Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '17

 
Kategori
Kitap
 

Ulusların Düşüşü: Güç, Zenginlik ve Yoksulluğun Kökenleri

Ulusların Düşüşü: Güç, Zenginlik ve Yoksulluğun Kökenleri
 

Kitabın yazarları; Daron Acemoğlu; MIT Üniversitesinde iktisat profesörü, James A. Robinson ise Harward Üniversitesinde siyaset bilimcisi ve iktisat profesörü. İki profesörün yazdığı kitap ülkelerin geri kalmışlıklarının nedenlerini derinlemesine tahlil eden bir eser. Oldukça kapsamlı yazılmış kitaba göre; ulusların sanayi devrimini ıskalamalarının en büyük nedenlerinin neler olduğu açıkça ortaya konmuş, meraklılarına tavsiye edilir.

Kitap; oldukça derin analizler yaptığı kitabında neden özellikle İngiltere’de başlayan Sanayi Devrimi’nin diğer ülkelerde başlamadığını, sanayileşmenin hangi aşamalar, mücadelelerden sonra söz konusu aşamaya geldiğini aktarıyor.

Sanıldığının aksine İngiltere’de de inanılmaz merkezi yönetimin krallığın engeliyle karşılaşan buluşların ülkede devrime neden olacağı, insanların taleplerinin artması ise devrim baskısını artıracağı korkusuyla yüzyıllarca nasıl ötelendiği hatta bilimsel buluşlara imza atanların Galileo’nun başına gelenlere benzer şeylerin geldiği anlatılıyor. Matbaa önemli bir keşif olmasına rağmen, bunun özellikle Osmanlı’da yüzyıllarca engellenmesi, Maya Uygarlığı, Etiyopya, Venedik, Rusya kısacası tüm dünyadaki çalışmalar, faaliyetler mercek altına alınırken, söz konusu durumun halen devam etmekte olduğunu yazıyor.

Meraklılarına önerilecek bir kitap.

 

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..