Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

21 Eylül '21

 
Kategori
Güncel
 

Üniversite Öğrencileri Perişan

 
 
 
                                           ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ PERİŞAN
 
    Yüksek Öğretim kurumlarında bu yıl alınan karar gereği "yüz yüze eğitim yapılması" kararı alınırken, bu karar yaklaşık sekiz milyonu bulan öğrencilerimizi sıkıntıya sokmuştur.
   Pandemi nedeniyle yaklaşık iki yıldır "uzaktan eğitim" alan öğrencilerimiz bu yıl alınan karar gereği büyük bir çıkmazın içersinde kalmışlardır.
   Pandemi başlangıcından itibarenbir çok öğrenci kaldığı kiralık evlerden, devlet ve özel yurtlardan ayrılarak eğitimlerini bugüne kadar memleketlerinde, aileleriye birlikte tamamlamaya çalışmışlardır.
    Pandemi nedeniyle devletten destek alamayan bir çok özel yurt kapatılmış, evlerde kalan öğrencilerin ayrılması sonucuda bu kiralık konutlar başka kişiler tarafından doldurulmuştur.
    Öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun barınma ihtiyaçlarını karşılayan yurtlarımızın bugünkü geldiği duruma bakarsak:
     2021 itibariyle Yüksek öğretim kurumlarına kayıtlı yaklaşık 8 milyon öğrenci bulunmaktadır.
     Bu öğrencilerin 815 bini bu yıl üniversitelere yerleştirildi. KYK ise bu sene  yaklaşık 700 bin öğrenciyi yurt genelindeki 773 KYK yurduna yerleştirildi.Kısacası 8 milyon öğrenci var, KYK bunun ancak % 8 ne barınma ihtiyacına cevap veriyor.
     Öğrencilerin barınma için ikinci alternatifleri  özel yurtlara bakıldığında;
     Bugün Özel ve Vakıf yurtların sayısı ise 4.500 cıvarında. Bu yurtların toplam yatak kapasitesi nedir, kaç öğrenci buralardan faydalanıyor, bu konuda elimizde kesin bir veri yok, ancak tahmini 1- 1.5 milyon cıvarında bir yatak kapasitesi olduğu tahmin edilmektedir.
      Vakıf ve Özel yurtlardaki sorun ise fiatlarının korkunç olması.Pandemi nedeniyle  özellikle bir çok özel yurtların kapatılması ve yatak sayılarının düşmesi, artan hayat pahalılığı bu yurtlarda da kendini göstermekte, 5 bin ila 7 bin Tl arasında bir fiat istenmektedir.
     Üniversite öğrencilerimiz için üçüncü barınma  yolu ise kiralık ev. 
     Öğrenciye kiralık ev cephesinden bakıldığında karşımıza "korkunç fiatlar" çıkmaktadır.
     Pandemi öncesi 1000- 1500 Tl aralığında olan 1+1, 2+1 gibi dailerelerin fiatları bugün maalesef 4 bin- 7 bin aralığında olmakta, bu fiata razı olan öğrenciler ise kiralık konut bulamamaktadır.
    Üniversitelerimizİn yoğun olduğu Ankara, İstanbul, İzmir gibi kentlerde ev kiraları zirve yapmakta,bazı ev sahipleri ise "mobilyeli daire" sistemiyle ise yukarda verilen kira fiatlarının iki katını istemektedirler.
     Yukarda açıklamaya çalıştığımız barınma fiatlarının yanında öğrencinin günlük ihtiyaclarını gidermesi için aylık elinde en asgari 7- 8 bin tl si olmalı ki eğitimine devam edebilsin.
     KYK'nin öğrencilere verdiği 650 tl kredi ile eğitimine devam etmesi mümkün değildir, 
Halen 8 milyon cıvarında olan üniversiteli öğrencilerimizin bir kısmı  kendi memleketindeki eğitim kurumlarında okuduğunu farz etsek bile, açıkta yaklaşık 6 milyon öğrenci barınma için mücadele etmektedir.
     Başta devletimizin ve  üniversitelerimiz bu konuyu acilen çözüme kavuşturması gerekmektedir.
    Başta Valilikler ve Belediyeler,  kentlerindeki öğrenci sayılarına bakarak barınma için çözüm üretmeliler. Örneğin Ordu valiliğinin yaptığı gibi illerinde atıl durumda olan, ufak bir tadilatla yurt haline getirilebilecek olan otel,dinlenme tesisleri öğrencilerimize tahsis edilmelidir.
      Üniversitelerle görüşülerek kampüslerde prefabrik evler kurulması, belediyelerin buraların alt yapılarını tamamlaması da bir çözüm olacaktır.
     İkamet ettiğim İzmir'de 9 Eylül üniversitesi kampüsü arazisi, binaları itibariyle tam bir ilçe görünümündedir,Yaklaşık 60 bin öğrencimizin eğitim gördüğü bu kampüste böyle bir sistemin Valilik ve Belediye işbirliğiyle hazırlanarak öğrencilerimizin barınma ihtiyacı çözülebilecektir.
 
 Sonuç olarak , öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarını iktidar, muhalefet ve yerel yönetimler el ele vererek en geç iki ay içersinde çözüme kavuşturacak güce sahiptir, yeterki istesinler.
 
                                                                        OSMAN öZEKER    21.09.2021
 
 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..