Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '09

 
Kategori
Siyaset
 

Türkiye'nin bol "notalı" bayrak diplomasisi

Türkiye'nin bol "notalı" bayrak diplomasisi
 

Kaş yaparken göz çıkarmada üstümüze yok.

Avrupa Birliği uyum yasaları, Amerika’nın istekleri, batıya şirin görünme isteklerimiz bir araya geldi; onca yıldır yapamadıklarımızı arka arkaya ortaya dökmeye başladık.

Kürt açılımı ile başlayan süreçte Türkiye tabularını yıkmaya ve herkesi şaşırtmaya devam ediyor.

Ermenilerle ilgili protokolün yankıları sürerken tek millet iki devlet sloganları ile kanka olduğumuz Azerbaycan’ı kendimize küstürdük.

Her seferinde “Karabağ sorunu çözülmeden bir şey olmayacak” dediğimiz Azerbaycan bizlere bir türlü inanmak istemiyor. Ermenistan maçında FIFA’nın kararı ile tribünlere sokulmayan Azerbaycan bayrakları Azerileri oldukça kızdırdı. Türk şehitliklerindeki Türk bayrakları indirildi, Bakü ve Azerbaycan’da muhtelif yerlerdeki Türk bayrakları bir anda gözden kaybedildi. Hemen ardından Azerbaycan Türk Büyükelçiliğine nota iletti. Bayrak konusunda hassas olduklarını söyledi.

Azeri Enerji Bakan çıkıp doğalgaza zam yapacaklarını açıkladı. 16 yaşındaki Azeri Devleti Türkiye’ye karşı tüm kozlarını sahaya sürdü.

Türk tarafında ise tatmin edici açıklamalar gelmese de Azeriler’i kızdıracak sözler sarf edilmeye devam ediyor. Egemen Bağış Azerbaycan’ın Kuzey Kıbrıs’ı tanımadığını hatırlatarak “biz size tafra yapmamıştık” dedi.

Çok geçmeden Enerji Bakanı Taner Yıldız “biz zamma hazırlıklıyız, zaten zammı bekliyorduk “ dedi.

Ortalığı yatıştıracak sözler ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan geldi. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki bağları hatırlatan Davutoğlu gelecek hafta Azerbaycan’a gideceğini söylerken Türkiye’nin Azerbaycan aleyhine hiçbir faaliyette bulunmayacağını belirterek güvence verdi.

Türkiye Azerbaycan arasındaki bayrak polemiği sürerken “nota” verme yarışında Türkiye geride kalmadı. Şehitliklerde indirilen bayrakların hesabı derhal sorularak Azerbaycan’a nota verildiği açıklandı.

Anlaşılan Azerbaycan Türkiye arasındaki ilişkilerin sıcaklığı birilerini rahatsız ediyor. Özellikle bölgedeki enerji koridorunun Azerbaycan ile Türkiye arasında şekillenmesini istemeyenler bu iki ülkeyi birbirinden oldukça uzak tutmak istiyorlar.

Eğer büyük güçlerin planları buysa, oldukça başarılılar. Zira iki ülke arasında yaşananlar artık komediye dönüşmeye başladıysa da duygusal davranan yönetimler, ilişkileri iyice soğutma gayretine giriştiler.

Ermeni açılımı, Kürt açılımı, İsrail karşıtı dizi derken uluslar arası arenada garip bir Türkiye portresi çiziyoruz. Hayırlısı…

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..