Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '22

 
Kategori
Siyaset
 

Alman Silahlanması 2022

 

Rusya’ya Şansölye Olaf Scholz karşı çıktı. Ukrayna’ya silah gönderilmesi kararlaştırıldı.  27 Şubat 2022’de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali dördüncü gününe girerken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman Hükümetinin Ukrayna birliklerine doğrudan silah tedarik edeceğini Federal Meclis'te açıkladı. Almanya askeri stoklarından Ukrayna'ya mümkün olan en kısa sürede bin (1,000) tanksavar silahı ve beş yüz (500) karadan havaya Stinger füzesi verilecektir. Ayrıca, Alman yapımı silahları Ukrayna'ya transfer etmek için Estonya ve Hollanda’ya izin verildi. Almanya uzun yıllardır savaş bölgelerine Alman yapımı silah göndermiyordu. Bu tutum özünde Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sırasında saldırgan olarak anılmasına karşı alınan bir tedbirdi

Almanya önemli kararlar aldı. Savunma bütçesi iki misline çıkarıldı.  Savunma bütçesi 53 milyar €’dan 100 milyar €’ya çıkarıldı. Almanya 2022 savunma bütçesine Alman silahlı kuvvetleri Bundeswehr’i güçlendirmek için 100 milyar Avro (€) tahsis etti. 2021 Savunma bütçesinin 53 milyar avro olduğu hatırlanırsa 47 milyar € artışla savunma bütçesinin yaklaşık iki kat olduğu, önemi daha iyi anlaşılır.  İlk beş savunma bütçesinin ABD 778 milyar $, Çin 252 milyar $, Hindistan 73 milyar $, Rusya 62 milyar $, İngiltere 59 milyar $, Suudi Arabistan 58 milyar $ olduğu hatırlanırsa, Almanya 7. sıradan bu harcama kararıyla ABD ve Çin’den sonra savunmaya en çok harcayan üçüncü ülke 100 milyar €=111 milyar $  (1€=1,1 $) olacaktır.

Almanya tarihi bir adım attı. Alman ordusu güçlendirilecek.Diyaloğa ve diplomasiye dayalı, ABD ile uyumlu Alman dış politikası on (10) yıl  (GDP=4,5 trilyon €) süreyle savunma bütçesini  %2,2 GDP oranında devam ettirirse Almanya geliştireceği askeri gücünü de gelecekte etkin olarak kullanacaktır. On yıl içinde harcanacak 1 trilyon avro Alman ordusunun silah ve insan gücünü artıracaktır.

Yeni projeler yapılacak. Bu artışla Almanya siber ataklara hazırlanacaktır. Yeni bir savaş uçağı (Eurofighter’a ilave), Modern tank, İHA /SİHA (Eurodrone), İsrail’den Heron alımı, Elektronik savaş teçhizatı ve yazılımı projeleri geliştirilecektir.

Almanya’da, Rusya ve ABD’nin yol açtığı bu değişim önemlidir. Alman savunma harcamasının artırılması iki amaçlıdır. Almanya kendi silahlanma ihtiyacını karşılayacaktır. Ayrıca, Doğu Avrupa ülkelerine silah satışını sadece ABD’ye bırakmayıp kendisi de pay almaya çalışacaktır.. 2021'de 9.35 milyar avro silah ihraç eden Alman silah sanayii 1945'den beri aradığı desteği bulmuş olmaktadır..Bu destek uzun yıllar sürerse ABD silah sanayiinin en önemli rakibi ileride Almanya olacaktır.

Ayrılan kaynak yüksektir. GDP 4,5 trilyon € için  %2,2 GDP savunmaya gidecektir. 10 yılda trilyon doları aşacak bu kaynak savunma sektörünü ihya edecek düzeyde bir rakamdır. Doğal olarak bu artış, bütçe açığını sevmeyen Almanlar için, diğer bütçe kalemlerinin azalmasını gerektirecektir. Birleşmesini tamamlayan Almanya artık ordusunu güçlendirerek, Avrupa siyasetine ekonomisiyle, ordusuyla ve diplomatik gücüyle etkin olacaktır. Rusya ve ABD’nin yol açtığı bu değişim belki de beklenmiyordu. Bu yüzden kararın  sürpriz karakteri de vardır..

Avrupa güvenlik yapısı yok edildi.Scholz, Putin’in Ukrayna'ya saldırarak, 1975 Helsinki'den beri sahip olunan Avrupa güvenlik yapısının yok edildiğini belirtti. Ukrayna’ya silah göndermek, Rusya’ya karşı bir tepkidir..Artırılan savunma bütçesi de, uzun dönemde ABD muhtaçlığına, bir tepkidir. Almanya muhtemelen bundan sonra güvenliğini, ABD ile ittifak içinde korurken, ordusunu Dünya’nın her yerinde etkin olarak kullanacaktır.  Yeterince savunma masrafı yaptığını söyleyecektir. Savaşan ülkeye silah göndermeye başlaması eski politikaların bittiğinin delilidir.

Scholz’un kararının üçlü koalisyona etkisi: Sosyal Demokrat, Yeşiller ve Liberallerin oluşturduğu üçlü koalisyon, Yeşiller yeterince tartışma yapılmadı dese de, tüm Dünya’ya ilan edildi. Bu değişime bir Alman yetkili  “Yeni gerçeklere ayak uydurmak için yeni kararlar gerekliydi”  diyerek cevap verdi. Alman halkının dörtte üçünün bu kararı desteklediği söyleniyor. AB’nin ekonomik lideri ve Fransa ile siyasi lider ortağı,  10 yıl sonra AB’nin  ekonomik, askeri ve siyasi  lideri olabilecek.

Kaynak: Olaf Scholz speech in parliament

 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..