Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

20 Nisan '12

 
Kategori
Eğitim
 

Üniversite sınavında 700 bin öğrenci Matematikten sıfır çekti.

Üniversite sınavında 700 bin öğrenci Matematikten sıfır çekti.
 

Bugün üniversite sınav sonuçlarının (şimdi YGS deniyor) birincisi açıklandı.

Puana göre başarılı iller sırasıyla ; Burdur, Ankara, Karabük, Aydın, Kırşehir, Kilis, Kayseri, Isparta, Uşak ve Yalova olarak ilk onda yer almışlar.
 
En başarısız iller Van, Şırnak, Hakkari olmuş (Van olayında depremin de galiba payı büyük).
 
Okul türlerine göre başarı sırası; Sosyal Bilimler Lisesi, Askeri Lise, Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Özel Fen Lisesi,  Öğretmen Liseleri, Polis Koleji, Yabancı Dil Eğitimi Yapan Özel Liseler, Lise (Yabancı Dil Ağırlıklı), Assubay Haz. Okulları, Sağlık Meslek Lisesi, Özel Lise, Lise şeklinde.
 
Ve çarpıcı bir bilgi, sınava giren 1 milyon 800 bin küsur öğrenciden 700 bin öğrenci Matematik'ten sıfır puan çekmiş.
 
Temel eğitim konusunda sıkıntılar olduğu, OECD'de en kötü durumda olan ülkenin Türkiye olduğu daha önce medyada hep yazılıp çizildi. Gerçekten sınav sonuçları, bu veri ile de doğrulanmış oluyor. Temel eğitimde okullaşma oranı artsa bile eğitimin kalitesinde sorunlar var. Bu konunun üzerine bir an önce toplum olarak ciddiyetle gitmekte büyük fayda var. 
 
Ülkemiz büyüme sancıları çekiyor, dünyada son yıllarda Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülke olarak gösteriliyoruz ama bu bizi yanıltmamalı. Ülkeye katma değer getirecek ürünleri üretmemiz ve sağlıklı zenginleşebilmemiz için hiç bir zaman bilimden kopmamalı, ARGE yapan, ürün tasarlayan ve geliştiren bir ülke olmalıyız. Yani mühendisliğe büyük önem vermeliyiz. Mühendislik de zaten bilimsel bilgi temelinde tasarım ve uygulama yapmaktır. Tıp alanında yüz, bacak, kol, rahim nakilleri ile yüzümüz gülüyor ancak mühendislikte henüz büyük başarılar yakalayamıyoruz. Keşke diyorum örneğin boğaz köprülerini yabancılar yerine bizim kendi insanımız yapabilse. 
 
Matematik bilimlerin kraliçesidir. Mühendisliğin temeli matematiktir. Matematiğe çok büyük önem ve destek vermeliyiz. Tabii bütün öğrencilerin Matematikte yüksek başarı yakalamasını bekleyemeyiz ancak  temel olarak belli bir seviyede olmalarını mutlaka sağlamalıyız. Buna basın yayın organları, medya, MEB, üniversiteler, hükümet de destek olmalı. Sınıflara akıllı tahtalar, tablet bilgisayarlar koyuyoruz ama temel şeyleri çocuklara öğretemiyorsak önce hatayı kendimizde aramalıyız. Neden acaba öğretemiyoruz? Neden acaba çocuklar öğrenemiyorlar? Neden dersleri bir türlü sevdiremiyoruz? Ders materyelleri yetersiz mi? hayattan kopuk mu? konular çok mu teorik anlatılıyor?
 
Bugün Batı (Avrupa, Amerika, Japonya) neden ileridedir? Çünkü matematiğe, bilimselliğe zamanında büyük yatırımlar yapmışlardır.  Örneğin Japonya'nın 1980'lerde yıldızı yine bir matematik bilimi olan İstatistik sayesinde parlamıştır. İstatistiksel kalite kontrol uygulamaları Japonya'dan bütün dünyaya doğru yayılmıştır ve Japonlar Amerika'yı bile o yıllarda kaliteli üretimde geride bırakmışlardır. Bu başarının gerisinde de aslında o yıllarda Japonya'da çalışmalar yürüten Amerikalı'lar vardır.
 
Geçenlerde bir arkadaşımdan Steve Jobs ile ilgili ilginç bir mesaj aldım. Biliyorsunuz ipod, ipad, iphone gibi tasarım harikası ürünleri geliştiren dahi kişi Steve Jobs'dur.
 
Nerede çıktı bu yazı bilmiyorum ama çok ilginçti. Amerika'da 5700 üniversite varken,  islam konferansına üye 50 küsur ülkedeki toplam üniversite sayısı sadece 503'müş ve Steve Jobs, Amerika'nın geri kalmaması için mühendislik eğitimine çok büyük önem verilmesi gerektiğinden bahsetmiş. Bu olmadığı sürece Amerika'nın liderlikte geri kalacağını, sürükleyici motor olamayacağını söylemiş.
 
Bizde de bugün 170'den fazla üniversite var, her ilde en az bir üniversitemiz var ve bu sayının yakın zamanda 200'ü de geçmesi isteniyor ama gel gelelim eğitimde öne çıkan üniversite sayımız ise çok çok az. 
 
Şimdi ülkenin elinde imkanlar daha fazla. Bugün her şey çok daha iyi başarılabilir. Okullarda bu temel derslere eğilinirse bana göre başarının gelmemesi için hiç bir neden bulunmuyor. Yeter ki top yekün güzel bir çaba içerisine girelim. Bence medyanın, basının da kendisini sorgulaması lazım. Medya, basın bugün halka yararlı bilgilerden daha çok gereksiz bilgiler veriyor. Onların da kendilerini düzeltmelerini, topluma yararlı bilgileri vermelerini bekliyorum. Tabii bir kaç iyi kurumu dışarıda tutarak söylüyorum bunları.
 
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara