Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '08

 
Kategori
Haber
 

Türkçe Olimpiyatları

Türkçe Olimpiyatları
 

Türkçe Olimpiyatları 2003 yılından beri her yıl gelişerek düzenleniyor.


Güzel Türkçemizi dünyada hak ettiği konuma getirmek, dilimizin daha yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamak ve Türkçeyi en iyi öğrenenleri ödüllendirmek amacıyla 2003 yılından beri Uluslararası Türkçe Olimpiyatları düzenlenmektedir.

TV kanallarında, yabancı ülke çocuklarınının o sevimli ifadeleriyle Türkçe şiirler okumaları, konuşmalar yapmaları mutlaka ülkesini seven herkesin gözlerinden yaşlar akmasınıa sebep oluyordur. Bu sevinç ve gurur gözyaşlarını akıtanlardan biri de benim.

Bu yıl 6. düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları bugün başlıyor. Olimpiyata 110 ülkeden 550 öğrenci katılıyor. Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde bir araya gelen, renkleri, ırkları ve dinleriyle farklılık arz eden öğrencilerin ortak dili "Türkçe" olacak.

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği tarafından organize edilen, ana sponsorluğunu Türktelekom'un yaptığı ve başta THY olmak üzere daha birçok kuruluşun sponsorluğundaki Olimpiyatlar 2 Haziran tarihinde sona erecek.

6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, öğrencilerin ön elemelerin yapılacağı Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'ne girişiyle başlayacak. Olimpiyatların açılışı 24 Mayıs Cumartesi günü Altınpark'taki Kültür Şöleni'yle yapılacak. Şölende katılımcı ülkeler, kendi kültürlerini tanıtmak amacıyla stantlar hazırlayacak. Olimpiyatlar 1 Haziran 2008 Pazar günü İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi'ndeki ödül töreniyle sona erecek. Ödül törenine TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

110 ülkeden gelip de Türkçe konuşan öğrenci ve onları yetiştiren öğretmenleri Asya Tatil Köyü'nde ağırlanacaklar, konuklar tesisin havuz, sauna ve termal suyu ile sosyal imkânlarından da faydalanacaklar.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılmak için Türkiye'ye gelecek olan 550 yarışmacı, kendi ülkelerinde bir dizi sınav ve yarışma sonrasında seçiliyor. Ülkesini temsil edecek öğrencinin, önce sınıf, ardından okul, son olarak da okullar arası düzenlenen Türkçe yarışmasında birinciliği kazanması gerekiyor.

"Konuşma, yazma, dil bilgisi, şarkı, şiir, sunum, genel kültür, özel beceriler, makale, ülke tanıtımı, anadil Türkçe yazma, anadil Türkçe şarkı ve anadil Türkçe şiir" olmak üzere 13 dalda yapılacak yarışmaların yarı final ve final değerlendirmeleri bilimsel ve popüler jüri tarafından gerçekleştiriliyor. Dereceye giren öğrencilere madalya ve para ödülü veriliyor.

Dünyanın dört bir köşesinden Türkçe Olimpiyatları'na gelen yarışmacıların, değişik kategorilerdeki becerileri ve maharetlerini ortaya koymak için sabırsızlıkla ve coşkuyla bekliyorlar.

"110 Ülke Sevgi Diliyle Buluşuyor, Yarışıyor" sloganı altında düzenlenen; şarkı, şiir okuma, koro, folklör, konuşma, dil bilgisi ve ana dilde yazma gibi kategorilerde yapılacak yarışmalar yarın grup finalleriyle başlayacak.

Dünyanın sayılı organizasyonları arasında gösterilen olimpiyatlara Amerika'dan Vietnam'a, Brezilya'dan Tanzanya'ya kadar 110 ülkeden 550 öğrenci katılıyor.

OLİMPİYATLARIN AMACI

Kültürel değerlerin "İNSANLIK" ortak çatısı altında gün yüzüne çıkartılması ve kopuk ilişkilerin aşılarak diyalog köprülerinin kurulması aynı dili konuşmakla mümkün olacaktır.

İnsanlar arası iletişimin hız kazandığı günümüzde; Türkiye’nin yeni yeni coğrafyalarla tanışıp kaynaşması, Asya, Avrupa, Amerika, Afrika ve Avustralya’da Türkçe öğrenen binlerce öğrencinin mevcudiyeti, Türkçe'nin dünya dilleri arasında hak ettiği konumu elde edeceğinin belirtileri sayılır.

