Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '12

 
Kategori
Futbol
 

Türk olmayan takımları yenmenin tam zamanı... Başarılar Galatasaray...

Türk olmayan takımları yenmenin tam zamanı... Başarılar Galatasaray...
 

Şampiyonlar Ligi'nde kuralar çekildi ve ülkemizin tek temsilcisi Galatasaray H grubunda, İngiltere'den Manchester United, Portekiz'den Braga ve Romanya'dan Cluj ile eşleşti. 

Kura sonrası yapılan yorumlarda temsilcimizin güzel bir kura çektiği ve gruptan çıkabileceği görüşü hakim. Diğer gruplarla karşılaştırdığımızda gerçekten de en kolay 2-3 gruptan birine düştüğümüzü söyleyebiliriz.

Şimdi bir iki uyarı yapıp genel hatlarıyla rakipleri değerlendirelim. 

Öncelikle şunu söyleyelim ki Şampiyonlar Ligi çok farklı bir mecra. Futbolun kulüpler bazında zirve noktası. Hiç bir takımı hafife alma, küçümseme lüksünüz yok. 

Diğer bir nokta, Galatasaray uzun bir aradan sonra Şampiyonlar ligi'nde mücadele edecek. Tüm camia ilk düdüğün çalacağı anı bekliyor. Taraftarın ve futbolcuların bu denli istekli ve heyecanlı olması şu an için avantaj. Fakat fazla motive olmak da tehlikeli olabilir. 

Manchester United

Birinci torbadan, yıldızlarını kaybeden Arsenal ve Milan ya da UEFA şampiyonluğu (Villas-Boas) sonrası düşüşe geçen Porto temennimizdi. Ancak Manchester da iyi oldu diyebiliriz.

Manchester'ı uzun uzun anlatmaya gerek yok zaten. En büyük avantajımız daha önce Galatasaray'ın Manchester'la oynadığı 4 maç. 1993 de Galatasaray 2 beraberlik sonrası rakibini elemiş ve Şampiyonlar Ligine kalan 8 takımdan biri olmuştu (Ardından turnuvaya katılan takım sayısını arttırdılar!!)

Ayrıca yine Fenerbahçe de kırmızı şeytanları hem de deplasmanda devirmişti. 

Birkaç yıl önce de Beşiktaş başarmıştı, Tello'nun tek golüyle. Rüştü'nün o günkü performansı hala aklımızda (Ertem Şener'in her tarafını öpreyim Rüştü haykırışları da..)

Galatasaray'ın ise bir galibiyeti yok Manchester'a karşı. İşte bu farklı bir motive unsuru olabilir. 2 istanbul takımından sonra Galatasaray'da, bir şekilde, yenmek isteyecektir kırmızıları..

Bence Manchester maçlarında bu tarz psikolojik faktörler belirleyici olacaktır. Yoksa kağıt üstünde Galatasaray'ın şansı yok diyebiliriz. Geçen sene Avrupa'da hayal kırıklığı yaratan Manchester çok önemli takviyeler yaptı çünkü.

Robin Van Persie ve Kagava bu sezonki en önemli transferleri. Bunların dışında geleceğe yönelik transferler yaptılar daha çok. son maça çıktıkları 11 :  David de Gea- Rafael da Silva, Patrice Evra, Nemanja Vidic, Luis Valencia, Anderson, Michael Carrick, Ashley Young, Tom Cleverley, Shinji Kagawa, Van Persie. 

Geçen seneyi telafi etmek isteyen bir Manchester'a karşı alınabilecek her puan önemli. Kağıt üstünde   favori de osalar Benfica ve Basel'in yaptığını Galatasaray da yapabilir.

Braga 

Braga 2. torbadan gelebilecek en güzel takım. Dinamo Kiev biraz ters gelebilirdi (yakın zamanda çok çektik Ukrayna takımlarından) Ayrıca daha geçen sene seyrettik Braga'yı, Beşiktaş karşısında. Ve Beşiktaş elemeyi başarmıştı. 2 sene öncesinde UEFA Avrupa Ligi'nde final oynadılar ve yakın gelecekteki en büyük başarıları bu. Şampiiyonlar Ligi ise çok daha farklı. Başka bir motivasyon. O yüzden temkinli yaklaşmak lazım. Udinese karşısında (Şampiyonlar ligi ön eleme) çok iyi bir performans göstermediler. İki maçı da 1-1 bitirdiler ve penaltılar sonunda Şampiyonlar ligi'ne kaldılar. Kesinlikle büyütülecek bir takım değil, küçümsemeyelim yeter.Yine yakın geçmişte Galatasaray en zor zamanlarında, Skibbe'yle daha güçlü bir Portekiz takımını Benfica'yı elemişti.

