Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '07

 
Kategori
Tiyatro
 

Yaşasın Tiyatro

Yaşasın Tiyatro
 

İzmir devlet tiyatrosu 2006-2007 sezonunda 50. yılına giriyor. Yarım asırdır izmir seyircisi için perdelerini açan tiyatro son yıllarda büyük gelişmeler kaydetti. Vefakar seyircisine 50. yıl hediyesi olarak "Yaşasın Tiyatro" adlı eseri sahneliyor bu sezon. Özellikle seçilmiş bir oyun. İzmir'de prömiyeri yapıldı ve ertesi ay bu oyun turneye çıktı. Kanımca 50. yıl için titizce seçilmiş bir eser. Turneye çıkarak, uzak seyirciye de 50. yıl coşkusu ile tiyatro sevgisini götürüyor. Bu da başka bir güzellik.

Oyun; iki gencin bir tiyatro müzesini gezerken kapanış saatini kaçırıp içeride kiltli kalmaları üzerine yaşadıkları geceyi anlatıyor. Biri tiyatro biri de müzik bölümü öğrencisi olan iki genç karanlık müzede heykellerin olduğu bölüme geldiklerinde, heykellerin canlanmasıyla korku ve şaşkınlık içinde ne yapacaklarını bilemezken, heykeller onlarla konuşmaya başlıyor. Heykeller geçmişten günümüze tiyatro ile ilgili bilgi veriyor ve her dönemden belli bölümler sergiliyor. Böylece gençlere tiyatro hakkında bilgi verirken, onlarla tiyatro üzerine tartışıyorlar.

Aiskhilos, Sophokles, Maccius Platus (Antik Roma), ortaçağ tiyatrosu, William Shakespeare ve Moliere (Rönesans), Edmond Rostand (Romantizm), Anton Çehov (Realizm), orta oyunu (Geleneksel Türk Tiyatrosu), Osman Özkan ve Haldun Taner (Çağdaş Türk Tiyatrosu)... Söyler misiniz bana bu kadar yazar ve dönemle tanışmak için kaç oyun izlemek gerekir? "Yaşasın Tiyatro'da" hepsinden birer kesit bulabiliyorsunuz. Seyirciyi zamanda ve mekanda bir yolculuğa çıkartıyor oyun. Seyirciye hem anlatıyor hem de tiyatronun zorluklarını, ne kadar emek istediğini gösteriyor.

Turne kapsamındaki illerde ve dönüşte İzmir'de mutlaka izlenmesi gereken akıllarda uzun süre kalacak bir oyun olduğu kanısındayım. Öğretmenler öğrencilerini özellikle bu oyuna getirmeli.

Düzenleyen Sönmez Atasoy'u, yönetmen Rüçhan Güreli ve İzmir Devlet Tiyatrosu oyuncuları ile sahne arkası ekibini kutluyorum. 50. yılda böyle bir eser izlememizi sağladıkları için teşekkür ederim. Nice 50 yıllar dilerim.

 
Toplam blog
: 12
: 1504
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

İzmir, 1983 doğumluyum. İstanbulda lisans eğitimimi tamamladıktan sonra İzmir'e döndüm. Hedeflerim d..