Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '17

 
Kategori
Güncel
 

Vurun Meltem Cumbul'a

Vurun Meltem Cumbul'a
 

 
24. Uluslarası Adana Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü kazanan Semih Kaplanoğlu'nun uzattığı elini sıkmayan Meltem Cumbul, bu hareketiyle küçük bir topluluk tarafından takdir toplasa da genel itibariyle eleştirildi ve yaptığı hareket doğru bulunmadı. Ve her zamanki gibi, eleştirinin dozu kaçırılarak alaycı ve aşağılayıcı bir üslup kullanıldı, ah şu devran bi değişse... Ah...
 
Her neyse, konumuza dönelim. Meltem Cumbul'u eleştirmeden önce, Meltem Cumbul'un duruşunu bilmek, biliyorsak da bir hatırlamak gerektiğini düşünüyorum. Bir dönem Sahne, Perde, Ekran ve Mikrofon Oyuncuları Sendikasının başkanlığını yürüten Meltem Cumbul, her fırsatta meslekî sorunları gündeme taşıyan ve çözülmesi açısından elini taşın altına koyan sanatçılardan.
 
Bununla birlikte, sendikanın başkanlığını yürüttüğü döneme denk gelen zamanlarda sendika tarafından yürütülen "Bu Sette Çocuk Var" kampanyası ile çocuk oyuncuların çalışma şartlarının düzenlenerek ilgili yönetmeliğin çıkması yönünde adımlar atan Meltem Cumbul, öyle ki; dahil olduğu Kırlangıç Fırtınası adlı diziden, 1 yaşın altında bir çocuk çalıştırılması nedeniyle ayrılarak, seti terk etmişti.
 
Diğer yandan; 2012 yılında Altın Küre Ödül Töreninde yaptığı konuşma ve seçmenlerin iradesinin sandığa yansıması, seçimlerin mevzuata uygun yapılması amacıyla kurulan "Oy ve Ötesi Platformu" adına yaptığı çalışmalar ile de ülkenin politik ve siyasî sıkıntıları ile oldukça alakadar olduğunu ortaya koymuştu.
 
Velhasıl; Meltem Cumbul meslekî sorunlar ve ülkeyi ilgilendiren konularda gördüğü yanlışları düzeltmek amacıyla didinen bir sanatçı. Bu yanlışlar herkes için yanlış olmayabilir, hatta çoğu insanın doğrusu olabilir ama onun nezdinde yanlıştı. Ve bu da, Meltem Cumbul'u, çoğunluk aksini söylüyor olmasına rağmen kendi doğrularını savunan cesur bir kadın yapar.
 
Gel gelelim; böylesine cesur bir kadının, böylesine inandığını haykırmaktan çekinmeyen ve mücadeleci bir kadının kendisi ile aynı fikir tabanını paylaşmadığı için sektördaşını protesto etme şekli oldukça çirkindi ve hem kendisine hem de savunduğu değerlere yakışmadı.
 
Bilhassa sunuculuğunu yaptığı, yani bir nevî ev sahibi olduğu bir ödül töreninde ödülü almaya hak kazanmış bir isme, yönetmen Semih Kaplanoğlu'na yaptığı bu davranış; nerden baksan nezaketsizlik, nerden baksan hoşgörüsüzlük ve nerden baksan saygısızlık.
 
Hiçkimse; inandığı değerlere inanmayan, benimsediği siyasi kimliği benimsemeyen, yürüdüğü yoldan yürümeyen insanlara karşı anlayışlı davranmadığı halde, kendisine anlayış gösterilmesini beklememeli.
 
Ne Meltem Cumbul, ne de Meltem Cumbul'u eleştireyim derken terbiye sınırlarını aşanlar... Hiçkimse...
 
Toplam blog
: 10
: 739
Kayıt tarihi
: 30.09.17
 
 

Edebiyatsever, sanatsever, mizahı da sever, hatta bazen politika bile sever bir mühendis. ..