Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '07

 
Kategori
Sinema
 

Yaşasın genç sinema!

2006 yılında vizyona giren 8 Türk filmi yaklaşık 10 milyon insanı sinema salonlarına çekmeyi başardı. Bu yıl da atılım sürecek. Daha yaz aylarını beklemeden mayıs itibarıyla setler kuruldu. Herkes eteğindeki projeleri teker teker döküyor.

Tabii her zaman olduğu gibi projelerin bir kısmı bu yıl karşımıza film olarak gelemeyecek. Ama gelme ihtimalleri yüksek olanların sayıları da azımsanmayacak kadar çok.

Proje aşamasındakileri de katarsak 30'dan fazla film var tezgahta. İçlerinden çekimi tamamlanan, seti hala süren ve çekileceği kesinleşmiş filmlerin sayısı 23. Yani seneye ihtimalle 23 yeni film gösterime girecek.

Gelecek sezonun en önemli özelliği 'genç sinema'. Ustalardan sadece Zeki Ökten sete girecek. Bir de 80'den sonra yönetmenliğe başlayan Ömer Uğur'un 'Eve Dönüş'ü var. Diğerleri hep genç sinemanın neferleri. Seneye tanışacağımız yeni yönetmenler şöyle: Murat Şeker, Özer Kızıltan, Ayhan Sonyürek, Tan Tolga Demirci, Onur Ünlü, Ali Taner Baltacı, Sırrı Süreyya Önder, Muharrem Gülmez, Egemen Ertürk, Murat Derman, Bozkurt Palanduz. Oyuncuların ismini saymaya burası yetmez. Kısacası sinemamız genişleyip gençleşiyor.

Vizyonluklar
Çekimleri biten filmler

İKLİMLER
Nuri Bilge Ceylan'ın Altın Palmiye adayı 'İklimler' ilk olarak Antalya Film Festivali'nde görücüye çıkacak. Sonra da vizyona girecek. Ceylan, dördüncü filminde ilişkilere odaklanıyor ve karakterleri İsa ve Bahar'ın, ruhlarının sürekli değişen 'iklimlerinde' artık kendilerine ait olmayan bir mutluluğun peşinde sürüklenmelerini anlatıyor. Filmde Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Mehmet Eryılmaz, Arif Aşçı, Can Özbatur, Ufuk Bayraktar ve Feridun Koç rol alıyor.

TAKVA
Serdar Akar'la yollarını ayıran Yeni Sinemacılar uzun süren sessizliklerini 'Takva' ile bozacak. Senaryosunu Önder Çakar'ın yazdığı ve yönetmenlik koltuğunda Özer Kızıltan'ın oturduğu filmde içekapanık dini bütün Muharrem'in bir tarikata girmesiyle yaşadığı dönüşüm anlatılıyor. Erkan Can, Meral Ülgen, Erman Saban, Settar Tanrıöğen, Murat Cemcir'in rol aldığı film Venedik Film Festivali programında yer alırsa şaşırmayın! Ama Türkiye'deki ilk gösterimi Antalya'da yapılacak.

KADER
Zeki Demirkubuz'un geçen yıl çekimlerini tamamladığı 'Kader' önümüzdeki sezon izleyeceğimiz filmlerden. Vildan Ataveser, Ufuk Bayraktar, Ozan Bilen, Settar Tanrıöğen, Mustafa Uzun Yılmaz, Erkan Can'ın rol aldığı filmde Demirkubuz, 'Masumiyet'in baş karakterleri Bekir ile Uğur'un destansı aşkını anlatıyor. Film ilk olarak Antalya Film Festivali'nde seyirciyle buluşacak.

CENNETİ BEKLERKEN
Derviş Zaim, Osmanlı tarihi üzerinde dolaştırdığı yeni filmi 'Cenneti Beklerken'de İstanbul'da başlayıp Anadolu'ya uzanan bir yol ve aşk hikâyesi anlatıyor. Farklı dönemlerdeki birçok tarihi olaydan ve şahsiyetten esinlenen Zaim, 'Şehirli, mürekkep yalamış bir Osmanlı dünyaya nasıl bakardı?', 'Bu bakışın bugünkü insanlara estetik ya da fikri bakımdan vereceği bazı ipuçları ya da onların hayatını daha keyifli kılacak bazı hazları olabilir mi?' sorularının peşine düşüyor. Serhat Tutumluer, Ahmet Mümtaz Taylan, Melisa Sözen, Mehmet Ali Nuroğlu ve Nihat İleri gibi isimlerin rol aldığı filmin prömiyeri Antalya'da.

