Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '13

 
Kategori
Futbol
 

Türkiye'deki futbol havuzundan kim ne alıyor? Avrupa'da durum ne?

Türkiye'deki futbol havuzundan kim ne alıyor? Avrupa'da durum ne?
 

Futbolumuzun en büyük gelir kaynağı naklen yayından…

Arada bir Fenerbahçe havuzdan çıkacağını söylese de diğer kulüpler dur çıkma, sen çıkarsan biz biteriz diyerek Fenerbahçe’yi frenliyorlar.

Şimdi Avrupa’da da yavaş yavaş havuzlar patlamaya başladı!

İlk patlayan havuz Portikez’de!

Benfica'nın Portekiz Ligi'nde havuzdan çıkarak ilk adımı attı. Benfica bundan böyle iç saha maçlarını kendi televizyonundan yayınlayacakmış. Ve aylık ücreti de10 Avro gibi çok düşü olacakmış.

Aslında güzel bir uygulama!

Şimdi Türkiye’de Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın da havuzdan çıkıp iç sahada oynayacakları maçları kendi kulüp televizyonlarından yayınlamak için ortak hareket etme kararı alırlarsa ne olur?

Her halde Anadolu’da kıyamet kopar! Kulüpler birer birer kapılarına kilit vururlar!

İlk patlayan havuz Portekiz’de olduğuna göre, Portekiz’deki uygulamaya bir bakalım:

Portekiz'de yayın gelirlerinin yüzde 70'i üç büyük olarak bilinen Benfica, Porto ve Sporting Lizbon arasında paylaşılıyordu. Bu üç kulüp yıllık 75 milyon Euro alıyor.

Türkiye'de naklen yayın gelirleri bir havuzda toplanarak kulüplere dağıtılıyor. Türkiye’deki uygulama ise şöyle:

Süper Lig'de havuz gelirlerinin yüzde 35'i tüm kulüplere eşit olarak dağıtılıyor. Gelirlerin yüzde 54'ü sportif performansa göre paylaştırılıyor. Paranın %11'i prim olarak şampiyon olmuş takımlara veriliyor.

Avrupa’da durum nasıl?

İNGİLTERE: Yayın gelirinin dağılımı 50-25-25 kuralına dayanıyor. Toplam naklen yayın gelirlerinin yüzde 50'si tüm kulüplere eşit dağıtılıyor. Yüzde 25 sportif performansa göre kulüpler arasında pay ediliyor. Kalan 25 ise kulüplerin haftalık yayınlanan maç sayılarına göre kulüplere veriliyor.

İTALYA: Milan, İnter, Roma ve Juventus, yayıncı kuruluşla yaptıkları serbest pazarlık sonucunda toplam naklen yayın gelirlerinin yaklaşık yüzde 65'ini aralarında paylaşıyorlar. Kalan takımlar maçlarının şifreli kanallardan yayınlanması koşuluyla serbest pazarlık yaparak naklen yayın geliri elde ediyorlar.

ALMANYA: Almanya'da yayın gelirinin yüzde 50'si bütün kulüplere eşit olarak dağıtılıyor. Geri kalan yüzde 50'nin yüzde yetmiş beşi yani 4'te 3'ü son 3 yıl baz alınarak kulüplerin başarısına göre, kalan yüzde yirmi beş de kulüplerin sportif performansları sonucu aldıkları puanlara göre dağıtılıyor.

İSPANYA: Real Madrid ve Barcelona, toplam yayın gelirinin üçte birini alıyor. Yayıncı kuruluşun 20 takıma yaptığı yıllık ödeme toplamı 450 milyon dolara ulaşmış durumda. Bu tutarın 300 milyonu Real ve Barcelona dışındaki 18 kulübe lig sonundaki performansına, yayınlanan maç sayısına göre pay oluyor.

Bu arada Türkiye Futbol Federasyonu yabancı kararında 6+0+4’te diretiyor. Yani Fenerbahçe’nin istediğini yapıyor.

Önümüzdeki dönemi bekleyip göreceğiz.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..