Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '18

 
Kategori
Deneme
 

Uğurlu Olan Ayak mı, İnsan mı?

Uğurlu Olan Ayak mı, İnsan mı?
 

Ayağı uğurlu sözü  “ Geldiği yere iyilikler getirdi” anlamında kullanılır.

Nasibi ve şansı bol olan insanlar gittiği yere nasibini ve şansını beraberinde götürür.

Elbette ayak insan vücudunun bir parçasıdır. Ayağı hareket ettiren insan olduğuna göre uğurlu olan ayak değil insandır.

Farklı kültürlerde, şans getirdiğine inanılanlardan bazıları:

Tavşanayağı:

Tavşanın hızından ve tüylerinin yumuşaklığından dolayı iyi şans getirdiğine inanılır. Eğer tavşan uzuvları bir kimsenin üzerinde bulunursa , o kişiye şans getirir ve nazardan koruduğuna yorumlanır.

Dört yapraklı yonca:

Dört yapraklı yoncanın şans getirdiği inancı Antik Kelt'lere kadar dayanır. Keltler dört yapraklı yoncanın orman cinlerini görebilmesini sağladığına inanırlar, bu ender doğa olayının onları yaramazlıktan uzak tuttuğunu düşünürler. 

Keltlere göre dört yaprağın her biri inanç, umut, aşk ve şansı temsil eder. Bu arada ender doğa olayı derken dünyada her 10.000 yoncadan sadece birinde dört yaprak bulunuyor.

Nal:

Nalın hikâyesi var. İngiliz Londra Piskoposu Aziz Dunstan bir gün şeytan ile karşılaşır. Şeytan ondan atının nallarını değiştirmesini ister. Aziz Dunstan Şeytan'ı oyuna getirir ve nalları atın yerine onun ayaklarına çakar. Şeytan bu acıya dayanmaz kaçar. Sözde o günden sonra kapısında at nalı asılı olan hiç bir eve şeytan giremezmiş.

Uğurböceği:

Uğurböceği  hakkında ülkemizde en yaygın olan inançlardan biri de uğur böceğinin üzerimize konması ve gitmemesi.

Uğurböceği neredeyse her kültürde şansı temsil etmeye devam ediyor. Örneğin Avrupada yaygın olan ve hoşumuza giden bir diğer sevimli inanış da şöyle; Eğer bir kadın ve bir erkek aynı uğur böceğini aynı anda görürler ise birbirine âşık olurlar.

Sol kulağın çınlanması:

Biri sizi mi andı? Yoksa hakkınızda dedikodu mu yapıyorlar? Eğer sol kulağınız kaşınıyorsa veya çınlıyorsa dedikodu değildir o, hakkınızda güzel sözlersöylüyorlardır. Hatta bazı kültürlerde sol kulak hareketlenmelerinin iyi dostluklar ve aşkın habercisi olduğuna da inanılır.

7 Rakamı:

Yedi rakamı İncil'deki 7 günahtan bahsediyor.  Bu rakam hiç de şanslı değil sanki. Gel gelelim Antik Yunanlar 7 rakamına şans yüklerken henüz Hıristiyanlık ortaya çıkmamıştı.

Onlara göre 7 iki mükemmel şeklin üçgen ve dörtgen toplamıydı. Haftada 7 gün vardı, gökkuşağında 7 renk vardı, çıplak gözle 7 gezegen görebiliyordu. 

8 Rakamı:

Çin kültüründe şanslı rakam sekizdir. Çünkü Çinlilere göre sekiz rakamı Refah kelimelerinin söylenişleri birbirine çok benziyor.

Çekirge:

Çekirgeler de şanslı addediliyor. Üstelik eski çağlardan beri, birbirine çok uzak iki farklı kültürde birden. Hem Uzakdoğu'da, hem de Amerikan yerlilerinde çekirgelerin kötü olaylardan gelişmeden hemen önce sustuğuna, bu sayede insanların tehlikelere karşı önlem alabildiklerine inanılır.

Her iki kültürde de çekirge öldürmek büyük bir ayıptır, üstelik Amerikan yerlileri bu inancı bir adım öteye taşımıştır: Kızılderililere göre çekirgenin sesini taklit etmek bile kötü şans getirir!

Uçan kuşun dışkılaması:

Eğer siz inanıyorsanız yalnız olmadığınızı, dünyanın pek çok yerinde üzerine kuş uçmasının şans getirdiğine inanıldığını, insanların da koşup piyango bileti aldığını biliyoruz. 

Belki üstünüzden bir kuş geçer, kuşların üzerinden dışkılanması konusundaki şansa biz inanmıyoruz. Sadece üstümüzü kirletiyor.

Yararlı inançlar olsun, zararlı inançlar olmasın. Dileğimiz şansınız, bahtınız, sağlık ve mutluluğunuz Yüce Allah’ın kudretli gücüyle olsun.

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ  / MERSİN

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..