Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

18 Ocak '10

 
Kategori
Güncel
 

Türk-İş

Türk-İş
 

TÜRK İŞ ANKARA


TÜRK-İŞ’in Ankara’da düzenlediği mitinge katılan on binlerce işçi iktidara “İş yoksa barış da yok” diye haykırdı ve “Sonuna kadar direneceğiz” mesajı verdi. Diğer işçi ve memur sendikaları ile sivil toplum örgütlerinin de katıldığı miting için Sıhhiye Meydanı’na gelenler, yoğun yağışa rağmen alanı hıncahınç doldurdu.
İşçi öfkeli: Türk-İş göreve, genel greve!
MİTİNGDE bir konuşma yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, “Ey hükümet, sana sesleniyorum: Bu meydana kulak ver, işsizliği önle, kiralık işçilik düzenlemesinden vazgeç. Kıdem tazminatı hakkımıza el uzatma. 4/C’den vazgeç” dedi. Kumlu konuşurken, işçiler ‘genel grev’ çağrısı yaptı.

Öfkelenen işçiler kürsüyü işgal etti
MİTİNGİN sonlarına doğru Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’dan “Genel grev” çağrısı gelmeyince öfkelenen işçiler “Genel grev, genel direniş”, “Bizi satanı biz de satarız” şeklinde slogan attı ve kısa bir süre kürsüyü işgal etti.

Miting alanından notlar
- GENİŞ güvenlik önlemleri alınan miting için İstanbul’dan da takviye ekipler geldi ve alanda yaklaşık 5 bin polis görev yaptı.
- YÜKSEK binalarda konuşlandırılan keskin nişancılar ve Özel Harekat’a bağlı polisler, miting alanını sürekli olarak kontrol etti.
- MİTİNGE katılan işçilerin büyük bir bölümü, Ankara Garı’ndan kortej halinde yola çıktı. Türk-İş işçilere Türk bayrağı dağıttı.


Sabrı taşan işçi, hükümete haykırdı: 4-C’yi başına çal!
Türk-İş’in Ankara’da düzenlediği mitinge Türkiye’nin dört bir yanından katılan on binlerce
işçi AKP hükümetine ültimatom verdi: İş yoksa barış da yok. Sonuna kadar direneceğiz
Haber: Sümeyra YILMAZ
34gündür Ankara’da eylemlerine devam eden TEKEL işçilerine destek için Ankara’da toplanan Türk-İş’e bağlı sendikalar, diğer işçi ve memur sendikaları ile sivil toplum örgütleri, yaptıkları “Ekmek, Barış, Özgürlük için Demokrasi ve Haklar Mitingi” nde hükümete öfke kustu. Yoğun yağmura rağmen Sıhhiye Meydanı’nı dolduran işçiler, “TEKEL işçisi domuz değildir”, “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “Ölmek var dönmek yok” ve “Hükümet 4-C’yi al başına çal” sloganları attı. İşçiler sık sık “Hükümet İstifa” sloganıyla hükümete istifa mesajı gönderdi.

Rüzgar eken fırtına biçer
Mitingde bir konuşma yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, hükümeti işçilerin taleplerine kulaklarını tıkamakla suçlayarak “Eylemlerimizden rahatsız olanlar var. Ben de diyorum ki rahatsız olacağına çözüm üret. Herkes bilsin ki, Türk-İş, belki her zaman gürlemez ama gürlediğinde yağar ve kuru gürültüye pabuç bırakmaz. Bugün Türkiye bir yangın yerine dönmüştür. Emek büyük bir saldırı altındadır” dedi. Kumlu, “Emeğin ürettikleri, bu yangında haramiler tarafından talan edilmektedir. Adaletsizlik her alanda hüküm sürerken, herkes bu adaletsizliğin karanlığı içine çekilmek istenmektedir. Ama rüzgar eken, fırtına biçer.”

Mücadelemiz ideolojik değil
Kumlu TEKEL işçilerinin mücadelesini “İdeolojik” olarak niteleyenlere de tepki göstererek şunları şunları kaydetti: “Siz TEKEL işçileri, karda, kışta, soğukta, çoluk çocuk Türk-İş’in önünde, bir aydır ekmek için mücadele veriyorsunuz. Siz itfaiye işçileri, bir aydır Saraçhane Parkı’nda, çadırlarda, ekmek için mücadele ediyorsunuz. Siz şeker işçileri, aylardır her yerde mitingler yapıyorsunuz, ekmek mücadelesi veriyorsunuz. Sizlerin verdiği mücadeleye ’ideolojik’ diyenler var. Böyle diyerek, kendi hatalarının üzerini örtmek isteyenler var. İşin`kolayına kaçmak isteyenler var. İşte burada, halkımızın gözü önünde soruyorum size. Verdiğiniz mücadele ideolojik mi? Ben şahidim ki değil, ben kefilim ki değil.”

