- Kategori
- Antalya
Turizmin başkenti Antalya'nın gelir ve gider dengesi

Çoktan beri Turizmin Başkentinden haber vermedik.
Antalya bundan birkaç ay öncesine kadar öylesine karışmıştı ki. Seçim yarışının da verdiği hengame ile akla karanın bile tam olarak ayrıt edilemediği zaman dilimlerinde, neyi, nasıl yazacaksın ki! Bir gün ak denilen olay, öbürküsü gün kara denilerek kötülenmeye başlıyordu.
Gelir idaresi tarafından yayınlanan bir istatistik, unuttuğumuz Antalya yazılarını bize hatırlattı.
İller idaresi kanunu kapsamında, illerin gelir ve giderleri istatistikî olarak çıkartılıyor.
Küresel ekonomik krizin etkilerinin iyiden iyiye hissedildiği Ocak-Haziran döneminde Antalya nasıl bir dünya kendi olduğunu ortaya koyarak, ülkemizde 70 kentin bütçesi açık verirken, dünya kenti olma özelliğini tüm dünyaya kabul ettiren Antalya bütçe fazlası veriyor.
Bu öyle azımsanacak bir haber değil. Bu şekilde Türkiye’de 11 kent var.
Bildiğiniz gibi, geçen yıl Antalya’ya 9 milyon turist geldi. Bu sayı tüm zamanların rekoruydu. Antalya bildiğiniz gibi sadece Turist ağırlamıyor. Aynı zamanda yaş sebze-meyve ihracatında büyük bir atılım içinde. Türkiye’yi doyurduğu gibi, birde ihracat yaparak ekonomiye katkı yapıyor.
Antalya, böylece ekonomideki farkını ortaya koyuyor.
Bildiğiniz gibi 2007 yılının sonbaharından bu yana dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz, çoğu ülke ve kentin bütçesini altüst ederken Antalya ülke ekonomisine pozitif yönde katkıya devam ediyor.
Türkiye 2009 yılının Ocak-Haziran dönemini, geçen yıla göre 13 kat artan bir bütçe açığı ile kapattı. Böyle olunca da 81 ilden 70 inin bütçesi açık verdi. Oysa geçen yıl aynı dönemde 65 şehrin bütçesi açık vermişti.
İşte bu ahval ve şeriatta bile Antalya bir dünya şehri olarak, bu karamsarlığı yenerek, Ocak-Haziran döneminde bütçe fazlası veren 5. il oldu. Antalya kent bütçesi 180 milyon TL fazla vererek, hani yaptığımız bunca hizmete rağmen bize oy vermediler diye sitem eden iktidarın başına anlamlı bir mesaj gönderdi. Yani Antalya kendi yağı ile kavrulduğu gibi, fazlasını da bütçeye katkı olarak gönderiyor.
Şöyle bir baktığımızda; bütçe fazlası veren illerin ilk dört sırasını; 32 milyar 864 milyon TL ile İstanbul, 9 milyar 396 milyon lirayla Kocaeli, 6 milyar 644 milyon lirayla Ankara, 6 milyar 7 milyon lirayla İzmir’in izlediği görülüyor..
İstatistiki verilerin detayına inecek olursak; Antalya nın Ocak-Haziran dönemindeki gideri 588 milyon 330 bin lira olurken, geliri 768 milyon 178 bin lira olarak gerçekleşmiş. Ülke bütçesinin geçen yıla göre 13 kat fazla açık verdiği bir zamanda, birçok ilin bütçesinde 36 kata varan gerilemeler olduğu görülürken, Antalya’nın bütçe fazlası vermesi Antalya’nın ülke ekonomisindeki önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Antalya geçen yılın aynı döneminde yani Ocak-Haziran aylarında elde ettiği 785 milyon 937 bin liralık gelire karşı 505 milyon 852 bin lira gider yapmış ve 280 milyon 85 bin lira bütçe fazlası vermişti. Böylece Antalya’daki bütçe fazlasının geçen yıla göre yüzde 64 gerilediği görülüyor. Bu kriz ortamında da fazla büyütülecek bir rakam değil!
Hiç kimse televizyonlara çıkıp, biz Antalya’ya özel bir önem verip, büyük hizmetler getirdik nutukları atmasın. Antalya’nın gelir ve giderini yukarıda gördünüz. Antalya Türkiye genelinde kendi kendine yetebilen 11 ilden birisi. Hem de ön sırada gidenlerden birisi.
Antalya, biraz sıcak da olsa, yaşanacak şehirlerin en önde gideni.