Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '12

 
Kategori
Turizm
 

Turizm, seferberlik ve Manisa

Turizm, seferberlik ve Manisa
 

Sayın Valimizin ilimizi onurlandırması ile birlikte Manisa da değişim rüzgarı esmeye başladı. Hoş geldiniz efendim, şüphesiz ki büyük vazifeler gerçekleştirecek, Manisa’ya bambaşka bir güç katacaksınız.

Geçtiğimiz hafta Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz’ün davetini aldığımda çok heyecanlandım. Konu birebir ilgilendiğim bir alandı ve Manisa da ilk kez böyle bir girişim en üst makamın liderliğinde gerçekleştiriliyordu. Sayın Valimizin 'Manisa'nın Turizm Seferberliği ve Markalaşma' projesini anlatırken duyduğu heyecan karşısında benim heyecanım yerini mutluluğa bırakmıştı. Evet, şehrimizin çehresini değiştirecek dev bir güç harekete geçmeye davet ediliyordu. Yüzyıllardır uyuyan bir kenti uyandırmak kolay değilse de bu konuda sarf edilecek tüm çabalara değer. Stratejik, planlı ve sürdürülebilir bir turizm seferberliği için Manisa elele veriyor.

Sayın Valimiz Manisa’nın önündeki en büyük engelin farkındalık eksikliği olduğunun altını çizerken çok haklıydı doğrusu. Manisa da kazanıp İzmir de harcandığı müddetçe, Manisa esnafı kalkınamadığı müddetçe, halkımız Manisa’ya yapılan yatırımların refahını sürebilir mi dersiniz? Değişir mi bu gidiş? Değişmeli mi? Değiştirilmeli mi?

Evet, haklısınız. İzmir bir cazibe merkezi.
Neden? Çünkü üç güzel ses de oradan geliyor.
İzmir çekiyor kendine; deniziyle, eğlencesiyle, kızlarıyla...
Manisa da çalışılıp kazanılanlar bu nedenle İzmir’de harcanıyor, çünkü Manisa bir iş merkezi.
Nasıl ki bir nehir yatağını değiştirmek kolay değilse, bu akışı da değiştirmek pek kolay değil.
Manisamızın gizemi Gediz, gururu Spil, tarihi Sardes, ilham alınacak zenginlikleri sayısız...
Sultaniye üzümünün bağları, dünya sigaralarının tütün tarlaları, binlerce yıllık zeytin işleme teknikleri Spil’in gölgesinde Gediz’in bereketiyle harmanlanıp Sardes’de basılan ilk “para” sayesinde İzmir limanlarından dünya tarihine köklerini salmış.
Bizansın ilk kalesi bu topraklarda düşmüş, Saruhan vilayetinde yetişmiş yükselme döneminin mimarı olan padişahlar... Hepsinin bir arada olmasına delil, tahta çıkmaya en yakın aday olan şehzadelerin yetiştirildiği en önemli hocaların makamı Manisa. Nice ermişler, sufiler, bilim adamları, sanatçılar, iş adamları yetişmiş bu topraklarda. Bu büyük isimlerden birinden bahsetmek istiyorum size, ki bu isim bu proje için son derece önemlidir.
Prof.Dr. Turgut Var; kendisi bir turizm dehasıdır ve dünyada da turizm biliminin babası olarak isim yapmıştır. Dünyanın en büyük üniversitelerinin turizm bölümlerinin kurulmasında bizzat görev almıştır ve hepsinde halen öğrencileri görev yapmaktadır. Geçtiğimiz 50 yıl içinde dünya turizminin gündeminde olan tüm cazibe merkezlerini bugün bilinir kılan projelere imza atmıştır. Örneğin, Kanada’da Vancouver, ABD’de Hawaii, Avustralya’da Sydney ve daha pek çokları.
Prof.Dr. Turgut Var ile birlikte 2009 yılında sunduğumuz bir bildiride Manisa’daki şehzade eğitiminin niteliklerini dünya turizminin gözleri önüne sermiştik. Dileyenlere yayınlanan bildirinin Türkçe özetini sunabiliriz. Kendisi şu anda Manisa ile de bizzat yakından ilgilenmektedir. Geçtiğimiz yıl Dünya Turizm Kongresi’nde sunduğumuz “Mesir: 500 Years Old Festival” adlı son çalışmamız çok ilgi çekmiştir ve yakın zamanda dünya festivallerinin tanıtıldığı bir dergide yayınlanacaktır.

Manisa’nın gönüllü turizm elçileri olmak bizler için onurdur. Sayın Valimizi bu konudaki liderliğinde desteklemek en büyük arzumuzdur. İnanıyoruz ki bu proje Manisa’nın geleceği için güçlü bir yol haritası olacaktır.

Muhabbetle kalınız.

07.03.2012 tarihli Manisa Haber'de yayınlanmıştır.

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..