Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '07

 
Kategori
Futbol
 

UEFA'da durum

UEFA'da durum
 

2007-2008 Avrupa kupaları maçları Şampiyonlar Ligi ve UEFA kupası son tur eleme ilk maçlarının oynandı.

Türkiye, önümüzdeki yıllarda ülke sıralamasında yukarılarda yer almak için çok önemli bir aşamaya geldi.

Bu aşama şu nedenle önemli: geçen sezon sonu itibarıyla Türkiye 26.641 puanla 14. durumda. Bulunduğumuz konumda mevcut statüye göre 2. ve 3. ön elemeleri oynayarak 2 ekibimizin ŞL gruplarına girme şansı var.

Şampiyonumuzun ön eleme oynamadan ŞL gruplarına katılması için ülke sıralamasında 9. sıraya yükselmemiz gerek. Bunun için son 5 yıl puanlarımızın toplamının 32 puan olması gerek. Son 4 yıl puanlarımız toplamı 22 (ortalama 5, 5 puan). Demek ki bu yıl 10 ülke puanına ihtiyacımız var.

Bu puan, kulüplerimizin ülke puanları ortalamasıdır. 4 takımımız Avrupa’da yarıştığına göre takımlarımız bu yıl toplam 40 puan kazanmalı. Şimdiye kadar işler fena gitmedi. Beşiktaş 2, 5 Fenerbahçe1 Galatasaray 1 Kayseri 0, 5 puan alarak 40 puanın 5’ini topladık.

40 puana ulaşmak için biraz iyimser plan yapmalıyız. Galatasaray, Beşiktaş ve Kayseri Türkiye’de yener, Fenerbahçe de Belçika’da berabere kalırsa tüm takımlarımız üst tura yükselir. Bu durumda 3’er ŞL katılım puanıyla birlikte 9, 5 puan demektir.

Önceki turlarda alınan 5 puan ile 14, 5 puan yapar. Geri kaldı 25, 5 puan.

Bundan sonra her galibiyet 2, her beraberlik 1 puan getirecek. Fenerbahçe ve Beşiktaş 6’şar maç oynayacak. Her ikisi de 5’er puan alır ve gruplarında 3. olurlarsa turnuvaya UEFA kupası gruplarından devam eder, Galatasaray UEFA birinci turunda eşleşeceği ekipten 2 puan alıp gruplara kalır, Kayseri kendi sahasındaki maçta bir beraberlik alıp elenirse.

Kaldı 12, 5 puan ve halen üç büyüklerimizin oynayacağı en az dörder maç var.

Senaryoyu daha ileri götürmek anlamsız. Bence bu kadarıyla aşırı iyimser değil ve erişilebilir.


Bunu başaramazsak 15.liğin altına düşmemeliyiz yoksa ŞL'ne tek ekiple katılma riski mevcut. Geçen yılki 15. ülke Yunanistan'ın son 5 yıl puan toplamı 25, 497 iken 16. Bulgaristan'ınki ise 24, 492. Demek ki 25-26 puan gerekli.

Geçmiş 4 seneden 22 puan var, demek ki bu yıl 26'ya ulaşmak için kulüp başına ortalama 4 puan yapmalıyız. Yani toplam 16 puan. Fenerbahçe ile Beşiktaş ŞL'e kalırsa bu hedef hemen hemen ulaşılır. Çünkü bu durumda Belçika'nın Anderlecht ve İsviçre'nin Zürich takımlarının ülkelerine ŞL'ne katılım puanlarını kazandıramaması demek. Belçika ve İsviçre hatta İsrail sıralamada yakınımızdaki ülkeler.

Öyleyse birbirimizin paçasından aşağı çekmekten vazgeçip kendi hedeflerimize kilitlenelim.

Not : Kıbrıs Rum kesiminin 3 takımı halihazırda elde ettiği 6 galibiyet 1 beraberlik ve 1 yenilgiyle 2, 166 ülke puanı elde etmiş durumda.

 
Toplam blog
: 130
: 2132
Kayıt tarihi
: 28.06.06
 
 

İnsanın kendini anlatması zor, gereksiz de! Yaptığı işlere bakmak yeter, ne gerek var fazla i..