- Kategori
- Sınavlar
Üniversite sınavına hazırlanan gençlere ve ailelerine önerilerim

Sevgili gençler; sizler on yıllardır sorumluluklarını yerine getirmeyen yöneticilerin ve onları her seçim döneminde ısrarla, inatla ve basit seçim rüşvetleri karşılığında iktidara taşıyan biz yetişkinlerin neden oldukları bir karmaşa ortamında çırpınıp duruyorsunuz.
Sınavda göstereceğiniz performansa odaklanmış durumdasınız. Ancak şunu da biliyorsunuz ki sınav başarısı da sizleri mutlu etmeyecek. Yerleştirildiğiniz yüksek öğretim kurumlarında ( uzatmalı liselerde) ve okullarınızı bitirdikten sonra karşılaşacağınız sorunları ve sizlere umut vaat etmeyen yaşam koşullarını da görüyor, yaşıyorsunuz.
Bugüne dek belirlemiş olduğunuz sınav stratejinizin önemlidir. Sınav saatine kadar kendinizi yormayınız. Kaygılarınızı sorgulayarak yenmeye çalışınız. Sınavda süre tutmanın, sorularla inatlaşmamamın, aceleci olmamanın, soruları tekrar okumanın, çözümünde zorlandığınız, yanıtını anımsayamadığınız soruları en sona bırakmanın önemini biliyorsunuz.
Sevgi koşulsuz olmalıdır. Gençlerimiz anne ve babalarının sevgisinin sınav başarısı karşılığında olmadığını bilmelilerdir. Sınav öncesi sınavla ilgili olumsuz konuşmalar yapılmamalıdır. Olumsuz davranışların değiştirilebilmesine çalışılmalı, gençlerin anne ve babalarına olan güvenini sarsacak söz ve davranışlardan sakınılmalıdır.
Başarının tek ölçütünün sınav olmadığını unutmayınız. Sınav yaklaştıkça öğrencilerin olduğu kadar anne – babaların da kaygıları artmaktadır. Bu durumda gençlerin sınav başarısını olumsuz etkileyebilecek olumsuz söz ve davranışların oluşabileceği bir ortam yaratılmaktadır.
Sınav başarısı ailelerin de en büyük isteğidir. Ancak bu yolda ailenin de çok önemli bir rol üstlenmesi gereği unutulmamalıdır. Sevgili anne ve babalar; çocuklarınızı önemsediğinizi, onlara güvendiğinizi hissettiriniz. Onların da size güvenmelerini, sınavın her şey demek olmadığını, hayatın kendisinin bir sınav, mücadele olduğunu sezdiriniz. Çocuklarınızı sadece kendileriyle kıyaslayınız. Eleştirilerinizde yapıcı bir dil kullanmaya özen gösteriniz. Sınav sonucunun başarısız sayılabileceği bir durumda bile çocuğunuzun yanında olacağınızı hissettirmeye çalışınız.
Çocuğunuza kendi istek ve kararlarınız doğrultusunda baskı yapmaya çalışmayınız. Gençlere güveniniz. Onları sevip saygı gösteriniz. Çocuğunuzun kendi ilgi, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda kendi kararlarını verebilmesine ve uygulamasına fırsatlar yaratmaya çalışınız.