Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '22

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yaşam Koçluğu

Yaşam Koçluğu nedir, neden gereklidir, en çok duyduğum sorulardan bir tanesi.

Onu bu kadar güncel, bu kadar popüler, bu kadar vazgeçilmez kılan biz meraklıları olsak da unuttuğumuz bir gerçek var.

Aslında insanlığın "öğretmenlik" ya da "yönlendiricilik" yaptığı ilk günden beri bu alan var. 

Örnek mi arıyorsunuz? Felsefe'den arayanlara, Sokrates demek istiyorum. Yaptıklarında Yaşam Koçluğu ile ilgili çok bağ var.

Yahut İslami bir bakış katalım duruma. Hz. Adem, Hz. Havva ile ilk insan olmalarının yanı sıra, Hz. Adem'in dünya için atılan adımlar esnasında Hz. Havva'ya yönderlik yaptığı çok zaman var.

Yahut benim en sevdiğim örnek. Şems-i Tebrizi Mevlana'nın "Yaşam Koçu" değil miydi?

Bu ismi sevmiyor musunuz? Yolunu aydınlatan yol arkadaşı olmadı mı ona?

Yol arkadaşı, kafa karışıklığını çözecek seçenekleri gösteren insan, bazen öğretmen, aslında ayna, akıl hocası, yolun çizeri gibi çok derin anlamların aslında yüklenmemesi gerektiğini de anlatan biraz daha detaylı desteği olursa ayrıca bir yönder. Yönder ne demeyin, burada hemen TDK aracılığıyla ne olduğunu yazıp bırakayım ki, kafalar karışmasın.

Diyor ki TDK "Herhangi bir iş yerinde farklı görevlerde çalışarak deneyim kazanmış olan, danışan kişinin hedefine ulaşmasını sağlayacak yolu bulmasına yardımcı kimse, mentor".

Mentorlük işin içine girince biraz süreç detaylanıyor aslında ama. Koçluk'da yönderliğin de gerektiği zamanlar var deyip, iddialı bir laf atıyorum ortaya.

Profesyonel anlamda öyle olmadığını biliyorum merak etmeyin.

Bu arada bahar geliyor, cemreler geldi, doğa uyandı, her sabah kuşlar uyandırıyor günü, yakında göçleri tamamlanmış olur, onları izlemek bile heyecan vermiyor mu bizlere, Yaren Leylek desem, tebessüm etmez mi bilenler benimle birlikte?

Yaşam Koçluğu profesyonel anlamda bakıldığında, kişilerin yaşam niteliğini daha iyi duruma getirmeleri için danışmanlık ve yönlendirme hizmeti veren kişi diyor TDK'da.

Ben de bu tanıma şunu ekliyorum. İmkansız sandığınız, düzelmez diye düşündüğünüz, korkmanıza sebep olan ve tıkanmış hissettiren ne varsa, iş ve özel yaşamınızda, onların çözülebileceğini gösteren yol arkadaşıdır aslında.

Bugünlerde kullanımı yüzünden "yaşam koçu" isminin güven vermediğinin farkındayım. Ama bu işe gerçekten emek verenlerin ve gerçekten o yolculuğu tercih edenlerin fayda gördüğünün şahidiyim. O emeğin hakkını verenle karşılaştığınız an her şey çok sihirli olabiliyor.

Bugün 8 Mart. Dünya Kadınlar Günü. Yaşam Koçluğu üzerine bugün yazmak belki o yolda ilerleyen kadınlara da bir ışık yakacak.

Destek almak için bu günleri beklemeyin hanımlar.

Gücünüzü artırmak ve ışığınızı parlatmak için yol arkadaşlarınız olsun.

Bir "Yaşam Koçu" olarak imkansız sandığınız şeylerin mümkün olduğunu anlatmak adına ben de varım!

Tanışmak ve koçluk üzerine bilgi almak isterseniz, @zulikadanismanlik instagram hesabımdan bana ulaşabilirsiniz.

Buradan geldiğinizi yazın ama.

Sevgi ve selamlarıma,

Züleyha

Profesyonel Koç 

 
Toplam blog
: 48
: 89
Kayıt tarihi
: 11.01.21
 
 

Profesyonel Koç Bağımlılık Danışmanı Sosyolog Yazar Latin Amerika Çalışmaları Uzmanı Analog Fotoğ..