- Kategori
- Tarım / Hayvancılık
Türkiye’de Elma Üretimi

Dünyanın başlıca elma üretimi yapılan ülkeleri arasında yer alan ülkemizde 2012 yılında 2.888.985 tona elma üretilmiştir. Son on yıllık verileri dikkate aldığımızda üretimde artış görülmektedir. Nitekim 2012 yılında elma üretimimiz bir önceki yıla bir göre % 7.8 artarken, 2002 yılına göre % 31,3 artmıştır.
Ülkemizde elma üretimini bölgeler itibariyle değerlendirdiğimizde üretimin %34,9’unun Akdeniz Bölgesinde, %16.8’inin Orta Anadolu bölgesinde, % 16.7’sinin Batı Anadolu Bölgesinde, % 11’inin Ege Bölgesinde, %10’3’ünün Doğu ve Batı Marmara Bölgesinde yapıldığını görmekteyiz. Bu bölgelerimizde yetişen elma üretimi miktar olarak 2.590.978 ton, bu miktarda oransal olarak Türkiye Elma Üretiminin % 89.7’sine karşılık gelmektedir.
Üretimi iller bazında ele aldığımızda üretimin % 75.5’i ilk 10 il tarafından gerçekleştirildiğini görmekteyiz. Bu illerin başında 634.795 ton ile ülkemizde en çok üretim yapılan Akdeniz Bölgesinde yer alan Isparta gelmektedir. Isparta ilinde üretilen elma miktarı toplam ülke üretimin %21.9’udur. Bu ilimizi 388.404 ton ile karaman ili izlemekte, bu ilin toplam üretim içindeki payı %13.4’dür. Üçüncü büyük üretim yapan ilimiz ise Niğde’dir. Niğde ilinde üretilen elma 317.271 ton olarak gerçekleşmiş ve toplam üretim içinde bu ilimizin payı ise % 11’dir.
Görüldüğü gibi bu üç ilimiz 2012 yılında ülkemizdeki toplam elma üretiminin % 46,3’ünü üretmişlerdir. Bu illerimizi sırası ile % 7.3 ile Denizli, % 6.4 ile Antalya, %4.2 ile Kayseri, % 4 ile Çanakkale, %3.1 ile Mersin , % 2.1 ile Konya ve % 2 ile Bursa ilimiz izlemektedir.
2012 yılında bu illerimizde üretilen başlıca elma çeşitleri; Golden, Starking, Amasya ve Grannysmith’tir. Üretimin %50’sinden fazlası starking çeşidi elma iken, % 26.4’ü golden, %7,2’si Amasya, % 3,3 Grannysmith çeşidi elmadır. Diğer üretilen elma çeşitlerinin oranı da % 12.9’dur.
Ülkemizin 2012 yılında 2.888.985 ton olarak gerçekleşen toplam üretimi içinde çeşitlerin payı ise Starking %46, Golden %27, Amasya % 8 ve Grannysmith % 4’dür. Diğer elma çeşitlerinin oranı ise % 15’dir. Bu illerimizdeki üretilen elma çeşitlerinin büyük bir bölümü pazar talebine uygun ve ihracata konu ürünlerdir.
Bu bölge ve illerimiz üretimde ön sıralarda yer almakla birlikte diğer bölge ve illerimizde de yeni elma bahçeleri kurulmaya devam etmekte ve yeni üretim alanları üretime katılmaktadır. Bu tablo karşısında üretimin daha da artması kaçınılmazdır. Üretimde dünyada ilk üç ülke arasında görülen ülkemiz, bu üretim gücüne rağmen ihracatta ayni başarıyı gösterememektedir.
Özetle üretim artışı iyi karşılanabilir, ancak mevcut üretimin karşı karşıya kaldığı üretim ve pazarlama sorunları çözülmeden yeni alanlarının devreye girmesi, üretim ve pazarlama için risk teşkil etmektedir. Pazardaki gelişmeler dikkate alınarak üretimin yönlendirilmesinde fayda vardır. Aksi halde pazardaki dalgalanmalar ve düşük fiyatlar üreticilere ve üretime zarar verecektir.