Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '07

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Yaşamımızı nelere borçluyuz?

Yazimin basligindan da anlayacaginiz gibi hava ve suya borcluyuz tabii diye dusundugunuzu tahmin edebiliyorum! Peki, yasadigim bu gezegende hava ve suyu kirletmeden, cevre bilincimizi korletmeden, diger canlilara yasam alanlari tanimada sinirsiz bir sevgi gostermeden iyi bir vatandas ornegi teskil edebiliyor muyuz acaba?

Biliyorum ve anliyorum, bu konu pek cogunuza gina getirebilecek, okurken sizleri gerebilecek bir mevzu ama bunlari yasamimiz icine alip, dusunup etmeden kolay kolay vazgecebilecegimiz bir sey degil! Cunku kendi saglikli yasamimiz da bunlara bagli sonunda.

Amerika'da, hava ve su temizligi konularinda her eyaletin bir cevre hukuk ve duzenlemesi vardir ve orada ikamet eden bireyler, kurulu sanayi ve enerji kuruluslari bu cevre kanun ve hukumlerine uymak zorundadir. Aksi halde buyuk para cezalari ve mahkeme celbleri buna aykiri davrananlari beklemekte ve cezalandirmaktadir.

Neden bizim buralarda, devlet, millet cevreyi kirletmekte bu kadar sorumsuz davranabilmekteyiz? Belki de kanun koyucularin koyduklari cezalari kendileri uygulamakta eksik kalmalari ya da cevre bilinci gelismemis bireyler toplulugu oldugumuzdan midir nedir? Hic bu tip konulara onem vermeyisimizden dolayi, adam sendeci olmaya devam etmemize devletde katki da bulunmakta mahsur gormemektedir.

Bana gelen bazi e-maillerde (ki cogunlukla yurt disindan Amerikadan bolca aliyorum!) Kennedy ailesi bireylerinden bob, joseph Kennedy cevre bilinci kuruluslari, her firsatta Turkiye de dahil bircok ulkede ki bireyleri ve dernekleri cevreye ve canli turlerine karsi hassas olmaya ve kendi derneklerine uye olmaya davet etmektedirler.

Bu hafta yazimi bu sekilde noktaliyorum. Bir sonraki yazimda insan ve hayvan yasamlarinin cevre bilinci olmadan nasil hayatta kalamayacagini, bunun aksi icin neler yapilmasi gerektigi gibi konulara girecegim. Umarim sizlerde deneyim ve tecrubelerinizi benimle paylasirsiniz. Cunku yasama hakki, daha temiz bir cevreyle ve bu bilincle yasamak isteyenlere olanaklar sunmaktadir.

Daha iyi ve temiz bir cevre icin mucadeleye devam.

 
Toplam blog
: 24
: 797
Kayıt tarihi
: 09.04.07
 
 

Merhaba blog arkadaşları, Doğma büyüme İstanbulluyum, ama bununla son zamanlarda iftihar etmek zor..