Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '06

 
Kategori
Tarih
 

Yaşanılası şehir Çanakkale

Yaşanılası şehir Çanakkale
 

Öyle güzeldir ki şimdi buram buram tarih kokan o şehir. Çanakkale denilince tüylerim hep ürpermiştir. Sizleri bilmem ama, ben cok şanslı oldugunu duşunuyorum. Top seslerinden tufek seslerinde uzak bir hayatta yaşarken bile hala agız burun kıvıranlarımız var. En buyuk hayalimdi Çanakkale'de yaşamak ve kesinlikle yaşanılası bir şehir olarak goruyorum.

İlk olarak Kordon'una cıkıp biraz dolaşalım. Deniz kenarında yürürken ne de güzel eser o meltem, sanki alıp götürür icindeki o eşsiz derinden gelen sıkıntıyı. Bir anda rahatlarsın. Akşam oldugunda güneşin batışını izlemek için gidersin kayalıklara. Güneşin nasıl kayboldugunu gormek bir başka izlenir boğazdan. Bazen oyle kızar ki boğazın o eşsiz suları... Köpürüverir, kıyıya hızlıca çarptığını görünce anlarsın birşey oldugunu; ama bazen de öyle duru öyle dingindir ki...

Çanakkale Savaşları deyince akla ilk gelen ve bu savaşların simgesi olan kahraman Nusret Mayın gemisidir. 18 Mart Deniz Savaşı'nda Müttefik Donanmasını dağıtan, Müttefik Komutanlarını şaşkınlığa uğratan, Türk askerine moral, Türk Milleti'ne sevinç kaynağı olan 26 mayınla bir yazgının değişmesine sebep olan bir kahramanlık hikayesidir Nusrat Mayın Gemisi.

28 Ocak 1915 İngiltere'nin aldığı kararla savaş çanları çalmaya başlamıştı bu karara ilk destek Fransa'dan gelmişti, "denizlere hakim olan dünyaya hakim olur" düşüncesiyle hareket eden İngilizler yüz yıllardır en önemli sorun olan boğazları ele geçirmek için İngiliz donanmasının yeterli olacağına inanıyorlardı.

Tarihinde hiçbir yenilgi almamış olan İngiliz donanmasının silah, teknoloji ve başarı açısından kendine güveni tamdı. Dünyanın yenilmez donanması Fransa' nın da destegi ile dünyanın en büyük armadasını oluşturuyordu. Bu donanmaya karşı gelecek hiçbir güç düşünülemezdi. Hele ki yıpranmış teknoloji açısından zayıf ve parçalanmak üzere olan Osmanlı Devleti bu armada ile asla başedemezdi.

19 Şubat 1915'te itilaf devletlerinin deniz harekatı başlamıştı ama 18 Mart’a kadar geçen bu dönemde Boğaz'a giriş kapıları aralanmış, ama hala ileride olacaklar belirsizdi.

17 Mart 1915 günü Nusrat mayın gemisinin döktüğü mayınlar hiç hesapta yokken can alıyordu. 18 Mart'ta yaşananlar şaşkınlık yaratmıştı. Çanakale Savaşları'nda deniz harekatının başırısızlıkla sonuçlanmasını kabullenemeyen İngiltere, bu defa kara ordusuyla saldırı planları hazırlıyordu.

Türk tarafında ise, 18 Mart'ta kazandığı bu zaferden dolayı kendisine güveni tazelenmişti. Çanakkale Boğazları'ndan geçilmeyeceğini tüm dünyaya göstermişlerdi.

Fiilen 3 Kasım 1914' te başlayan Çanakkale Savaşları 9 Ocak 1916 tarihinde İtilaf Devletleri' nin çekilmesiyle sona ermiştir. Yaklaşık bir yıl süren çarpışmalar sonucunda İtilaf Devletleri 252 bin kayıp verirken, Osmanlı Devleti ise 251 bin şehit verdi.

DUR YOLCU BİLMEDEN GELİP BASTIGIN BU TOPRAK BİR ZAMANLAR BİR DEVRİN BATTIGI YERDİR!

Çanakkale'nin her tarafından görülen ve tüm dünyaya duyrulan bir yazıdır bu. Şimdi durun ve tekrar düşünün. Yaşam bizim için ne kadar kıymetli ve bir defa olsun verdigimiz şehitleri düşünün onların ailelerini.

Dünyada yaşanılanlara kayıtsız kalmayalım, tarihimizi biz koruyalım...

 
Toplam blog
: 27
: 2069
Kayıt tarihi
: 14.08.06
 
 

İzmir doğumluyum ama tamamen bir Çanakkale aşığıyım. Herkesin hayatı bir öyküden oluşuyor ve ben ..