GOMEDA
Kısa filmleriyle tanınan Tan Tolga Demirci, bu yıl uzun metrajıyla ilk defa karşımıza gelecek yönetmenlerden. Adını Kapadokya'daki Gomeda Vadisi'nden alan filmde Demirci kendi üslubuyla beş gencin Kapadokya'da tatillerinin nasıl kâbusa dönüştüğünü anlatacak. Feride Çetin, Halim Ercan, Bulut Köpük, Bahar Yanılmaz ve Serkan Altunorak'ın rol aldığı film kasımda vizyonda. Ama önce Antalya'da izleyeceğiz.

DÜNYAYI KURTARAN ADAM'IN OĞLU
Gerçek bir Türk efsanesi 'Dünyayı Kurtaran Adam' sinemalara dönüyor. Kartal Tibet'in yönettiği filmin kadrosu oldukça kalabalık. Filmde Cüneyt Arkın, Mehmet Ali Erbil, Deniz Seki, Pascal Nouma, Burcu Kara, Günay Karacaoğlu, İsmail İncekara, Ayşen Gruda, Ali Erkazan, Sinem Kobal, Yavuz Şeçkin, Veysel Diker, Burak Hakkı, Alp Kırşan ve Haldun Boysan rol alıyor.
İlk filmin kahramanı Cüneyt Arkın bu sefer görevi oğullarına devrediyor ve macera başlıyor. Ayrıntılar ekimde sinemalarda...

HOKKABAZ
Cem Yılmaz ve Mazhar Alanson 'Herşey Çok Güzel Olacak' gibi kült bir filmden sonra 'Hokkabaz'da yeniden bir araya geliyor. Cem Yılmaz, senaryosunu da yazdığı filmi Ali Taner Baltacı ile birlikte yönetiyor.
Altın Portakal adaylarından olan, Yılmaz ve Alanson dışında Özlem Tekin, Tuna Orhan, Tuncer Salman, Ayçe Abana, Bahtiyar Engin, Bahri Beyat ve Caner Alkaya'nın rol aldığı filmde sihirbaz İskender, babası Sait ve yardımcısı Maradona'nın turneye çıkma kararıyla başlayan yol hikâyesini izleyeceğiz. Filmin çekimleri geçen hafta bitti. Ekim 2006'da da vizyonda.

İKİ SÜPER FİLM BİRDEN
Bir ilk film daha. Müzik yazarı Murat Şeker film çekmeye çalışan bir
genç yönetmenin üzerinden mizahla karışık zamane gençlerine 'Silkinin ve harekete geçin' diyecek. Tim Seyfi, Uğur Polat ve Beste Bereket'in rol aldığı filmin çekimlerini Şeker tamamladı. Film 29 Eylül'de de vizyonda. Kuvvetle muhtemel Altın Portakal adaylarından.

EVE DÖNÜŞ
Ömer Uğur uluslararası ödüllü senaryosu 'Sorguda'yı sonunda 'Eve Dönüş' adıyla çekiyor. Filmde Uğur, 12 Eylül Askeri darbesinin insanların hayatlarına olan olumsuz etkisini, apolitik bir karıkocanın üzerinden anlatıyor. Sibel Kekilli, Memet Ali Alabora'nın rol aldığı film işkence sahneleriyle gündeme gelse de 12 Eylül'ü tartışmaya açacağı kesin! Film yine bir eylül günü huzurumuza gelecek.

Çekilenler/ Şu sıralar çekimleri sürenler

BARDA
Serdar Akar çekimleri devam eden 'Barda'da son yıllarda iyiden iyiye ivme kazanan 'nedensiz şiddet' konusunu 'sert' bir şekilde işliyor. Nejat İşler, Serdar Orçin, Doğu Alpan, Melis Birkan, Burak Altay, Meltem Parlak, Nergis Öztürk, Salih Bademci, Şamil Kafkas, Sezen Aray, Erdal Beşikçioğlu, Hakan Boyav, İsmail İncekara, Şebnem Köstem ve Eray Özbal'ın rol aldığı filmin aralık ayında vizyona girdiği zaman tartışma yaratması muhtemel.

