Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '14

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Tryiad

Tryiad
 

Soldaki Ruşen Çetin, sağda Ahmet Eler (Görsel oriinaldir)


TOBB DEİK Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin; Ahmet ELER'in konuğu oldu.

"Ekonomide Ufuk Turu" yeni bölümleriyle her Cumartesi, akşam saat sekizde Tek Rumeli TV ekranlarından yayımlanıyor.Bu hafta TÜRK-UKRAYNA İŞ FORUMU kapsamında; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK): TOBB ve DEİK Başkanlığının, iş dünyası olarak Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticari, ekonomik ilişkilerin gelişmesine her türlü desteği vermekte olduğunu öğrendik Ruşen Çetin’den.  Bu programda ayrıca Türk özel sektörünün Ukrayna pazarına çok önem verdiğinin altını çizen ÇETİN,  ikili işbirliğinin gelişmesini engelleyen sorunların zamanla çözüme kavuşacağına inandıklarını, Ukrayna’nın demokratikleşme ve iktisadi reformlar alanında elde edeceği başarılara paralel olarak karşılıklı ticaret ve yatırım faaliyetlerinin de büyük ölçüde canlanacağını vurguladı.

A. Ruşen Çetin 1956 yılında Artvin'de doğmuş. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü bitirdikten sonra sırasıyla Afşin-Elbistan Termik Santrali, Türk Philips A.Ş. ve Cankurtaran Holding'de çalışmış. 1996 yılından beri Tureks'in yönetim kurulu başkanlık görevini sürdürmekte, aynı zamanda EURATEX (Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Teşkilatı) Yönetim Kurulu Üyesi-Türkiye Temsilcisi. IHKIB  (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi. DEİK(Türk-Ukrayna İş Konseyi) Başkanı. Türk - Kanada İş KonseyiBaşkan Yardımcısı, Türk- Özbek İş KonseyiBaşkan Yardımcısı, Türk-Mısır İş KonseyiYürütme Kurulu Üyesi görevlerini de yürüten Çetin, gerçekten çok yönlü bir şahsiyet.

Türk - Ukrayna İş Konseyi, Ukrayna’nın bölgeleri ile işbirliğinin geliştirilmesine de özel önem verdiğini, bu çerçevede Ukrayna’nın Dnepropetrovsk, Donetsk, Kırım ve Odessa bölgeleri ticaret ve sanayi odaları nezdinde “İş Konseyi” yerel komitelerinin faaliyet göstermekte olduğunu, önümüzdeki dönemde ülkenin merkez ve batı bölgelerinde de benzer işbirliği komitelerinin kurulmasının öngörüldüğünü de öğrendik bu programda.

Ruşen Çetin 2014'ün zor bir yıl olacağını, 2013'ün "orta şekerli" geçtiğini, Gümrük Birliği anlaşmasının serbest ticaretimizi engellediğini.  2014'te gündemdeki kavgaların bitmesi lazım geldiğini, bu durumun hepimizi olumsuz etkilediğini, ülkenin imajını olumsuz etkilediğini, işlerin iyi gitmediğini, hepimizin bildiği olumsuz gelişmelerin döviz istikrarını etkilediğini bunun da ülkenin tümden kaybetmesine sebep olduğu söyleyerek şu sorulara yanıt verdi.

Ahmet Eler: "Çanlar gelişmekte olan ülkeler için ve Türkiye için çalıyor, diyebilir miyiz?"
Ruşen Çetin: "2014'te sıcak para Türkiye için bitiyor, ABD merkez bankası FED, Ortadoğu Sermayesi, falan bitiyor. Yere çok sağlam basmamız gerekiyor. Türkiye o kadar da güçlü bir ülke değil. 38 milyar dolarla Türkiye gücünü tutmaya çalışıyor. Yeterli değil, dövizi tutamıyorsun, geldiğimiz süreçte tutturabildiğimiz denge güçlü değil. Dövize bağlı bir dengedir bu, Türk lirasını da aşağı doğru çekiyor. Ülke ekonomisi kura bağlı yürüyor, o nedenle risk ortaya çıkıyor." 

Geçmişte sporculuğunun da bulunduğunu, Fenerbahçe kulübünde Ali Koç'la birlikte hareket ettiklerini, 1907 Fenerbahçe derneğini birlikte kurduklarını, derneğin kulüp içinde etkisinin yüksek olduğunu, derneğin kuruluş amacının Fenerbahçe Spor Kulübü’ne hizmet olduğunu. Belli konuma gelmiş Fenerbahçe aşığı işadamı ve yöneticilerin herhangi bir beklentileri olmadan Fenerbahçe Spor Kulübü yönetimine hizmet ve katkıda bulunabilecekleri bir platformun oluşturulması amacıyla yönetim kurulunda görev aldığını da anlattı.

Ruşen Çetin ile söyleşiden çıkardığımız sonuç;

“Trakya Bölgesi olarak tanımlanan coğrafi sınırlar içinde yaşayan, ticari faaliyette bulunan yönetici ve iş adamı sıfatını taşıyan, serbest meslek erbabı, akademik kariyere sahip, bilim insanları ile aynı özelliklerde ve ‘Trakyalı’ olma vasfını ön plana çıkarmış şahısları bir araya getirerek, başta dernek üyeleri olmak üzere, tüm Trakyalıların; Anayasamızın öngördüğü esaslara ve Atatürk ilkelerine uygun olarak, sosyoekonomik düzeyin geliştirilmesine katkıda bulunmak, üyelerinin sosyal sorumluluklarını ve dayanışma ruhunu geliştirmek" amacıyla 09.09.2005’te kurulmuş TRYİAD (TRAKYALI YÖNETİCİLER VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ) kurucularından olan ve şimdiki yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevini sürdüren A. Ruşen Çetin, “güzel ve yalnız” ülkemizin örnek mozaiğinden yalnızca biridir.

KEYİAD Keşan Ekibi olarak, kendisine şükranlarımızı sunarız.

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..