- Kategori
- Küresel Isınma
Yağmur bombası
Sözün özü:Yağmur bombası ivedi olarak kullanılmalıdır.
Yağmur bulutları gelip geçiyor biz de seyrediyoruz. Bazen çok az da olsa damlatıyor, onlarda toprağa düşer düşmez buharlaşıp gidiyor.
Bir çok şehrin su havzaları tükenmek üzere , kimsenin kılını kıpırdattığı yok .
Halbuki diğer ülkeler yağmur bulutlarının geçişini seyretmiyor, tabir caiz ise inek gibi sağıp , öyle gönderiyor. Bu işi de yağmur bombalarıyla yapıyorlar.
Bu yöntemin günümüzde sık kullanıldığı yerlerden biri ABD’dır. Konuyla ilgili National Geographic dergisinin internet sitesinde şu bilgiler verilmiştir:
"Kansas'ta (ABD) kimi zaman toplanan bulutlar yağmur beklentisi yaratır, ama bir türlü boşalmaz; bunun yerine hasada zarar veren doluya çevirdiği zamanlar da olur. Batı Kansas Hava Durumu Modifikasyon Programı bulutları yola getirmek için uçaklar gönderir. Kanatlara takılı brülörlerin saldığı gümüş iyodür dumanı, yükselen havayı, belirli fırtına bulutlarını sıfır derece altındaki iç bölüme doğru yöneltir. O yükseklikte gümüş iyodür parçacıkları, bulut suyunun etrafında donabileceği birer çekirdek işlevini görür. Yeterli ağırlığa ulaşan buz taneleri düşmeye başlar ve iniş sırasında eriyerek yağmura dönüşür. Kuramsal olarak bakıldığında, bu strateji sadece yağış miktarını artırmakla kalmaz, nemin bulutlar içinde yukarıya sürüklenerek dolu haline gelmesini de önler…
(http://www.nationalgeographic.com.tr/ngm/mercek.asp?Konu=2&Mercek=5&Yil=05&Ay=06)
Yağmur bombası son 60 yıl içinde geliştirilmiş bir teknolojidir. Günümüzde içlerinde ABD, İsrail, Kanada, Rusya, Tayland, Fas, Avustralya’nın da olduğu yaklaşık 24 ülke bu yöntemi daha fazla yağış sağlamak için kullanmaktadır. (http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=77081, 10)
Bu yöntemin kullanılması için belediyeleri harekete geçirecek bir siyasi iradeye ihtiyaç var. Belediyelerin kendiliğinden bu kararı alıp uygulamaları pek mümkün gözükmüyor.
Dr.Erdener ILDIZ
22 Ağustos 2007