- Kategori
- Futbol
Very ımportant person! & Not ımportant person!
Uzun süreden beri futbol maçına gitmiyordum. Gitmememin bir çok nedeni var. En önemlisi de bir eğlence sporu, hoş vakit geçirme etkinliği olan futbolun oynandığı sahaların ülkemizde insanların birbirlerine küfretmek için en uygun yer olarak görüldüğü bir arenaya dönüşmüş olması.
Son olarak gittiğim maç ise Sarıyer-Eyüp Spor karşılaşması oldu. Eski adı Şeref Tribünü yeni adı VIP (Very Important Person-Çok Önemli Kişi) ya da Protokol Tribünü olan yere oturdum.
Ancak gittiğime gideceğime bin pişman oldum. Çünkü eğlenmekten çok etrafımda gerçekleşen olaylar, davranışlar, futbolculara ve hakeme yapılan ağır hakaret ve küfürler beni çok üzdü.
Eğlenmeyi bırakın, yüzüm asıldıkça asıldı. Çünkü bulunduğum yer seçme insanların oturması gereken, örnek olması beklenen kişilerin bulunması gereken yerdi.
Aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı yüz kişiden fazla seyirci vardı VIP’te!.. Ama resmi protokol mensupları, yani Kaymakam, Belediye Başkanı, askeri yetkili, kulüp başkanı yoktu..
Futbol sporu adına pek bir gösterimin olmadığı sahada dangıl dungul bir oyun sergileyen Sarıyer oyuncularının yanı sıra maçın hakemi de güzel bir kalaylandı.
Sağımdan küfür, solumdam hakaret, arkadan sitem, önden isyan, furbolculara ve de hakeme…
Oturduğumuz yer çok önemli kişilerin bulunduğu bir yer..
Ve burada oturan önemli! kişilerden bazıları, önemli olmanın en önemli özelliğini, (yanı ağırbaşlı, efendi, saygın, eline, diline sahip olma gibi) bir kenara koyup, oradaki düzgün insanlara, kadın ve çocuklara örnek! oldular.
Maçın başlama saati yaklaşırken, tribünde kendine oturacak yer bulamayınca öfkelenen çok önemli bir kişi ise kantinden getirdiği plastik sandalyeye kurulurken, ‘Ben böyle şeref tribününün şerefini…’ deyip, baştan tavrını koymuştu zaten.
Protokolün yan tarafındaki tribünde oturan bir avuç seyircinin tepkisi ise sadece maçı iyi yönetemeyen hakeme oldu ve hep birlikte ‘i… hakem’ diye bağırdılar.
Karşı tribündeki taraftarla birlikte ‘Sonuna kadar Sarıyerliyiz’ sloganını atmaları ise futbolu güzelleştiren hareketti.
Ancak taraftar ‘Not Important Person!’ (NIT) olduğu için Şeref Tribünü’ne oturması mümkün değildi.
Ama bana kalırsa VIP’lerin NIT’lerden öğreneceği çok şey var.
En önemlisi de bulunduğun yere layık olmak.