- Kategori
- Çevre Bilinci
Yaşanabilir bir çevre için bisiklet

Hayatı sağlıklı ve güvenli yaşamanın temeli, öncelikle sağlıklı bir çevre, düzenli bir yaşamdan geçer. Sağlıklı çevre insanın içinde yaşadığı ev ortamından, mahallemize, kentimize hatta tüm dünyayı kapsayan bir bütün içinde görmek lazım. Düzenli yaşam ise beslenmenin yanında spor yapmayıda gerektirir. İşte bu noktada biseklet hayatı kolaylaştıran, yaşamımızı düzene sokan ve sağlıklı bir çevreye katkı sunan bir araç haline geliyor. Öte yandan bir otomobilin koltuğunda sıkış tıkış sevgiliyi öpmektense, bisikletle kırlara çıkıp doyasıya sarılmanın tadı çıkarmak var.
Çevre sorunlarının başında atmosfere verilen egsoz gazları önemli bir yer tutuyor. Hem hava kirliği, hemde küresel ısınmanın temel bileşenlerinden biridir. Otomobil kullanmak demek her defasında çevre sorunlarına katkı yapmak demektir. Elbette kullanmak zorundayız otomobili. Fakat şehir içi ulaşımda biskletin kullanılması, soluduğumuz havanın daha temiz olması, gürültünün azalması, trafik kazalarının azalması vb. nice avantaj demektir. Stressiz ve rahat bir yaşamında garantisidir ayrıca. Bisiklet kullanırken kendinizle başbaşa kalırsınız. hayalleriniz sizinledir.
Bir diğer sorun ise bizler spor yapan bir toplum değiliz. Bisikletle günlük ulaşım demek, doğal olarak kimimiz 1- 2 km, kimimiz 15- 20 km günlük yol alarak sporda yapmış oluruz. Hem trafik stresinden kurtul, hem kilolardan... Sağlıklı yaşamda cabası.
Önemli sorunlardan biri toplu taşımada, hayvanlardan daha beter bir şekilde istiflenerek yolculuk yapmaktır şehir içinde. Kadınlara karşı yapılan sarkıntılıklar eklenince bitmez tükenmez bir işkenceye dönüşür çoğu zaman yolculuk. Sırf bu nedenle bile bisikletle işe gidip gelmeye değer bence. Önceliklede kadınlar başlatsınlar bu işi.
Önemli bir tasarruf kalemidir aynı zamanda. Günümüzde 2 araçlık yolda ödenen ortalama ücret gidiş- dönüş 5- 10 ytl arasında değişir. Bir kişinin aylık gideri ortalama 120- 250 ytl arasındadır. Ailede günde 3 kişinin seyahat ettiğini düşünürsek maliyet 360- 750 ytl arasında değişir. Kısacası bir asgari ücretin üzerindeki parayı yola veriyoruz, hemde stres yüklenerek.
Bir diğer taraf yetmeyen yolların yapımı için harcanan paralar ve çekilen eziyetlerdir. Her yol yapımı demek trafiğin allak bullak olması demek, hepimiz yaşıyoruz bu sorunu da. Belediyeler kent içi belli güzergahları sadece bisiklet ve toplu taşıma araçlarına açarak müthiş bir trafik rahatlaması, gürültü azalması ve temiz havaya kavuşmamızı sağlayabilirler. Kaynak tasarrufu ilede farlı hizmetler sunabilirler.
Çocuklarımıza sağlıklı, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre bırakmak için bisiklete binin.