Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '12

 
Kategori
Spor
 

Türkiye'de az bilinen bir Spor "Ok"çuluk

Türkiye'de az bilinen bir Spor "Ok"çuluk
 

Yakın çevreme oğlumun okçuluğa gittiğini söylediğimde aldığım tepkilerden okçuluğun, basketbol, tenis, yüzme, atletizm vb. spor dalları gibi çok fazla tanınmadığını, bilinmediğini farkettim.

Ezber gücünü kuvvetlendiren, dikkat, hafıza, algılama, hissedebilme, hareketlerini kontrol altında yapabilme bigi birçok yetimizi geliştiren bu spordan biraz behsetmek istiyorum.

Okçuluk: kökeni insanoğlunun avcılık günlerine dayanan, oku bir  yay aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan bir spor dalıdır

Gerçek bir ata sporu olarak tarihimiz içinde yer alan okçuluk Osmanlı dönemi boyunca,  İstanbul' daki Ok Meydanı'nda okçuluk yarışmaları düzenlenmiş.

Ülkemizde modern okçuluk 1937' de başlamış 1961'  de Türkiye Okçuluk Federasyonu'nun kurulmasıyla gelişmeye başlamıştır.

1904 Yaz olimpiyatlarında olimpik programa alınmış, 1972'den beri aralıksız olarak programlarda yer almaya başlamıştır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika, ve Büyük Britinya söz sahibiyken, daha sonraki dönemlerde ABD, İskandinav ülkeleri, İtalya, ve Kore bu ülkeleri izlemiştir.

1931' de kurulan ve halen 140 ülkenin üye olduğu uluslararası okçuluk fedarasyonu(FITA) okçuluk dalında en büyük oteritedir.

Türk okçuluğu son beş yılda hızlı bir sportif kalkınma modeli sergileyerek bu yönü ile örnek oluşturmuştur. Yapılan ciddi planlama ve spor teşkilatımızın sağladığı önemli destek sayesinde bugün Türk Okçuluğu ülkemizin yurt dışında ve en iyi şekilde temsil etmektedir.

"OK"ÇULUK SPORUNUN FAYDALARI:

Dikkatin bir yöne odaklanamasını sağlar ve uzun süreli yoğunlaşma kazandırır

Amaçlı, planlı, düzenli ve bilimsel çalışmayaı öğretir.

Sabretmeyi ve sabırlı olmayı öğretir.

Başarmak için ilk önce kendimizi aşmak gerektiğini öğretir.

Sürekli mücadeleyi, pes etmemeyi, ve hiç yılmama yetisini kişiye kazandırır.

En büyük rakibin ve geçmesi gereken tek kişinin kendisi olduğunu gösterir.

Kişinin zihinsel düşncesiyle fiziki hareketlerini olumlu yönde geliştirebileceğini öğretir.

Doğru nefes almayı sağlar;doğru nefes alırken daha fazla oksijen beyne akın etmesiyle beynin verimli çalışmasına sebeb olur.

Okçuluk sporunun alt  sınır yaşı:9.Üst sınır yaşı ise yok .Yetişkinlerde hobi olrak yapabilir.

Benim oğlum yaklaşık 5 aydır gidiyor. Ve çok seviyor. O hareketli kıpır kıpır kabına sığamayan oğlumu ok atarken izledim ve sakinliğine sabrına hayran kaldım.

Özellikle dikkat sorunu yaşayan çocuklar için ilaçlar terapiler yerine kesinlikle süper bir spor okçuluk.

 
Toplam blog
: 38
: 1229
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

1975 doğumluyum. Selçuk Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim bölümü mezunuyum. İzmir'de yaşıyorum. İlg..