Bu meydana kulak verin
Mitingte AKP İktidarını sert bir dille eleştiren Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, şunları söyledi:“Türkiye’nin her yanı, Ankara’nın göbeği, ekmek, barış, özgürlük için yanıyor. Bu yangını söndürmek hükümetin görevidir. Ey hükümet, sana sesleniyorum: TEKEL ve itfaiye işçileri başta olmak üzere çalışanların taleplerine kulak ver. İşsizliği önle, kiralık işçilik düzenlemesinden vazgeç. Kıdem tazminatı hakkımıza el uzatma. 4/C ve benzeri uygulamalardan vazgeç. Bu meydana, buraya kulak ver. Bu sesi duy.”

Başkent son yılların en büyük işçi mitingine sahne oldu. Soğuk havaya rağmen mitinge katılan 10 binlerce işçi, “TEKEL işçisi domuz değildir”, “Ölmek var dönmek yok” şeklinde slogan attı.

Kumlu’yu protesto edip kürsüye çıktılar

Kumlu’nun konuşmasının ardından kürsüye çıkan işçiler genel greve gitmek istediklerini söyledi.
Türk-İş öncülüğünde düzenlenen ve onbinlerce işçinin katıldığı miting, gergin bir ortamda sonra erdi. Mitingin sonlarına doğru Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’yu protesto eden işçiler kürsüye yürüdü. Kumlu’nun konuşmasının ardından işçiler, Kumlu’dan genel grev açıklamasını istediklerini belirterek “Kumlu buraya”, “Genel grev, genel direniş” şeklinde slogan attı. Daha sonra, Kumlu ile birlikte sendika yöneticileri alanı terk ederken, bir grup işçinin “Kumlu buraya, bizi satanı biz de satarız” şeklinde slogan attığı gözlendi. Diğer sendika yöneticileri işçilere ’sakin olun’ çağrısı yapması üzerine işçiler, bu kez de platforma çıkarak tepkilerini burada göstermek istedi.

Kargaşa yaşandı
İşçilerin platforma çıkmak istemesi kargaşaya neden oldu. Bir grup işçi “Genel grev” çağrısında bulundu.
Daha sonra platformdaki potestocu işçiler ikna edilerek aşağı indirildi. Mitinge katılanlar alanı terk ederken, TEKEL İşçileri de Türk-İş Genel Merkezi önüne döndü.

Tekgıda-İş’ten genel grev çağrısı
Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, “genel grev” çağrısında bulunarak, “Biz bu meydanda beklemeye devam edeceğiz, ya haklarımızı verirler ya da cesetlerimiz çiğnerler” dedi. Türkel, işçilere hitaben yaptığı konuşmada, “Yola çıkarken bir Allah’a güvendik. TEKEL işçisi kendine güvendi. ’Ölmek var dönmek yok’dedik” diye konuştu. Eyleme başladıkları 34 gün boyunca sabırla beklediklerini ifade eden Türkel, “Kırıldık ama eğilmedik” diye konuştu. Türkel, emekçilerin gücü karşısında hiçbir kuvvetin duramayacağını ifade ederek, duyarlı olan herkesi eylemlerine destek vermeye çağırdı.

Mitingden Notlar
5 bin polis görev yaptı
* Türk-İş’in TEKEL işçileri için Ankara’da düzenlediği “Ekmek, Barış, Özgürlük için Demokrasi ve Haklar Mitingi” ne yağmura ve soğuk havaya rağmen katılım oldukça yüksek oldu.
* Türkiye’nin dört bir yanından gelen on binlerce işçi, mitinge katılmak için Sıhhiye Meydanı’ndaki Abdi İpekçi Parkı’nda toplandı.
* Miting sırasında Sıhhiye Meydanı ve civarında geniş güvenlik önlemleri alınan miting nedeniyle Ankara polisi başta olmak üzere İstanbul’dan gelen takviye ekiplerle birlikte yaklaşık 5 bin polis görev yaptı.
* Miting alanına gelen grupların alana girişleri sırasında sık sık hükümet aleyhine sloganlar attıkları görülürken bazı gruplar kontrol noktasına halay çekerek geldi.
* Yüksek binalarda keskin nişancılar ve Özel Harekat’a bağlı polisler, miting alanını sürekli olarak kontrol etti.
* Mitinge katılan sendikalara mensup işçilerin büyük bir bölümü, Ankara Gar’ından kortej halinde yola çıkarak mitingi alanına geldi.
* Miting alanına, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız kol kola birlikte girdi.
* Alanda işçilerin çoşkusu zaman zaman doruğa çıkarken, ellerinde de Türk-İş’in dağıttığı Türk bayrakları yer aldı.

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..