- Kategori
- Sosyoloji
Yalan Bulaşıcı mı?
Bir tanıdığınız vaya arkadaşınız sizi telefonla aradığında ve nerede olduğunuzu sorduğunda, siz Sirkeci'de olmanıza rağmen Eminönü'de olduğunuzu söylemiş olsanız yüzünüz kızarmaya başlar değil mi neden doğrusunu söylemedim diye? Oysa Eminönü-Sirkeci arasındaki mesafa sadece bir dakika!
Yüzünüzün kızarmaya başlaması sizin kendinize olan saygınızdandır, oysa telefonla konuştuğunuz karşınızdaki şahıs sizi görmüyor bile..
Bir kişinin bana yalan söylediğini ortaya çıkardığım zaman ilişkimi anında noktalarım. Kardeşim de olsa durum değişmez.
Bazı arkadaşlarım diyor ki 'bu yaştan sonra ilişki kesmek olmaz, boşver aldırma!'..
Hem de çok aldırırım..
Zorunlu hallerde konuşmamazlık yapmam ama asla güvenmem böylelerine.
Yalan bulaşıcı mı?
Genlerle ilintili bir yönü var mı?
Evet bulaşıcı, evet genlerle ilintili durumu var.
Bilimsel bir araştırma yapmadım ama toplumu gözlemlemeye çalıştığımda bu verikeri akdığımı görüyorum.
Kadın veye erkek..
Mesela hiç yalan söylediğini duymadığınız kadın veya erkek'in evlendikten sonra adeta 'u' dönüşü yaparcasına yalanlar zincirine sürekli yalan eklemeye çalışıyor. İşte burada erkek veya kadın'ın bir birini etkilediğini veya etkilendiğini görürsünüz. Yani erkek doğuştan yalancıysa evlendikten sonra eşine de varsa çocuklarına da yalan söylemeyi öğretir (tabi her evlilik için söylemek yanlış). Elbette ki nasıl yalan söylendiğini öğretmez. Davranışlarla öğretir.
Demek ki, yalan bulaşıcı.
Bulaştıran kişi erkek'in genlerine baktığımızda ya dedesinde ya da dedesinin dedesinde mutlaka bir yalancılığın var olduğu görülür.
Yalan hem bulaşıcı hem genetik.