Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '22

 
Kategori
Siyaset
 

Ukrayna’ya 2. Müdahale

Rusya, Donetsk ve Luhansk bağımsızlığını tanıdı.Ukrayna çevresine, üç tarafına Aralık ve Ocak ayında asker ve silah yığan, tatbikat yaptığını belirten Rusya 21 Şubat 2022’de  "Donetsk Halk Cumhuriyeti, DPR" ve "Luhansk Halk Cumhuriyeti, LPR" ın "bağımsızlığını" tanımıştır. Ayrıca bu iki devletçik ile  "Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması"nı imzaladığını belirtmiştir. Antlaşma Rusya’ya bu iki devletçiğe askeri yardım imkânı vermektedir. Batı bu Rus diplomatik atağını kınamış ve Rusların buna hakkı olmadığını belirtmiştir.  

Putin Ukrayna Hükümeti’ni suçladı. Putin, Ukrayna liderlerini (1)  Rusça konuşan halka baskı yapmak, (2) Moskova'ya karşı nefreti körüklemek ve Rusya'ya karşı düşmanlığı planlamakla suçlamıştır.

Ayrıca, Donbas bölgesindeki Rusların korunma ihtiyacı içinde oldukların açıklamıştır.

Rus lideri Putin, sabah 06.00’da halkına barış gücü sevk ettim.  Rusya, şimdiye kadar işgal planlarını reddediyor ve ordunun kendi sınırları içinde tatbikat yaptığını belirtiyordu.  Putin sabah Rus halkına yaptığı açıklamada Donbas bölgesindeki etnik Rusların korunması için 24 Şubat 2022’de Donbas’a Rus kuvvetleri sevk ettiğini, amacın Ukrayna halkına zarar vermek olmadığını, Donbas bölgesinde özel bir askeri harekât yapılacağını belirtmiştir. Gün içinde Putin çaresiz kaldık, harekâtı yapmak zoruna kaldık demiştir. Putin Zelensky Hükümetini suçlamıştır.

Rusya’nın şikâyetleri aylardır dikkate alınmadı. Rusya lideri Putin ayrıca ABD ve müttefiklerini Rusya'nın Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını önlemek ve güvenlik garantileri istemesini aylardır görmezden gelmekle suçlamıştır. Kapımıza kadar füzeleriyle geliyorlar, sonra da savunmadayız diyorlar açıklamasını yapmıştır.

Rusya 24 Şubat 2022’de kapsamlı bir saldırı başlattı. Rusya, 24 Şubat 2022 Perşembe sabahı Ukrayna'ya geniş kapsamlı bir saldırı başlatmıştır. Rusya Donbas bölgesindeki etnik Rus halkını saldırıdan korumak maksadıyla bölgeyi asker ve silahtan arındıracağını belirtmiştir. Daha sonra Ukrayna’daki iktidarın değişmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Ukrayna halkı  neden Rusya ile bu kadar düşman olduk? Ukraynalılar şimdi kardeş dost saydıkları bir Ulusla neden bu duruma düştüklerini  kendilerine sormalıdır. ABD menfaati peşinde koşmuş, silah satmak, pazar elde etmek hırsını sınırlayamamıştır. Rusya’ya, itaatkar ordusu olan bir nükleer güce İtalya muamelesi yapmaya çalışmıştır.

Ukrayna taarruza uğramış, ordu muhtemelen önce fikren direnmeye kendini ikna edememiştir. Ukrayna'nın merkez kısmı ve doğusunda; başkenti Kiev’de, Çernhiv, Sumy, Harkov, Odesa, Mariupol, Kramatorsk, Dnipro ve Kershen’de sirenler çalmış ve şehirlerde büyük patlamalar duyulmuştur.Lviv, Kiev, Çernobil. Odesa ve Donbas bölgesi havadan da vurulmuştur. Çarpışan güçler dengeli değildir.

Zelensky kendimizi savunacağız.Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Ukrayna’nın barış istediğini ancak saldırılar karşısında kendini savunacağını ve özgürlüğünden vazgeçmeyeceğini söylemiştir. Ukrayna sıkıyönetim ilan etmiş, Ruslara karşı direneceğini belirtmiştir.

Zelensky, Putin ile doğrudan konuşmak istemiş, isteği kabul edilmemiştir. Günün ilerleyen saatlerinde Zelinsky, çok kaybımız var demiş ve müttefiklerden yardım istemiştir.

 

Rusya’nın hedefi: Rusya’nın Donbas bölgesi ve Azak denizi sahillerindeki Doğu Ukrayna topraklarını işgal etmeye öncelik verdiği söylenebilir. Rus ordusu birkaç saat içinde Ukrayna'nın hava savunmasını yok ettiğini belirtmiş ancak bu haber doğrulanmamıştır. Takiben Kiev’de kendisine taraf bir Hükümet kuracaktır.

Saldırı Dünya’da konuşuluyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg “Avrupa'da barışın bozulduğunu, Avrupa’nın güvenliğinin tehlikede olduğunu belirtmiş ve saldırıyı kınamıştır. NATO Doğu Avrupa'ya doğru hareket etmek için daha fazla askeri seferber etmiştir.

Ukrayna'yı savunmak için askeri müdahalede bulunmayacaklarını önceden söylemişlerdi. Rusya’yı etkileyecek şiddetli yaptırımlar uygulayacaklardır.

AB, ABD yaptırımları uygulayacaklarını, Rusya’yı izole edeceklerini, Ukrayna’ya yardım edeceklerini, Avrupa’da istikrarın tehlikede olduğunu,  Avrupa için karanlık bir süre başladığını belirtmiştir.

Ukrayna halkına, vatanına yazık olmuştur. Zelensky istifa etmelidir. Batı’ya güvenerek hata etmiştir. NATO’ya girmeyeceğini belirten, Rusya ve AB ile dengeli ilişkiler kuracağını, Ukrayna’daki etnik Rusları kucaklayacağını belirten bir lidere ihtiyaç vardır.

Yaptırımlar, Rusya gibi bir imparatorluğa diz çöktüremez. An itibariyle Ukrayna Hükümetince keşke denilmektedir. “Keşke Minsk II’yi uygulasaydık”. Geç kaldınız. Şartlar değişti. Minsk II’den önce de Batı’ya  fazla güvendiniz.

Fikrimde israr etmiyorum. Uzun dönem sonuçları farklı olabilir. Bu yazı Batı sisteminin demokrasinin üstünlüğünü inkar etmiyor..Demokrasi, hukuk, insan hakları öneren devletlerin de menfaati peşinde koştuğu unutulmasın. Komşuları çok güçlü olan devletler karşı kampa yeterli garantileri olmadan geçmemelidir. Dikkatli olmalıdır. Ukrayna buna örnektir.

 

 

 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..