Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '10

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Ülkemiz ve Antalyamızın yüzakı Piyano Festivali sona erdi - 1

Ülkemiz ve Antalyamızın yüzakı Piyano Festivali sona erdi - 1
 

Bu vurguyu mutlaka yapmam gerek; Ülkemizin ve Antalyamızın yüzakı Uluslararası Piyano festivali’nin 11.si, Moskova Virtüozleri ve Vladimir Spivakov’un muhteşem kapanış konseriyle sona erdi.

Aslında o gece, Antalya için bir ‘kâbus gecesi’ydi. 20.30 da başlayacak konser öncesi, internette gördüğüm hava durumu uyarısını eşime gösterip, ‘fırtına ve şiddetli yağış’ uyarısına dikkat çekmiştim. Buna rağmen, bize çok yakın olan AKM’ne, kızımla, her zamanki gibi yürüyerek gitmekteydik. Yaklaşık 200 metre gittik, yağmur başladı. Önümüzde kalan mesafe ben diyeyim 300 metre, siz deyin 500 metre, o kadar yani!.. Aman tanrım! O ne yağmur öyle; sanki bardaktan boşalıyor. AKM’ne vardığımızda yaklaşık 3 kat ağırlığa ulaşan kaban ve paltolarımızı kucağımıza alıp oturduk koltuklarımıza. Ayaklarımız su gölünde! Kalın kaban ve paltolar o mesafede yağmur suyunu içimize kadar işletmedi de, o haldeyken konseri izlemeye/dinlemeye karar verdik. AKM Aspendos Salonu merdiven araları dahil tıka basa dolu neredeyse… Ve Moskova Virtüozleri konserine başlayacakken dışarıda yağan dolu sesi, orkestra üyelerinin bile irkilmesine neden oldu… ‘Kabus gecesi’nin diğer detayları tüm iletişim organlarında yer aldı, mutlaka görmüşsünüz/okumuşsunuzdur.

İşte bu kabus gecesini parlatan; ışıl ışıl edenlerdi, Moskova Virtüozleri ve Vladimir Spivakov’la Mikhail Lidsky. Festivalin ‘daimi konuk orkestrası’ olan Moskova Virtüozleri ve Vladimir Spivakov programlarını bitirdikten sonra tam dört kez ‘bir daha’ çaldılar, çılgınca alkışlandılar. Dışarıdaki olunsuz hava koşullarına karşın, kimse ‘eve nasıl döneceğiz’i düşünmeden (biz hariç tabi, yaya gelip tepeden tırnağa ıslandığımız için kokteyle bile beklemeden kaçarcasına gittik eve) üstelik.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve değerli besteci-piyanistimiz Fazıl Say’ın sanat yönetmenliğini yaptığı 11. Uluslararası Antalya Piyano Festivali unutulmaz bir konserle sona erdi. Moskova Virtüozleri ve Vladimir Spivakov ilk olarak trompetçi Kirill Soldatov’a eşlik etti. Soldatov, J.B.G Neruda’nın Trompet Konçertosu’nu seslendirdi:

http://www.dailymotion.com/video/xg5sm6_moskova-virtuozleri-vladimir-spivakov_music

Daha sonra sahnedeki topluluğa piyanist Mikhail Lidsky dahil oldu. Soldatov ve Lidsky, D. Şostakoviç’in Piyano ve Trompet Konçertosu’nu seslendirdiler. Bir ilginç notu aktarmam gerek. Zaman zaman alkış konusu tartışılır klasik müzik dünyasında. Burada canlı örnek var. Linkini verdiğim ve Soldatov’un çaldığı trompet konçertosunun alakasız bir yerinde başlayan alkışlar, sanatçının mimiklerine nasıl yansımış görebilirsiniz. İşte bundan sonra şef Vladimir Spivakov hemen tüm eserleri ara vermeden peş peşe çaldırdı. Şostakoviç konçerto da bütünüyle 20 dakikayı aştığı için, Dailymotion’da yayınlayamadım (Başka yolları varsa da onu ben bilmiyorum). Aslında paylaşmak isterdim bu çok güzel, bir o kadar da ilginç konçertoyu.

Konser ikinci bölüme G.Rossini 3 No.lu Sonat’la başladı. http://www.dailymotion.com/video/xg5w0c_moskova-virtuozleri-vladimir-spivakov_music

Ve peşinden soprano Alevtina Yarovaya çıktı sahneye. Enfes bir performans ve üç arya… Aspendos Salonu’nu yeterince coşturdu. http://www.dailymotion.com/video/xg6wsj_moskova-virtuozleri-ve-vladimir-spivakov_music

Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

http://www.dailymotion.com/video/xg6ws8_moskova-virtuozleri-ve-vladimir-spivakov_music

L.Boccherini 23 No.lu Senfoni programın son yaratısıydı.

Alkışlar… Alkışlar… Alkışlar… ve peş peşe dört kez “bir daha”…

11. Uluslararası Antalya Piyano Festivali sona ermiş AKM alt ve üst fuayede “kapanış kokteyli” için toplanılıyordu ki, girişte anlattığım gibi, kıvrak slalomlarla kalabalığı sıyırıp bir taksiyle kendimizi eve zor attık.

Üç hafta boyunca, tüm müzikseverlere sunulan bu yüksek kalitedeki müzik ziyafetine emek verenlere teşekkür etmem gerek. Festivalin düzenleyicisi Antalya Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Mustafa Akaydın’a, sanat yönetmeni besteci-piyanistimiz Fazıl Say’a ve bu uluslaraarası organizasyonu başarılı bir şekilde kotaran, tüm konuklarını tek tek karşılayıp konuk eden sevgili Kadir Dursun ile Forte Production çalışanlarına teşekkür ederim.

Festival süresince işlerim nedeniyle paylaşamadığım notlarımı aralıklı olarak yazacağım.

“Kabus Gecesi”nde, AKM Aspendos Salonu’nu dolduran 1000’e yakın sanatsever/müziksever, üç hafta süren müzik ziyafetinden bir yıl sürebilecek bir doygunlukla evlerinin yolunu tutmuş olmalılar.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..