Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '13

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Elma Nerelerde Yetişir

Elma Nerelerde Yetişir
 

Latince adı Malus Domestica olan elma gülgiller familyasından (Rosaceae) gelen bir meyve ağacıdır. Değişik ekolojilerde yetişen elma dünyada geniş bir üretim alanına sahiptir. Elma dünyada 30°-50° enlemlerde yetişen soğuk ılıman iklim meyvesi olarak tanınır. Kuraklığı ve sıcağı sevmez.  
 
Elma bahçesi tesis edilen yerlerde toprak derinliğinin 2 m ve daha fazla olması istenir. Elma yetiştirilecek toprakların optimal olarak 6.0-6.5 pH’ya sahip olması istenir. Bu topraklar ayni zamanda normal kireci olan ve yapısında yeteri kadar humus ve nemi barındıran tınlı, tınlı-kumlu topraklardır.
 
Elma yetiştiriciliği için en elverişli geçirgen özelliğe sahip topraklardır. Elma bahçelerinde taban suyunun bir metreden yukarı olmaması istenir. Nemli bölgelerde az derin ve kumlu topraklarda iyi bir gübreleme ile elma ağacı normal bir gelişme gösterirse de. Kurak bölgelerde az derin ve kumlu topraklarda susuzluktan çok zarar görür. 
 
Sert kış şartlarına dayanıklı bir meyvedir. Kışın elmanın odun kısımları -35, - 40 dereceye kadar dayanırken, ilkbahar döneminde açan çiçekler –2.2 dereceye kadar dayanır.  Elma kış dinlenmesine en çok ihtiyaç duyan meyvelerden biridir.
 
Kış döneminde yeterli soğuklama dönemi yaşamayan elma ağaçlarında çiçeklerin bir kısmı ölürken, geriye kalan geç, hem de düzensiz açan çiçekler döllenme yetersizliği nedeni ile dökülür. Bu durum elma ağaçlarında yaprak gözlerinin sürmesini engeller ve ağacın çıplak kalmasına yol açar. Tabii elma ağacı yaz sıcağından da hoşlanmaz. Sıcaklık 40°C’nin üzerine çıktığı zaman büyüme durur, zarar görmeye başlar.
 
Yapılan araştırmaklara göre elma ağacının 7,2 derecenin altında çeşitlere göre değişen bağlı olarak 2322-3648 saat, 0 derecenin altında ise 1081-2094 saat soğuklamaya ihtiyacı olduğu vurgulanmaktadır. Diğer taraftan elmanın yetiştiği bölgelerdeki ışık yoğunluğu meyvedeki renk oluşumunu etkiler. Bu iklim özelliklerini taşıyan Karadeniz, Kuzey Anadolu, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri ile Güneyde Göller Bölgesi başlıca elma üretim bölgeleri olarak ön plana çıkmıştır.   
 
Ekolojik avantajları ve gen kaynağı olarak Anadolu dünyanın önemli merkezlerinden biridir. Ülke genelindeki ilklim ve toprak şartları elma üretimine uygundur. Gerekli bakım yapıldığı ülkenin her yerinde elma üretimi yapılabilmektedir.
 
 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..