Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

Wireless USB..!

Wireless USB..!
 

"USB tamam da, Wireless yani kablosuz USB ne demek..?"

Herhalde ilk duyurulduğunda pek çok üreticinin pek rağbet etmediği, ancak zamanla vazgeçilmez olan haberleşme standartı denince akla hemen USB yani Evrensel Seri Veriyolu (Universal Serial Bus) gelmektedir. İlk başlardaki 1.5Mbit' lik hızı çok düşük olsa da bu USB 1.1 standartıyla 11MBit ardından USB 2.0 standartıyla da 480MBit sevilerine gelmiştir. Bugün bilgisayarımıza bağladığımız pek çok aygıt USB sayesinde iletişim kurmaktadır.

Bilgisayar dünyasında kablosuz iletişim denince akla ilk gelen Bluetooth ve Wi-Fi' dir. Ancak Bluetooth şu an eriştiği 2.5MBit/s' lik son hızıyla bile bir cihazdan bilgisayara veri aktarımı için pek cazip değildir. Belki bir cep telefonundan küçük boyutlu resimleri, adres bilgilerini vb.. fazla büyük olmayan dosyaları atmakda işe yarayabilir ama GB seviyesindeki veriler sözkonusu olunca asla çözüm olamaz.

Wi-Fi yani 802.11a/b/g daha geniş alanlarda kablosuz iletişimi sağlamak amacıyla düşünülmüştür. Bugün bilgisayarımıza USB üzerinden bağladığımız pek çok cihaz hemen bilgisayarımızın yani başındadır. Yani siz bir dijital fotoğraf makinanınızı bilgisayara bağladığınızda onun öyle çok da uzakta olmasını istemezsiniz. Sözün özü bugün USB ile PC' pe bağlanan cihazların içine Wi-Fi modülleri koymak hem fazla maliyetli olacak, hem de gereksiz bir lükse sahip olacaktır.

Bu gerçekleri gören üreticiler biz kullanıcıların bugün USB ile bilgisayara bağladığımız cihazlarımızı kablo olmadan kullanabilmemiz için "Kablosuz USB" adıyla bir standart tanımlamışlardır. Standartın temelini USB oluşturmakla beraber bilgiler 10m mesafe içinde kablosuz olarak aynı kablolu USB hızıyla bilgisayara akmaktadır. 10m' nin üzerinden bu hız giderek düşmektedir. Zaten USB ile bağladığımız cihazlar için 10m oldukça iyi bir değerdir. Wi-Fi frekans 2.4GHz iken WUSB' de (Wireless USB' de) bu frekans 3GHZ' in üzerindedir. Yani iki standartın birbirini etkileme şansı bulunmamaktadır.

Hemen akla şöyle bir soru takılabilir. Bir USB cihaz aynı zamanda beslemesini de bilgisayardan alır. Kablosuz bir çözümde besleme sonunu nasıl aşacağız. Bu sorunun cevabı aslında sistemin alt yapısında yatmaktadır. Bugün WUSB sistemini bir alıcı ve bir de verici oluşturmaktadır. Doğal olarak alıcı modül bilgisayarın boş bir USB portuna takılıdır. Verici modülü ise üzerinde birden fazla USB yuvası olan bir cihaz oluşturmaktadır. Yani bu cihaz kendi sahip olduğu beslemeyle aynı zamanda kendi üzerine takılı USB cihazları da beslemektedir. Bu cihaza kısaca WUSB Hub demek mümkündür.

Bugün WUSB adaptör ve hub' lar kendilerini göstermekle beraber yakın zamanda bugün kullandığımız pek çok cihazın içinde WUSB hazır gelecektir. Bu sayede bu cihazlar kendi aralarında ve bilgisayarla 10m mesafe içinde herhangi başka bir ekipmana veya kabloya gereksinim duymadan haberleşebilecektir.

Hoşcakalın..!
 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..