EVE GİDEN YOL
Kaç zamandır kamera arkasından uzak kalan Semir Aslanyürek yine bir dönem filmiyle karşımıza gelecek. 1. Dünya Savaşı sırasında Hatay'da yaşananları anlatacak olan Aslanyürek bir kaç ertelemeden sonra bugün 'motor' diyecek. İstanbul, Hatay ve Suriye'de çekimleri gerçekleştirilecek olan filmde Erdal Beşikçioğlu, Metin Akpınar, Emre Altuğ ve Melisa Sözen başrolde.

SINAV
'G. O. R. A.'dan sonra Dumlupınar hikâyesiyle karşımıza geleceğini bekliyorduk Ömer Faruk Sorak'ın. Ama o her Türk gencinin kanayan yarası üniversite sınavlarına parmak basmayı tercih ediyor. İsmail Hacıoğlu, Yağmur Atacan, Rüya Önal, Caner Özyurtlu, Volkan Demirok, Hümeyra, Altan Erkekli, Güven Kıraç, Zafer Algöz, Ayda Aksel, Ali Sürmeli rol aldığı filmde Jean-Claude Van Damme da oynuyor. Film 20 Ekim'de vizyona düşecek.

GÖLGELER
Ankara'dan bir film. Murat Derman ilk uzun metrajlı filminde Ankara'nın farklı dönemlerinde geçen yedi aşk öyküsünü anlatıyor. Derman filmin çekimlerinin büyük bir kısmını tamamladı. 3 Kasım'da vizyona girmesi planlanan filmde Selim Başeğmez, Sema Atalay, Zivel Açıl Armağan, Esra Uğur rol alıyor.

SAKLI YÜZLER
Handan İpekçi 'Büyük Adam Küçük Aşk'tan sonra namus cinayetlerini konu alan 'Saklı Yüzler'le seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Şenay Aydın, İştar Gökseven, Berk Hakman, Cem Bender, Füsun Demirel, Dilan Erçetin ve Aslı Öngören'in rol aldığı filmin Almanya ve İznik'teki çekimleri tamamladı. Bir aksilik olmazsa film önümüzdeki sezon vizyona girecek.

Sete inecekler/ Yakında çekilecekler

POLİS
Senarist Onur Ünlü bu sezonun ilk yönetmenlerinden biri olacak. Haluk Bilginer, Özgü Namal, Ragıp Savaş, Sermiyan Midyat, Settar Tanrıöğen ve Kaan Çakır'ın rol aldığı filmde kanser nedeniyle iki aylık ömrü kalan, mafyanın korkulu rüyası olmuş polis Musa Rami'nin maceralarını izleyeceğiz. Ünlü, çekimlere temmuzda başlıyor. Filmin de 2007'nin ilk aylarında gösterime girmesi planlanıyor.

HAYATIMIN KADINI
'Yazı Tura'yla yönetmenlik konusunda da oldukça başarılı olduğunu gösteren Uğur Yücel yeni filmi 'Hayatımın Kadını'da bir aşk hikayesi anlatacak. Yücel, temmuzun ortasında çekimlere başlıyor. Yazıp yöneteceği 'Hayatımın Kadını'nda Yücel başrol de oynuyor.

FIRTINA
İlk filmi 'Fotoğraf'la iyi bir çıkış yapan Kazım Öz 'Dur' (Uzak) belgeselinden sonra yeniden kurmaca bir film için kolları sıvadı. 90'larda öğrencilerin daha demokratik üniversiteler istemeleriyle başlayan hareketli günleri anlatacak olan Kazım Öz, temmuzda sete iniyor. Başrol oyuncuların henüz kesinleşmese de filmde Feride Çetin, Ali Sürmeli ve Mizgin Kapazan rol alacak. Film 2007'de görücüye çıkacak.

ENTERNASYONEL
Sezonun ikinci 12 Eylül filmi. BKM Film'in yapımcılığını üstlendiği 'Enternasyonel'i, filmin senaryosunu da yazan Sırrı Süreyya Önder ile Yılmaz Erdoğan'ın yardımcı yönetmeni Muharrem Gülmez yönetecek. Özgü Namal, Cezmi Baskın, Nazmi Kırık, Meral Okay, Dilber Ay, Bahri Beyat ve Umut Kurt'un rol aldığı 'Enternasyonel'in çekimlerine haftaya Adana'da başlanıyor. 1982'de geçen film Askeri yönetim şartlarına uyum sağlamaya çalışan bir kasaba halkı ile ayakta durmaya çalışan bir müzik grubunun öyküsü...

