Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '14

 
Kategori
Egzersiz
 

Vücut geliştirme ve fitness sporunu birbirine karıştırmayın

Vücut geliştirme ve fitness sporunu birbirine karıştırmayın
 

vücut geliştirme


Vücut Geliştirme ve Fitness Arasındaki Farklar

Ülkemizde genel olarak yapılan hatalardan biri vücut geliştirme ve fitness arasındaki farkların bilinmemesidir. Fitness kelime anlamı olarak, formda olmak, sağlıklı olmak anlamına gelir. Bu nedenle fitness kendi içinde onlarca spor dalını barındırır. Fakat vücut geliştirme kelime anlamı olarak, vücudun bölgesel veya genel anlamda aletli ya da aletsiz kasların geliştirilmesidir. Fitness ve vücut geliştirmenin birbiri ile karıştırılmasının sebebi ise fitness içinde vücut geliştirme hareketlerinin de mevcut olmasıdır. Vücut geliştirme ve fitness arasındaki anlamsal farkı inceledikten sonra konuyu daha da iyi kavramak mümkün.

Fitness ile ilgilenenlerin kaslı görünümleri, vücut geliştirme ile karıştırılmasına sebep olur. Fakat fitness ile yapılan çalışmalarda da vücut gelişimi, kas gelişimi ve estetik bir görüntü kazanmanızı sağlar. Fitnes ve vücut geliştirmeyi birbirinden ayıran onlarca sebep vardır. Bunlardan ilki olan fitness sağlıklı bir vücut ve hayat için yapılan bir spordur. Oysaki vücut geliştirmenin amacı bölgesel ya da genel olarak vücuttaki kasları geliştirmek için yapılır. Fitness ile vücudunuzu formda tutar ve fit bir görünüme sahip olursunuz. Oysaki Vücut geliştirme ile kol, karın, bacak kası gelişimi sağlanır. Vücut gelişiminde yağlar yerini kasa bırakır. Bu nedenle yağlar yakılırken ek proteinli besinler ile kas geliştirilirken, fitness ile obezite gibi sağlık sorunlarına engel olunur ve yağlardan kurtulmak için çaba gösterilir. Aynı zamanda bu çaba sayesinde kas gelişimi de sağlanır. Bunların dışında vücut geliştirme ile fitness arasındaki farklaryerini benzerliklere bırakır.

Fitness, vücut gelişiminin aksine kaslarınızı hacimli ve gösterişli göstermek yerine, kasların sıkışmasına ve formda görünmenizi sağlar. Yani fitness çalışmaları yapmak isteyenler, vücut geliştirmede olduğu gibi gösterişli kaslar beklememelidir. Bunun yerine vücudunuz fit ve sağlıklı bir görünüme yerini bırakacaktır. Tabii ki birazda olsun kas gelişi olacaktır. Ayrıca, günümüzün en büyük sağlık sorunları arasında yer alan obezite ve strese karşı bir önlem almış olacaksınız. Kilolu görünmenizi sağlayan yağlar kasa dönüşüp, var olan kaslar ise sıkışacaktır. Bu sayede kas gelişimi vucut geliştirmedeki şekilde olmayacaktır. Fitness ile vücudunu forma sokmak isteyen yeni katılımcılar, öncelikle özel olarak tasarlanmış giysiler ve ayakkabılar giymeli ve fitness öğreticisinin vermiş olduğu programa birebir uymalılar. Zaten öğreticiniz çalışma öncesi ısınma hareketleri yapmanızı söyleyecektir. Bu ısınma hareketleri sakatlanmalara karşı hayati önem taşımaktadır. Ayrıca fitness yapmaya yeni başlayanlar programı tamamlamak zorunda olduklarını ve programların kademeli olarak ağırlaşacağını bilmesi gerekmektedir. Uzun zamanlar boyunca fitness çalışması yapmanın daha sağlıklı olduğunu zamanla anlayacak ve vazgeçilmeziniz olacaktır. Bu yazımızda ağırlıkla fitness ile formda kalma, vücut geliştirme ve fitness arasındaki farklar konusuna ağırlık vererek, ülkemizde spordaki en büyük karmaşıklığın önüne geçtiğimizi düşünüyoruz.

 
Toplam blog
: 37
: 13696
Kayıt tarihi
: 18.11.13
 
 

Vücut geliştirme ve fitness ile ilgili ve bu konuda çeşitli paylaşımlar yapmayı seven bir spor aş..