Bu olimpiyatlar, yurt dışında Türkçe'ye karşı büyük bir heyecan ve ilgi uyandırmıştır.

1. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na 17,

2. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na 21,

3. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na 42,

4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na 83,

5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na ise 100 ülkeden 550 öğrenci katılmıştır.

21 Mayıs - 01Haziran 2008 tarihleri arasında yapılacak 6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na da 110 ülkenin katılımı beklenmektedir.

* "Türkçe Olimpiyatları" bir final niteliğindedir. Finale gelene kadar birçok aşamadan geçilmektedir. Öğrenciler, sınıf ve okul seçmelerinden sonra ülke seçmelerinden geçerek bu olimpiyatlara katılmaya hak kazanmaktadırlar. Bir eğitim yılı boyunca olimpiyatlara yaklaşık 10.000 öğrenci hazırlanmaktadır.

* Türkiye’deki finallere katılmaya hak kazanan öğrenciler, ülkelerini Türkçe olarak tanıtan stantlar hazırlayıp ülkesini tanıtmakta ve kültürlerin kaynaşmasına katkıda bulunmaktadırlar.

* Geleneksel bir keyfiyet kazanan olimpiyatların ödül töreninde her yıl, Türk diline ve kültürüne hizmet eden devlet büyüklerine, siyaset adamlarına, basın yayın, eğitim ve sanat camiası mensuplarına özel hizmet ödülleri verilmektedir.

* Türk kültürünün dış dünyaya tanıtılması ve Türkçenin yabancılara öğretiminde yurt içinde ve yurt dışında hizmet eden gönüllü kuruluşların rolü unutulmamalıdır. Türk diline ve kültürüne hizmet eden bu tür kuruluşları yürekten alkışlamaktayız.

* Güzel Türkçemize hizmet adına çıkılan bu güzel yolda dünyanın her rengine ve her iklimine hitap ederek SEVGİ, HOŞGÖRÜ ve DİYALOG kapılarının aralanmasına katkıda bulunan herkesi alkışlıyorum.


*******

Bu arada Milliyet Gazetesi gibi büyük bir kuruluşun Web Sitesi BLOG Bölümü'nde sadece keyifli dakikalar geçirmek için yazan, işin önemini kavrayamayan arkadaşların bu yazıyı okumuş olmalarını ve yazının kaynak adresini verdiğim web sitesine girip incelemelerini arzu ederim.

Tabii ki yaptığımız işten keyif almalıyız. Ama sadece rahatlamak için yazılsa bile imlâ kurallarına, Türkçemizin güzel kullanılmasına dikkat etmek gerekir.

* Bazı eleştirilerimi ti'ye alarak "de-da"larla oyalandığımı zanneden arkadaşlarımızın 13-19 yaşlarındaki yabancı ülke kökenli gençlerin konuşup, yazdıkları Türkçe'yi örnek almalarını dilerim.

* Utanma duygularımız, köşede bucakta durmasın artık! Madem ki BLOG yazarı olmaktan gurur duyuyoruz, madem ki çoğumuz yazar olmak istiyoruz...

* Eeee! Her şeyin bir bedeli vardır. Haklar kolay kazanılmaz. Emek sarfetmek, edebiyatla, dil bilgisi kurallarını öğrenmekle, kelime haznemizi geliştirmekle oluyor bu işler.

* Öyle şaka yollu göndermeler yapıp da "Milliyet Gazetesi bize BLOG YAZARI Kimliği versin!", talepleri de hak edildikten sonra ifade edilmeli. Talepte bulunanlar genelde Türkçe'yi düzgün kullanamıyorlar ve şaka yollu da olsa böyle bir talepte bulunma hakları yok.

Saygı ve sevgilerimle. Güzel Türkçe'mize hak ettiği şekilde davranılması dileğiyle.

Mustafa Mumcu 23. 05. 2008 Saat: 13:20

Konu ile ilgili güzel resimleri görmek için lütfen web sitemi ziyaret ediniz!

http://mustafamumcu.com/forum/index.php?topic=609.0

KAYNAK: http://www.turkceolimpiyatlari.org/

 
Toplam blog
: 324
: 2811
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

06. 06. 1945 İzmir doğumluyum ve İzmirli olmaktan da gurur duyuyorum. 1968 yılında birkaç yıllığın..