Bu sezon çok ses getirecek transferler yapmadılar. Atletico Madrid'den gelen Ruben ve defansa aldıkları İsmaily iyi oyuncular. Kaleye de Porto'dan tecrübeli bir ismi aldılar: Beto..

Ve Cluj

Cluj ön elemede Basel'i eleyince Galatasaray kuraya 3. torbadan girdi ve şimdi kaderin cilvesi 2 takım birbirine rakip oldu. Aslında Cluj'dan korkamızı gerektirecek tek şey de Basel'i (Basel geçtiğimiz sene Manchester'ın olduğu gruptan çıkmıştı) elemeleri.

Yine diğer bir korkum da Romanya takımı olmalarından kaynaklanıyor. Fenerbahçe'nin Vaslui karşısında düştüğü kötü durumu unutmamalıyız. Ayrıca son yıllarda Romanya'dan çıkan adını bile duymadığımız takımlar bir anda büyük başarılara imza atıyorlar. Unirea 8 puan topladı mesela. Bu arada Galatasaray'da bir türlü şans bulamayıp, sürekli kiralık dolaşan Culio da Cluj'dan gelmişti ve önemli bir oyuncusu durumundaydı rumen ekibinin..

Eğer amacınız Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkmaksa 4. torbadan gelen takımı içerde-dışarda yenmelisiniz (en kötü 4 puan şart) Dortmund veya Malaga'dan biri de gelmediğine göre, Galatasaray Cluj'a puan vermemeli !!

İşte kadroları: Kaleciler: Mario Felgueiras, Mihai Minca, Eduard Stancioiu, Calin Tiut 

Savunma: Ivo Pinto, Cristian Panin, Laszlo Sepsi, Vasile Maftei, Felice Piccolo, Cadu, Ionut Rada, Camora, Nuno Diogo, Edimar 
Orta Saha: Bakary Sare, Gabriel Mureşan, Ciprian Deac, Diogo Valente, Rafael Bastos, Adam Vass, Nicolas Godemeche, Rui Pedro 
Forvet: Pantelis Kapetanos, Viorel Nicoara, Ronny, Modou Sougou.

Sonuç...

Galatasaray'da kura çekiminden önce gelen bir haber, kuralarda şansı epey iyi giden sarı kırmızılılar için belki de günün tek kötü haberiydi. Ujfalusi sakatlığı sebebiyle ilk söylentilere göre 4-5 ay sahalardan uzak kalacak. 

Danny zaman zaman beğeni kazansa da bir türlü güven vermiyor. Eğer transfer bitmeden tecrübeli bir stoper (boşverin şimdi Kaka'yı) alınabilirse (mümkünse sol stoper olmalı) Galatasaray'ın şansı çok yüksek diyebiliriz.

Taraftar daha geçen seneden başladı çalışmalara. Şampiyonlar Ligi için farklı organizasyonlar, koreografiler vs. planlanıyor. Teknik direktöre inanılmaz bir güven var. Oyuncu kadrosu UEFA Kupasını kazanan kadroyla kıyaslanıyor. Yönetimde ara sıra bazı sorunlar olsa da derin fikir ayrılıkları yok. En önemlisi camia Avrupa'da başarıya aç. 

3 şey istemişti Ali Sami Yen

- Bir renge ve isme sahip olmak.

- İngilizler gibi toplu halde oynamak

ve en önemlisi : TÜRK OLMAYAN TAKIMLARI YENMEK..

Şimdi tam zamanı..

 

İşte fikstür ve diğer gruplar...

1. HAFTA: Manchester United - Galatasaray
2. HAFTA: Galatasaray - Braga
3. HAFTA: Galatasaray - Cluj
4. HAFTA: Cluj - Galatasaray
5. HAFTA: Galatasaray- Manchester United
6. HAFTA: Braga - Galatasaray

A GRUBU
Porto
Dinamo Kiev
Paris Saint-Germain
Dinamo Zagreb

B GRUBU
Arsenal
Schalke
Olympiakos
Montpellier

C GRUBU
Milan
Zenit
Anderlecht
Malaga

D GRUBU
Real Madrid
Manchester City
Ajax
B. Dortmund

E GRUBU
Chelsea
Shakthar Donetsk
Juventus
Nordsjaelland

F GRUBU
Bayern Münih
Valencia
Lille
BATE Borisov

G GRUBU
Barcelona
Benfica
Spartak Moskova
Celtic

H GRUBU
Manchester United
Braga
Galatasaray
Cluj

 

 

 

 
Toplam blog
: 65
: 1328
Kayıt tarihi
: 21.08.11
 
 

21 yaşındayım İst. Üniv siyaset bil. ve ulus. ilişkiler 4. sınıf öğrencisiyim... Olaylara eleştir..