldi ki, “Haberi TRT verdiyse, doğrudur.” anlayışı yerleşti.

Bu, bir güvenin anlatımıydı.

Ama...

TRT, şimdi, bambaşka bir kulvarda koşuyor.

TRT, haber ve programlarıyla, o eski “güvenilir olma” özelliğini çoktan yitirdi.

Benim için de öyle...

TRT’de şimdi, ancak maç izlenir.

****

Bugünkü Cumhuriyet’te Fırat Kozok imzalı, “TRT’nin hilesi tutmadı” başlıklı haber, TRT’de olup biteni anlatması, TRT’nin nasıl bir çizgide olduğunu göstermesi bakımından önemli:

“TRT’nin, Arapça kanalı için Kanal 7’den transfer ettiği, Mısır’daki El Ezher Üniversitesi mezunu, şeriatçı Tevhid dergisi ekibinden Sefer Turan için yaptığı yönetmelik değişikliği Danıştay’dan döndü.”

Niye?

Yanıt Fırat Kozok’un haberinde:

“TRT’nin 24 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren personel yöneltmeliğine göre TRT’ye sözleşmeli program haber personeli olarak girmek için “fakülte veya yüksekokul mezunu olmak” şartı yer alıyordu. Ancak Sefer Turan bu koşulları taşımıyordu. Çünkü Turan, Mısır’da şeriat eğitimi veren ve Türkiye’de denkliği kabul edilmeyen El Ezher mezunuydu.”

Ancak TRT, Turan’ın göreve başlamasından bir gün sonra, yönetmelikte bir değişiklik yapıyor. 14 Nisan’da, Resmi Gazete’de yayımlanan yeni bir yönetmelikle, “Yayın kuruluşlarının yayın, yapım, program veya haber hizmetlerinde en az 2 yıl çalışmış olanlarda bu şart aranmaz.” ifadesiyle, kişiye özel durum sağlanmış oluyor.

****

Haber-Sen, TRT’nin yönetmelik değişikliğini yargıya taşıyor.

Danıştay, “TRT’nin yaptığı yönetmelik değişikliğinin kariyer ve liyakat ilkeleri ile hizmet gereklerine ve hukuka uygun olmadığına işaret” ederek, değişikliği iptal ediyor.

Böylece, Fırat Kozok'un deyişiyle, “TRT’nin hilesi" tutmuyor.

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..