Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '12

 
Kategori
Dilbilim
 

Ulusdilimiz

Ulusdilimiz
 

DİL BAYRAMI ÖDÜLÜ 26 EYLÜL 2009 KARTAL BELEDİYESİ


Toplumların gelişmesi halkların uluslaşma sürecine girmesiyle ivme kazanmıştır. Uluslaşma, etnik kökene dayanmayan, değişik halkların kaynaşması sonucu oluşan toplumsal bir aşamadır. Bu süreç barındırdığı halkları ortak değerlerde buluşturur. Örneğin, ulus dil, yurt, kültür, tarih ulusun birlikteliğini sağlar.

Uluslaşma süreci sözü edilen değerlerde  bütünleştiğimiz oranda gerçekleşir. Bu süreçte ortaklıkları çoğaltmak o toplumun sürekliliği için gereklidir. Bunun için öncelikle dilimizi -ulusdil-  yaşamın tüm alanlarında geçerli kılmalıyız. Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusdili Türkçedir. Temeli kültür olan Cumhuriyet bu dille uluslaşma sürecinde boy verecektir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir etnik kökene dayanmadığını Atatürk, “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türk halkına Türk milleti denir.” tanımlamasıyla belirtmiştir. Sürekliliğimiz ulusdilimiz Türkçenin yaratılan ulusal kültürde etkin olmasına, toplumun tüm kesimlerince kullanılmasına bağlıdır.

Türkiye kültürü değişik kültürlerden oluşmuş uluslaşma sürecinin bir başka boyutudur. Hangi etnik kökene dayanırsa dayansın, bu toplumda yaşayan her kültür Anadolu damgasını taşır. “Anadolu Ateşi” adlı gösteri,  Güngör Dilmen’in, “Ben Anadolu” adlı oyunu bu topraklar üzerinde değişik kültürlerin varsıllığından yola çıkmaktadır. Bu varsıllık övünç kaynağımız olmalı. Bu kültürlere sahip çıkmasını bildiğimiz oranda ulusal birliğimiz pekişecek, ulusdilimiz yaşayacaktır.

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..