Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '13

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Varşova gezi yazısı 1

26 Ocak 2013 Cumartesi akşam saatlerinde Almanya'nın Berlin şehrindenbaşlayan ve yaklaşık 5 saat 30 dakika süren bir tren yolculuğu sonrasında ulaştığımız Varşova bizi dondurucu derecede soğuk bir havayla karşıladı. Havanın soğukluğuna rağmen, iki gece konaklayacağımız Varşova'nın bizi samimiyetle kucaklayacağını önceden bilseydim hiç kuşkusuz bu güzel şehirde daha uzun zaman geçirmenin bir yolunu arardım.

Merkezi bir konumda bulunan otelimize yerleştikten ve biraz soluklandıktan sonra, karnımızı doyurmak için otelimize en yakın fast food restoranına gittik. Marszalkowska Caddesi'nde bulunan bu fast food restoranından çıktıktan sonra amacımız Varşova sakinlerinin gözde eğlence mekanlarından olduğunu duyduğumuz Miezdy Nami isimli bara gitmekti. Bu barı aradığımız sırada gördüğümüz Dubrovnik isimli bar nasıl olduysa bizi cezbetti ve kendimizi giriş katı ve bir asma kattan ibaret barın asma katında ahşap bir masanın etrafında buluverdik. Şansımıza canlı müzük de vardı; Hırvatistan'ın Dubrovnik bölgesinin yerel giysilerini giymiş alımlı bir genç bayan söylediği birbirinden güzel Hırvat şarkılarıyla bizlere (ben, eşim, meslektaşım Hüsamettin Bey ve eşi) güzel bir müzik ziyafeti sundu. Bir yandan canlı müziğe kulak verirken, diğer yandan Polonya'da üretilen Tyske birasıyla da tanışmış olduk.Son derece otantik bir şekilde dekore edilmiş bu barda ödediğimiz hesap gerçekten çok uygundu. Varşova'ya yolunuz düşerse bu mekana uğramanızı şiddetle tavsiye ederim.

27 Ocak 2013, günlerden Pazar ve biz Varşova sokaklarındayız. Hava ayaz mı ayaz, haliyle ellerimiz ceplerimizde.Kışın en soğuk günlerini yaşayan Varşova'da hava sıcaklığı -10 santigrat derece ve her birkaç yüz metre yürümenin ardından ister istemez kendinizi bir mağazanın veya kafenin sıcaklığına atma gereksinimi duyuyorsunuz.  Krakowskie Przedmiescie Caddesi'nde bulunan Wine Bar'la tanışmamızda soğuk havanın payı yüzde 100 oldu. Şans eseri öylesine sevimli bir mejanda bulduk ki kendimizi... Polonya'nın bir diğer önemli bira markası olan Okacim ile Wine Bar'da tanıştık. Isındık, Polonyalılarla birlikte televizyonda canlı yayınlanan kayakla atlama yarışmasını izledik, sohbet ettik ve yeniden yollara düştük.

Stare Miasto (Eski Şehir) bölgesinde yürürken belirli bölgelerde toplanmış çok sayıda üzgün Polonyalı ile karşılaşıyoruz. Resmi binalardaki bayraklar yarıya indirilmiş, cadde kenarlarına park etmiş canlı yayın araçları... Sonradan öğreniyoruz ki Polonyalı saygın bir kardinal vefat etmiş ve Polonyalılar üç gün süreyle düzenledikleri dini törenler eşliğinde onu son yolculuğuna uğurlamaya hazırlanıyorlar. Polonya için önemli bir kayıp olmalı diye düşünüyoruz, zira canlı yayınlanan törenleri televizyondan izlerken şehrin belirli noktalarına yerleştirilen dev ekranlardan izlerken, törenlere katılanlar arasında bulunan bir zamanların ünlü sendikacısı ve daha sonraları Polonya Cumhurbaşkanlığı yapan, 1983 Nobel Barış Ödülü sahibi Lech Walesa sık sık ekranlara geliyor.

Varşova'da tek metro hattı bulunuyor ve 23.1 kilometre uzunluğundaki bu hat Kabaty ve Mlociny  istasyonları arasında toplam 21 istasyonla hizmet veriyor. Metro istasyonlarında bulunan bilet makinelerini kullanarak nakit veya kredi kartıyla bilet satın alabilirsiniz. Şehir içi bütün toplu taşıma araçlarında geçerli 24 saatlik bilet için 24 zloti ödemeniz gerekiyor.

 
Toplam blog
: 42
: 1065
Kayıt tarihi
: 13.11.12
 
 

1995 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümü'nde..