ÇINGIRAKLI TOP
Bu sezonun yeni yönetmenlerinden Egemen Ertürk, 'Çıngıraklı Top'ta görme özürlülerden oluşan bir futbol takımının Atina'daki olimpiyatlara gitme mücadelesini anlatacak. Uğur Polat, Erkan Can, Zafer Algöz, Başak Köklükaya, Erdal Tosun'un rol alacağı filmin çekimlerine bu ay ortasında başlanılması planlanıyor.

ESKİ YEŞİLÇAM
'Kurşun Yarası'nın senaristlerinden Ayhan Sonyürek de bu yıl yönetmenlik koltuğuna oturacaklardan. 70'li yıllarda Yeşilçam'da çalışan yönetmen Aziz, âşık olduğu kadın oyuncunun seks filmlerinde oynamasına çok içerler ve İstanbul'u terk eder. 30 yıl sonra tekrar İstanbul'a dönen ve büyük bir hesaplaşmanın eşiğinde olan Aziz, sinema sektörünün yeni koşullarına alışmaya çalışmaktadır. Akademi Prodüksiyon'un yapımcılığını üstlendiği filmin oyuncuları henüz açıklanmadı ama Sonyürek ağustosta 'motor' demeyi düşünüyor.

ZAHİR İSTANBUL AŞKLARI
Uzun yıllar ABD'de yaşayan ve 'Bir Toplum, Bir İnanç, Bir Efsane' belgeseliyle tanıdığımız yönetmen Bozkurt Palanduz, Binbirgece Masalları'nın modern yorumunu bir üçlemeyle anlatmayı planlıyor. Üçlemenin ana teması İstanbul olacak. İlk filmin adı da 'Zahir İstanbul Aşkları'. 1 Eylül'de çekimlere başlanacak filmde Mustafa Uzun Yılmaz, Nilüfer Alptekin rol alacak.
Okan Bayülgen'in oynama ihtimali de çok yüksek. Filmin asıl sürprizi ise Christopher Doyle. Bozkurt, Doyle ile prensipte anlaşmış. Film 2007'de huzurumuzda.

YUMURTA
Semih Kaplanoğlu, bol ödüllü filmi 'Meleğin Düşüşü'nden sonra 'Bal-Süt-Yumurta' adlı bir üçleme çekmek için kolları sıvamış durumda. Son olarak üçleme için Berlin Film Festivali'ne bağlı World Cinema Fund'dan 50 bir avroluk bir destek almaya hak kazanan Kaplanoğlu 'Yumurta'nın çekimlerine ekimde başlayacak. Şimdilik filmin oyuncu kadrosu açıklanmadı.

MÜLK
'Türev'le geçen yıl Altın Portakal'a damgasını vuran Ulaş İnaç'ın yeni filmi 'Mülk'de de günümüz insan ilişkileri üzerine eğiliyor. Ama bu sefer Ulaş İnaç, psikolojik düzlemde konuyu ele alacak. Dijital olarak çekeceği filme İnaç, önümüzdeki günlerde başlayacak.

Bunlar da proje aşamasında

Çağan Irmak, korku filmi 'Ulak' üzerinde çalışıyor. Abdullah Oğuz ise
'Mutluluk' adlı film için kolları sıvamış. Biket İlhan 'Mavi Gözlü Dev' projesini sonbaharda hayata geçirmeyi düşünüyor. Faruk Aksoy 'L'Orkestra'yla seyircinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Zeki Ökten ise 'Çinliler Geliyor' projesini çekecek. Mustafa Şevki Doğan adı 'Son Osmanlı' filminin yönetmeni olarak geçiyor. Ela Alyamaç ise 'Peri Tozu'nu çekmeye çalışıyor. Tabii bu yıl da Ferdi Eğilmez yönetiminde bir 'Hababam Sınıfı' filmi izleyeceğiz.

 
Toplam blog
: 12
: 2631
Kayıt tarihi
: 25.06.07
 
 

İŞ Medya Sektörü: Uzun yıllar bir çok dergi, gazete ve tv lerde muhabirlik, köşe yazarlığı(Mi..