- Kategori
- Deniz Mahsulleri
Yaşama enerjisinin candan cana geçişi

Somon balığı, özellikle de füme somon balığı yediğimde kendimi özel bir zevkin etkisinde hissederim. Eskimolar da bir söylencelerinde "Somon balığı yediklerinde, İnsanın yeniden doğmuş gibi hissedip, yaşamla bir kez daha kucaklaştıklarına " inanırlarmış. Benimde yeniden doğmak kadar değil belki ama, yaşamla kucaklaşma hissini duyduğum kesin.
Aslında yaşam hikayelerini bilince insan yemeye bile kıyamayacak, ama doğamız gereği oldukça sağlıklı bu besini tüketmek zorundayız da. Somonlar yüksek dağlardaki ırmak yataklarına yumurtalarını bırakıyorlar, döllendikten sonra da bir süre bu soğuk suda büyüyorlar. Daha sonra denize doğru yolculuğa çıkan somonlar, belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra ilk doğdukları suları özleyip geri dönmek üzere tekrar yola çıkıyorlar. Kendi yaşamlarını buldukları yerlere yumurtalarını bırakınca somon balığının yaşam döngüsü sonlanıp, yumurtalardan çıkan yeni yavrularla tekrar başlıyor. Akıntıya karşı yüzme enerjisi belki de bu balıkların yaşam enerjisi vermelerini sağlıyor. Özellikle kalp sağlığı için oldukça önemli etkisi olan Omega-3 maddesini içermeleri, kan dolaşımındaki iyi huylu yağ düzeyini artırmalarında etkili olmaktadır. Omega-3 'ler kanın pıhtılaşma eğilimini azaltmakta, düzgün kan akışı kalbin yükünü azaltmakta sonuç olarakta kalp daha sağlıklı çalışabilmektedir.
Açıkcası somon balığı ile tanışmam benim için çok eski bir olay değil, gerçi ülkemizde de özellikle son yıllarda daha çok tanındı diye de düşünüyorum. Çocukluğum ve üniversite yıllarında en çok hamsi tüketimine alışkındık. En çok da hamsinin kömür ateşinde ızgara pişirilmesini severdim. Çocukluğumda sobanın içinde pişirilen hamsinin kokusu hala burnumda tüter. Somon füme de duman da pişirildiğinden belki, bana aynı hazzı veriyor. Japonya gezisine gitmeden önce de, somon balığı alıp değişik şekillerde pişirmiştim ama füme şeklinde tüketimine yabancıydım. Meslektaşım olan ablamın arkadaşı olan bir Japon hanım, hediye olarak büyük bir paket somon füme yollamıştı. Bildiğimiz kocaman somon fileto olarak kesilip, tuzlanıp, odun dumanında tütsülenmesi ile hazırlanmaktaymış. Daha önceleri özel sandivicler içinde veya suşilerde de bu balık tadını aldığımı hatırlamıştım, ama bütün bir balık şeklinde paketini açıp yemek ayrı bir olaydı. Japonya dan geldikten sonra, büyük marketlerde çok daha küçük boyutlarda da olsa somon füme satıldığını gördüm, artık kendime ziyafet vermek istediğimde vazgeçilmezim oldu. Özellikle ekmek dilimleri üzerine mayonez sürüp, somon dilimi ve marul ekleyince tadın katmerlendiğini de itiraf etmeliyim.
Sağlığınız için, keyifli bir şeyler yemek için somon yemenizi öneriyorum, yok somon sevmiyorum derseniz de Omega-3'ü soğuk deniz balıkları, ceviz veya soya da da bulunuyor, onları da tüketebilirsiniz. Sağlıklı günler dileğiyle, sevgilerimle
http://www.alfarm.com.tr/somon.htm
http://isikgidabodrum.com/upload/somon%20fume.jpg
http://www.buyukkeyif.com/uploads/images/5000000000025185.gif