Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Erdoğan Özgenç DOST MECLİSİ

http://blog.milliyet.com.tr/erdoganozgenc

11 Ekim '13

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Turunç çiçekleri

Adanalılar iyi bilir, bizim caddelerimiz “portakal çiçekleri” kokar ama caddelerde ekili olan

“portakal ağacı” değil turunç ağacıdır.

Aslına bakarsanız kokan “turunç çiçeklerinin” kokusudur.

Ağzımız alışmış bir kere “portakal çiçeği” demeğe, nedense bir türlü “turunç çiçekleri” demeyiz…

Haksızlıktır bu yapılan ama neyse ki “turunç’ un” da umurunda olmaz…

Portakal ağacının meyvesi yenir, suyu içilir ama “turunç” yenmez sadece suyu kullanılır ve müthiş bir C vitamini yüklüdür…

“Ciğer kebabının” yanında “turunç suyu tavsiyemdir efendim, ekşinin hasıdır.

Çek şişteki ciğeri lavaş ekmeğin üzerine, biraz kimyon at, sumaklı maydanozlu kuru soğanı da koy, sık “turuncu” üzerine, yuvarla, sar lavaşı dürüm yap; götüüüür!

Parmaklarınızı yemezseniz namerdim…

Limonun adı çıkmış bir kere, namı almış yürümüş ne yapsın “turunç”

Limon bir sanat eseri kadar güzel renge ve yapıya, “turunç” ise Başbakanın dediği gibi
 “ucube” bir görünüme sahiptir, kalın kabuklu ve üzeri pütürlüdür…

Gelin görün ki; bu bedenden muhteşem “turunç reçeli” yapılır suyu ciğer kebabına yoldaş olur…

***

Dün akşam bir televizyon kanalındaki programda “Adana Kebabı” ve “cağ Kebabı” tartışılıyordu.

Adana Kebabı için konukları “Kazancıların” sahibi ve “Hasan usta” idi.

Çok güzel Kebap görüntüleri ile sunulan yayın gecenin o saatinde ağızları sulandırdı ancak Adana Kebabı için orada olanların “Urfa Kebabı” ile “Adana Kebabı” arasındaki farkı anlatamamaları.

Kimse kusura bakmasın ama biraz “ayıp” kaçtı.

Yaptığınız işin püf noktasını bilmiyor ve farkları tespit edip savunamıyorsanız bence Adana Kebabından yediğiniz parayı da hak etmiyorsunuz demektir…

Aynı şekilde de ufak tefek farklılıklara rağmen “Urfa Kebabı'nın” Adana Kebabı'ndan daha öncelikli ve önemli olduğunda ısrar ediyorsanız büyük haksızlık ediyorsunuz demektir.

Dünyanın en lezzetli en çok yenilen “kebabıdır” et yemeğidir, diyorsunuz her seferinde…

Dönüp bir bakın bakalım ülkemize; dünyanın en uzak köşelerinden gelip neredeyse her köşe başına açılan “fastfood” zincirleri tonla para kazanırken muhteşem tat ve lezzete sahip Adana Kebabı ve Urfa Kebabı'nın yurt dışında yabancılar tarafından açılan bir tek şubesinin olmamasını, nasıl açıklayacaksınız diye sorarım ben de…

Bir mekan sahibi Almanya da şubemiz var diyor, kim açmış; Adana’dan giden bir Türk…

Dünyanın en güzel en sağlıklı süt ürünü olan “yoğurt” tarih boyunca sizin keşfettiğiniz bir ürün olmasına rağmen Türkiye dışında kime sorarsanız sorun Türk ürünü olarak bilmez,

Fransız Danone’nin icadı olarak bilinir…

*** 

Kapalı kaldığınız, kendinizi ifade edemediğiniz ve değerlerinize “adam” gibi sahip çıkamazsanız tıpkı “turunç çiçekleri” gibi birileri gelir sizin asırlardır yaptıklarınıza sahip çıkar dünya markası olarak piyasaya sürer sizde aval aval bakar sonra da çıkar televizyonlarda bizimkisi daha iyi onların ki bizden çok farklı gibi tartışmalarla avunursunuz…

Dünya değişmiş, uzaklıklar kalple göz arasındaki mesafe kadar kısalmış ama hala yerimizde sayıyorsak suçu üründe değil “kendimizde” aramakta yarar var…

Tekrar tekrar “Hayırlı ve bereketli” Cumalar…

Yolunuz açık dualarınız kabul olsun efendim…

 

Erdoğan ÖZGENÇ

  

 
Toplam blog
: 846
: 425
Kayıt tarihi
: 26.06.12
 
 

Emekli banka müdürüyüm ama kart vizitimde "insan" yazıyor. Adana'da ikamet ediyorum. Herk..