- Kategori
- Siyaset
Türkiye'de sol
Türkiye'de sol her zaman için Cumhuriyet dönemi siyasetinin yapı taşlarından olmuştur. Gerek aydınlar gerek siyasetçiler bu ülke için çok büyük değerdir. Bu, taraflı tarafsız herkesin kabulüdür.
Bence Türk Solu'nun en parlak ve en aktif dönemi 60-80 arası dönemidir.
***
Fakat, günümüzde Sol'un bazı konularda geri kaldığını kabul etmek zorundayız.
Bunun bir çok nedeni var...
-Marksist dönmesi çakma liboşların yandaş medya aracılığı ile Sol'u yerin dibine batırmaya çalışması.
-Bugün Sol'u temsil edenlerin cazip olmaması.
-İktidar ve çevresinin, Sol önüne attığı yemleri hemen yutması ve atılan yemi 1 ay ağızlarına sakız yapmaları.
-Günümüz Sol'nun hala 68 kafasında olması.
Bunun gibi bir çok neden sayabiliriz...
***
Dediğimiz gibi, mesela Türkiye'de solcular hala SSCB, Küba, Çin modelini örnek almakta. Oradaki sistemi Anadolu'ya nasıl empoze ederiz diye düşünmekteler. Bu zihniyet yıllardan beri bu ideolojiyi köreltmiş, yerinde saymasına neden olmuştur. SSCB'de sistem çöktü. Çin ve Küba artık Kapitalist sisteme ayak uydurmaya çalışıyorlar. Fakat bizim liseli ve üniversiteli gençlerimiz yerle bir olan bu sistemlerin hala yollarını aydınlattığını düşünüyorlar. Bugün tarihe adları diktatör olarak geçen Stalin, Mao'nun ideolojileri Demokratik Devrim adı altında bu ülkeye nasıl empoze ederler anlamış değilim. Maoizm ve Stalinizmin demokrasi ile anılması, günümüz solcularının kendileriyle çelişmesinden başka bir şey değildir.
***
Halbuki, canına kurban olduğun rahmetli Uğur Mumcu, Türk Sosyalizm'i adlı yazısında bakın ne demiş...
''Sosyalizm, Lenin'in tarifinde bir işçi diktatörlüğü, batılı tariflerde bir iktisadi demokrasi, yani halkın iktisaden kendi kendisini idare etmesidir. Bunun içindir ki, aynı sosyalizm altında çeşitli yönler vardır. Türk sosyalizmi ne Marks'ın sosyalizmine benzemeli, ne de batı sosyalizminin bir kopyası olmalı. Memleket şartlarının yarattığı ve siyasi rejime en uygun olan bir sosyalizm...
Türkiye'de demokrasi, kadrosuzluktan dolayı ideal safhaya erişememiş ve acı sonuçlar vermiştir. Kadrosuz sosyalizm ise kötü bir liberalizm olur. Acılarını yine milletçe çekeriz. Bugünkü bürokrasi kartvizit imtiyazı, rüşvet alışkanlığı kalkmadıkça, bilgili, rasyonel, dinamik bir kadro bulamadıkça, sosyalizmden mucizeler beklemeyelim. Kelimelerin sihrine değil, tatbikine önem verelim.
İşte Türk halkı, şartların yarattığı bir Türk sosyalizmin ve dinamik ve rasyonel bir kadroya muhtaç...
Her şeye Atatürk gücüyle ve onuncu yıl umuduyla başlayacağız, başlamalıyız.''
***
Rahmetli, yapılması gerekeni tamamıyla özetlemiş. Oluşacaksa bir sistem, bu makale detaylarıyla dikkate alınmalıdır.
***
Bugün yapılan bir diğer yanlış, devamlı grev yapmadır. Soruyorum, Sağ cepheden hiç İstiklal'de eylem yapan bir kurum gördünüz mü ?
Ben görmedim, çünkü adamlar devamlı çalışıyorlar.
Biz ne yapıyoruz ?
Sürekli grev.
Çalışıyor muyuz ?
Bence, hayır !
Biz, bu ülkeyi kuran Yurtseverlerin mirasçıları olarak, onlardan daha fazla çalışmalıyız. Bugün İktidarın mensup olduğu belediyeler hizmeti tam anlamıyla yaparken, Ana muhalefetin belediyelerinde bunu ne yazık ki görmüyoruz ! Bu herkesin kabul etmesi gereken bir gerçek.
***
Özetle, bu ülkede bizlerden bir şeyler bekleyen insanlar var.
Kimseyi yüz üstü bırakmadan, mutlu yarınları biz inşa edeceğiz !
Uğur Mumcu'nun dediği gibi...
''Her şeye Atatürk gücüyle ve onuncu yıl umuduyla başlayacağız, başlamalıyız.''