Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

23 Mart '09

 
Kategori
Arkeoloji
 

Truva'yı buldum!

Truva gerçekten bulundu mu yoksa henüz daha keşfedilmeyi mi bekliyor.?

Efsaneye göre, savaşın nedeni; Iolkos Kralı Pelans ile Thetis'in düğünlerine davet edilmeyen kavga tanrıçası Eris'in, sinirlenip bir oyun düzenlemesi ve Hera, Afrodit ve Athena'nın oturduğu ziyafet sofrasına, üzerinde 'en güzele' yazılı bir elma atmasıyla başlar.

Elmanın kimin olduğu üzerine 3 güzel tartışmaya başlarlar ve Zeus'tan bu sorunu çözmesini isterler. Zeus işin içinden çıkamayınca, çareyi Troya Kralı Priamos'un oğlu Paris'i rehber ilan etmekte bulur. Güzellerden her biri kendisini seçmesi için Paris'e bir şey vaat ederler. Athena ona savaşta yenilmezlik gücü vereceğini vaat eder. Hera Paris'i Asya'nın hakimi yapacağını söyler. Paris Afrodit'e kanar ve dünyanın en güzel kadınını elde etmek için Afrodit'i yarışmanın birincisi seçer.

Bu güzel kadın Sparta Kralı Menelaos'un karısı Helen'di. Paris, Afrodit'in yardımıyla Sparta'ya gider, Helen'i kaçırır, prensi olduğu Troya şehrine geri döner. Bunun üzerine hakarete uğramış Menelaos, Akha ordularını toplayarak Troya'ya savaş açar. Böylece 10 yıl sürecek Troya savaşı başlamış olur.

Truva Savaşı, Homer’ in “İliada”sında anlatılmaktaydı. Maceraperet ve silah tüccarı Heinrich Schliemann Yunanlı genç karısının da yardımıyla, küçük yaşlardan beri okuduğu Homer’ in “İliada” sından yola çıktı ve 1871’ de Truva(Troya)’ yı Çanakkale’ de Hisarlıkta buldu.

Osmanlı hükümetinin genişliğinden de yararlanarak istediği her şeyi yaptı.

Ama acaba bulunan yer Homeros´un Troya´sı mıydı?

Schliemann üst üste yapılmış ve arasında yüzyıllar bulunan 7-8 Troya kalıntısı buldu ve bunların birisine Homer´in Troya´sı dedi. Oysa sonraki kazılar ve araştırmalar Yunanlılar tarafından yakılıp yıkılmış bir kentin varlığını kanıtlamıyordu."

Doğru olabilir mi? Bütün bunlar bir masal mı?

Heinrich Schliemann Türkiye´den kaçırdığını söylediği Troya Kralı Priam´ın hazinelerini kaçışından oniki yıl sonra ortaya çıkardı ve sonra birçok uzman bu kalıntıların Girit´de yaşamış olan Mikenler´e ait olduğunu ileri sürdüler.

Bence; Truva gerçek ve henüz daha bulunmadı.

Çünkü Heinrich Schliemann bulduğu kalıntılardan, hazinelerden ve okuduğu “İliada” destanından etkilenerek Hisarlık tepesinde bulduğu şehrin “Troy(Truva)” olduğunu telaş ve heyecan içinde açıklamıştır.

HİSARLIK’ TAKİ TRUVA(TROY) EFSANEDEKİ TRUVA NEDEN OLAMAZ?

Eski kaynaklarda Troy(Truva), denizden görülemeyen, geniş cadde ve sokaklardan oluşan Grek dünyasının en büyük şehridir. Oysa günümüzde Heinrich Schliemann’ ın bulduğu Troy, denizden görülmektedir ve sadece 5 acre’ dir. 1 acre 4047 m2’ dir. Yoksa burası bir köymü dür? Yoksa asıl Troy’ a bağlı bir liman istasyonu mudur?
Efsanede Homeros, Truvalı kadınların bulaşıkları akan pınarlarda yıkadıkları yazılı. Homeros, bu kaynaklardan bazılarının sıcak, bazılarının soğuk su kaynakları olduğunu belirtmiştir. Oysa Schliemann’ ın bulduğu günümüzdeki Truva’ da su kaynakları yoktur. Eski çağlarda insanlar bol su olmayan yere çok büyük şehir kurabilir mi? Gerçek Truva’ nın olduğu yerlerde bu su kaynaklarının da olması gerekir. Hatta sur duvarlarının hemen dışında 7 tane su kaynağının bulunduğu ve bunların küçük dereler olarak aktıkları belirtilmiş.
Bugünkü Truva yaklaşık küçük bir tepeyi kaplamakta ve surları oldukça alçaktır. 10 yıl boyunca binlerce asker burayı nasıl olupta fethedememiştir. Bu askerler, kuzey rüzgarlarına açık bu ovada kışın soğuktan ve sert iklimden nasıl korunmuştur?
Hisarlık Tepe’ nin bulunduğu ovanın Bronz Çağında sular altında olduğu ve bu nedenle Hisarlık Tepenin bir liman barınağı olabileceği Geolojistler tarafından ifade edilmektedir.
Schliemann’ ın bulduğu hazinelerde yer alan takılar, efsanede yer alan Yunan kadınlarının taktığından çok, Miken ve Luvi kavimlerinin taktığı takılara benzemektedir. Dolayısıyla bu hazineler Truva hazinesi değil, bir Miken ya da Luvi köyüne ait olabilirler.

PEKİ GERÇEK TRUVA NEREDE?

Bu konuda bazı görüşler mevcuttur. Amerikalı John Egan, gerçek Truva’ nın daha güneyde Pınarbaşı köyü yakınındaki Ballı Dağ’ da olduğunu öne sürmektedir. Burada efsanede belirtilen sıcak ve soğuk su kaynakları mevcuttur. Bazı sikkeler ve eserler bulunmuştur.

Ancak burası gerçek Truva’ nın olduğu bölge değildir ancak gerçek Truva buraya yakın bir bölgedir.

Truva’ yı Google Earth üzerinden tespit ettim. Efsanede anlatılan coğrafyanın ta kendisiydi. Bu uydu görüntülerini John Egan’ la temasa geçerek koordinatsız olarak onada gönderdim. Gözlerine inanamadı. Truva’ yı buldun cevabını verdi. Oda buranın Truva olduğuna ikna oldu. Pınarlar, ulu ağaçlar, caddeler, saray kalıntıları uydu görüntülerinde çok net anlaşılıyordu. Bunu tüm dünyaya duyurmak için bahar ve yaz aylarını bekliyoruz. Bölgede yapacağımız yüzey araştırmaları bu görüntüleri desteklerse resmi makamlara başvurup kazı çalışmasını başlatmayı planlıyoruz. Bunu blogda duyurup duyurmama konusunda kararsız kaldım ancak sonunda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Akademik kimliği olanlara görüntüleri ön inceleme için(koordinatsız olarak) gönderebilirim.

 
Toplam blog
: 41
: 431
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

1968 doğumluyum. Üniversite mezunuyum.  ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara