Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '07

 
Kategori
Turizm
 

Turist mi kelle mi taşıyoruz?

Turist mi kelle mi taşıyoruz?
 

Konu başlığı “Turizm taşımacılığı” Ama kimse benim B-3, D-2 belgelerinden, Karayolları Taşıma Kanunundan, Yönetmeliğinden söz edeceğimi, karayollarının yetersizliğinden, bakımsızlığından, teknik terimlerden, mevzuattan dert yanacağımı beklemesin... İşin uzmanları bunu teknik olarak tartışacaklardır.

Benim derdim “TURiZM” adı altı adında TAŞIMACILIK yapanlarla…

Öncelikle şu tanımlamaları ayırmak gerekiyor… Turizm, Taşımacılık, Transport…

Çok başımıza gelmiştir meclislerde;

- Ne iş yapıyon abi?

- Turizmciyim.

- A ben de turizmciyim… “Züğürtağası Turizm” bizimkisi. “Senin kaç otobüsün var abi?”

ya da sizi nakliyeci sanır “Nereye mal çekiyorsun abi?”... O da “Zırttırıpırt Turizm”dir ya…

Peki ya öğrenci taşımacılığı yapanlara ne demeli.. "Aaa bak meslektaşız. Benim de otobüslerim var, hafta sonları da Uludağ, Pamukkale turları yapıyorum...." diye muhabbet uzar gider...

Ahhh ah… Keşke… taşımacılık, otobüs, nakliyat, öğrenci servisi şirketleri TOUR ve de TURiZM kelimelerinden arındırılsa.

Benim şirketimin Resmi gazetede “bankacılık yapabilir” ibaresi olmasına karşın, bankacılık işi yapmadığım için BARACUDABANK ismini kullanamam. O halde taşımacılık, otobüs, nakliyat, öğrenci servisi şirketleri de tur ve turizm işi yapmadıkları ve 1618 sayılı yasaya göre TÜRSAB üyesi olmadıkları için TUR ve de TURiZM adlarından arındırılmalıdırlar...

ÖZ, HAKiKi, .....AĞASI yada RAKiBiMiZ-THY v.s. gibi şirketlerin de firma isimlerinin arkasına tüm dünyada olduğu gibi “TAŞIMACILIK” yada “TRANSPORT” yazmaları sağlanmalıdır.

Bu işin tanımlama kısmı, peki ya gerçekten turizm taşımacılığı yapanların da sınıflandırılmaları, kalifiye olmaları gerekmiyor mu?

Hem de nasıl…! Turizm taşımacılığında yaş sınırlandırması 8. Ama her biri aynı katagoride mi? Değil.! Bunun eskisi var, yenisi var, hurdadan dönmesi, harbi klimalısı, Sütrak’lısı var, Bursa’da giydirilmişi (eski otobüslere Bursada yeni karoser takma işi) var. Kısaca, haftalık Anadolu turunuz için her ikisi de 8 yaş kuralına uygun ama en alt ve en üst katagoride 2 otobüs kiralasanız en az iki katı fiyat fark edeceğini biliyor musunuz?

E peki ne istiyorsun kardeşim? Derseniz. Söyleyeyim YILDIZ İSTİYORUM… Otellerdeki gibi. 3, 4 ve 5 yıldız… hani nasıl bakanlık belirli kurallara uyan otellere turistik belge veriyor ama daha sonra içlerinde katagorilerine göre 2, 3, 4, 5 diye ayırıyorsa, Aynı katagoride fiyatlandırılan ancak farklı servislere sahip otobüslerde de yıldızlandırılma istiyorum.

Not. Aslında restaurant’larda da istiyorum ama bu konu sanırım bir başka zaman irdelenebilir..

Otobüsleri katagorilere ayırdık… Bitti mi peki derdimiz?.. Koccaman bir HAYIR!

Şimdi esas mesele turizm taşımacılığı yapan PERSONEL’de… Otobüs 5* ama şoför 2* olmaz… Bir karış sakal, 2 karış surat, Hanut gelmezse surat’ı 3’le…Bahşiş yoksa 4’le… Leş gibi kok, boyasız, yumurta topuk, arkası basılı ayakkabı, beyaz kirli çorap, ütüsüz pantolon ve bağrı açık gömlek, kıllar fora. Her sana (nezaketinden) gülümseyen “gavur karısı” nı sana “iş atıyor” zannet, Yolda her tehlikeli virajda yüreği ağzına gelen turistlerin çığlıklarını “eğleniyorlar” diye her viraj da daha da gaza bas, La fontenne masallarına taş çıkartan; şoför’e otobüs alan yaşlı kadın turist ve yurtdışına kapak atan muavin hikayelerine hayallerinde 1’e 1000 kat ve hatta gerçekleştirmeye çalış… Rehbere kafa tut, tehdit et…

OLMAZ !!!

Onlar da eğitime tabi tutulacak, sertifika alacak, katagoriye sokulacak… Aynen havaalanı taksi soförleri veya elinde pano ile turisti ilk karşılayan ve otele getiren kişiler (transfermenler) için istediğimiz gibi…

Çünkü taksi şoförü de bir turizm taşımacısıdır… Taksi de bir turizm taşıma vasıtası… Havaalanına indiniz. Taksiye bindiniz. Eviniz Yeşilköyde. Adres verirsiniz. Cevap: Gidemem abi, Neden? Okkadar bekledik, Yeşilköy'e gidemem! Ya da bir karış surat. Yabancıysanız şööle bir “Şehir Turu”, ardından Yeşilköy... Varsa cesaretiniz, deneyin bir gün havaalanından yabancı taklidi yapıp taksiye binmeyi... N'oluyor görürsünüz.! Taksilerin hali, eskiliği, pisliği de ayrı bir problem.

Memlekete ilk gelen turist ya da iş adamı az mı aramıştır bizi veya yurtdışındaki acentesini "acaba kaçırılıyor muyum?" diye.

Kısaca; ülkemize gelen turistlerin tanıdığı “ilk Türkler”; rehberler, transfermenler, otobüs ve taksi şoförleri, çarşı esnafı düzenlenecek kurslardan “Turizm Sertifikası” almalı. Otobüsler ise mutlaka sınıflandırılmalı…

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..