Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '17

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Vatandaş Neye Çalıştı?

Vatandaş Neye Çalıştı?
 

Ekonomimiz uçarken vatandaşımızda bundan nasipleniyor!

Örneğin ihracaat artarken,(İthalatın artmasının ve dış ticaret artı.ının fazla önemi yok. Halkımız onu bilmese de olur!) dolar yukarı doğru hızya yükselirken, haftada iki kez benzine, mazota zam gelirken, Merkez Bankası enflasyon hedefini 8.7’den 9.8’e yükseltirken,  halkımız zil takıp oynayacak neredeyse!

Özellikle memur ve memur emeklileri, imzaladıkları 2018/2019 sözleşmesiyle artan refah(!) seviyelerini gördükçe ilk zil takıp oynayanlar anlar!

Halkımızı oynatan sebeplere şöyle bir bakalım:

Yapılan araştırmalar 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını 5 bin TL olarak ortaya koyarken, kira ve gıda harcamaları bütçelerde delik açtı. Asgari ücretin 1.404 TL olduğu ülkemizde, açlık sınırı 1.500 lirayı çoktan aştı!

Türkiye'nin metropolü konumundaki İstanbul'da temel tüketim harcamalarının yüzde 30.4'ü kira ödemelerine yapılıyor. İstanbul'da yaşayanlar, 2003 yılında harcamaların yüzde 20'sini gıda ve içecek ihtiyaçlarına yaparken, bu rakam geçen yıl itibarıyla yüzde 15.6'ya kadar düşmüş durumda.

Artan göç dalgalarıyla, şehirleşmenin getirdiği yükler ise ulaştırma harcamalarını katladı. 2003 yılında tüketim harcamaları içinde yüzde 11.2 pay alan ulaştırma giderleri 2016 yılında yüzde 16.2'ye yükseldi. Halkımız pahalı ulaşımla gidip gelmeyi refah seviyesinin artışı olarak gördüğü için zil takıyor!

Oynatmaya isa az kaldı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan Hanehalkı Bütçe Araştırması, 2014, 2015 ve 2016 yıllarına ait birleştirilmiş sonuçlarla son 3 yılda yaşanan ekonomik darboğazın da tablosunu ortaya koymuş oldu.

Rakamlara göre İstanbul'da çalışanlar, temel harcamalarının yüzde 62.2'sini kira, gıda ve yol masraflarına ayırdı.

Bölgesel olarak harcamalarda önemli farklılıklar gözlenirken, kiraya ayrılan en düşük pay yüzde 21.8 ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oldu.

Tüketim harcamaları içinde gıda ve alkolsüz içecek harcaması payının en yüksek olduğu bölge yüzde 27.9 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu.

İstanbul'da yaşayan aileler ise yüzde 15.6'lık pay ile gıda harcamalarına en az para ayırabilen kesim oldu.

Temel giderlerin en büyük üçüncü ayağı olan ulaştırma harcamalarında ise rekor Akdeniz Bölgesi'nin oldu. Ulaştırma harcamalarına en yüksek payı yüzde 19.9 oranıyla Akdeniz Bölgesi ayırırken, en düşük payı ayıran bölge ise yüzde 15.4 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi oldu.

Tüketim harcamaları içinde eğitime yüzde 3.4 oranıyla en yüksek payı İstanbul Bölgesi ayırırken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi yüzde 0.9 ile en düşük payı ayıran bölge oldu.

Sağlık harcamalarında da en büyük harcamanın İstanbul'da yapıldığı ortaya çıktı. Harcamalarda en yüksek payı yüzde 2.4 ile İstanbul Bölgesi, en düşük payı ise yüzde 1.3 ile Kuzeydoğu Anadolu ve Ortadoğu Anadolu Bölgesi ayırdı.

Gördüğünüz gibi halkımız, yiyeceğinden, içeceğinden, ulaşımından, sağlığından kısarak yarı aç, yarı tok yaşamaya çalışıyor. Ve hiçbir zaman “İtibardan tasarruf olmaz” diyenlere sesini çıkarmıyor.

 

 

HARCAMALARIN 4'TE 1'İ İSTANBUL'DA YAPILDI

Tüketim harcamalarının toplamına bakıldığında ise Türkiye'deki toplam tüketim harcamalarının yüzde 25.5'i İstanbul Bölgesi'nde yaşayan aileler tarafından yapıldı.  İkinci sırada ise yüzde 14.3 ile Ege Bölgesi yer alırken, Akdeniz Bölgesi tüketim harcamalarından yüzde 12 pay alarak 3'üncü sırada yer aldı. Türkiye'deki toplam tüketim harcamalarında en düşük payı ise yüzde 1.6 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Bu bölgeyi, yüzde 3 oranıyla Ortadoğu Anadolu Bölgesi izledi.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..