Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Turan “Kıbrıs'ı bilimde tanıdılar, sıra siyasi alanda..

Turan “Kıbrıs'ı bilimde tanıdılar, sıra siyasi alanda..
 

Turan “ Bilim de tanıdılar, sıra siyasi alanda..


Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Hüseyin Turan, bilimsel alanda yaptıkları çalışmaların KKTC’nin siyasal alanda tanınmasına büyük katkılar sağlayacağını düşündüklerini söyledi. Turan, “ Ülkemiz bilimsel gerçeklerin ışığında sağlık alanında attığı önemli adımlarla dünyada en yüksek puanla akredite olan bir çalışmayı ortaya koymuştur. Bir Türk Üniversitesi olarak büyük gurur içerisindeyiz.” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Hüseyin Turan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde (MGC) düzenlediği basın toplantısında, Yakın Doğu Üniversitesi’ni tanıttı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) dünya devletleri tarafından tanınmamış olmasına rağmen, üniversitelerinin bilim alanında yaptığı katkılar nedeniyle, KKTC’nin dünya devletlerine belli ölçülerde bilimle tanıtıldığının altını çizen Turan, “Bu da bizim için büyük bir onur kaynağı. Her şeyden önce bir Türk üniversitesinin başarısıdır. 2007-2008 yılı KKTC ve Yakın Doğu Üniversitesi için ‘Sağlık Yılı’ oldu. Diş Hekimliği ve Eczalık Fakülteleri ile başladık. Diş Hekimliği Kliniğimiz, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, dünyada en yüksek puanla ilk sırada akredite edildi. Tanınmamış bir ülke olmamıza rağmen, KKTC olarak bu belgeyi bize gönderdiler. KKTC’nin dünyaya tanıtımı açısından birçok siyasetçinin bile yapamadığının önüne bilimle geçtik” dedi.

“Kanser araştırmalarında en fazla sonucu biz ürettik “

Rumların tüm engellemelerine rağmen dünyanın en hızlı 13. süper bilgisayarlarını kampüslerine kurduklarını belirten Turan, IBM ile ortak olarak üniversitelerine yerleştirdikleri bu bilgisayarların dünya bilimine katkı sağladığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2008 yılında ‘Dünya Kanser Araştırma Merkezi’nin verileri bizlere de geldi. Bu verileri işleyerek tekrar geri ‘Veri Bankası’na gönderdik. Bu gönderimle dünyada en hızlı ve en fazla sonuç üreten süper bilgisayarlara sahip olduk. Dünyanın yeniden oluşumunu gözlemlemek için ‘Big Bang’ denilen ‘Büyük Patlama’ deneyine de Yakın Doğu Üniversitesi’nin süper bilgisayarları katkı sağlıyor. KKTC Rumların tüm engellemelerine rağmen tıp eğitimini vermeye başladı. Hacettepe Üniversitesi’nin çok değerli hocaları tarafından bu eğitimler verilmeye başlandı. Orta Doğu’nun en büyük Araştırma Hastanesi 2-3 ay içerisinde kampüsümüzde hizmete girecek.”

“Güvenlik, eğitim ve sağlık adasıyız”

Yakın Doğu Üniversitesi’nin kurucu rektörlerinden Suat Günsel’in, “Bir devleti devlet yapan olgulardan ilki güvenliktir” sözünü anımsatan Turan, bu güvenliğin 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından (TSK) sağlandığını belirterek, “Bu olgulardan ikincisi eğitimdir. Adamız bir eğitim adası olmuştur. Üçüncüsü ise sağlıktır. Bu alanda da 2007-2008 yılını milat olarak kabul ettik. Dünya Sağlık Örgütü’ne de bağlanarak daha büyük adımlar atmaya devam edeceğiz. 55 farklı ülkeden oluşan toplam 17 bin öğrencimiz var. Fakültelerimize, Veteriner Hekimliği Fakültesi ve Gıda Mühendisliği Fakültesi eklendi. Sahne Sanatları Fakültemiz de bunlardan bir tanesi. Çok kıymetli öğretim üyelerimiz var. Bunların başında Türkiye’de tiyatro alanında hocaların hocası olarak nitelendirilen Prof. Dr. Bozkurt Kuruç geliyor. Cihan Ünal, Ayşegül Atik, Can ve Aysen Gürzap, Prof. Dr. Murat Tuncay da bu fakültemizde eğitim vermeye devam etmekteler. Buradan mezun olacak arkadaşlarımız devlet sanatçısı olarak mezun olacaklar.

“KKTC, eğitimde örnek bir ülke”

Ahmet Eroğlu ise yaptığı konuşmada, KKTC’nin Türkiye ve ülke halkı için ayrı bir yere sahip olduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yakın Doğu Üniversitesi, dünyanın bilimsel üretimine çok önemli katkılar sunan üniversite. Değerli öğretim görevlisi Hüseyin Turan da bu katkıları ifade etmeye çalıştı. Benim dikkat çekmek istediğim nokta ise biraz daha farklı ama eğitimle bağlantılı. KKTC 220 bin nüfuslu bir ada ülke. Dünyanın 70 farklı ülkesinden 45 bine yakın üniversite öğrencisi var. Dünyanın başka bir coğrafyasında, nüfusunun yüzde 20’ye yakınını farklı ülkelerden üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bir yer yok; yani KKTC bu anlamda tek örnek.”

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..