Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '22

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

Yaşlı,Engelli Huzurevi

Yaşlı, Engelli Bakımevi

Yaşlılık, halk arasında söylendiği gibi unun elendiği, eleğin asıldığı;. elden ayaktan   düşüldüğü; ele avuca bakıldığı bir dönem midir? Yaşlılık da bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik gibi yaşamın bir evresidir. ... Yaşlılık, yetişkinliğin bir uzantısı olarak yaşam süresinin ileriki döneminde fiziksel ve ruhsal değişimlerin görüldüğü bir dönemdir. (Psikolog http://mithatdurak.com)

Gençlere ,taş çıkartacak yaşlılar yok mudur? Kuşkusuz, vardır. Cicero, söyle diyor:

Cicero, ”Yaşlılığın Erdemleri” yapıtında, yaşlılığın olumsuzlukları ağır basan bir dönem değil, tersine avantajlı bir yaş evresi olduğunu  belirtmiştir. Ona göre yaşlılığın kötü bir yaş aralığı olarak anlaşılmasını sağlayan dört neden vardır. Bunlar: ‘insanı işlerden uzaklaştırması’, ‘bedeni zayıflatması’, ‘insanı hemen hemen her zevkten yoksun kılması’ ve ‘ölüme yakın olması’ dır. Cicero, bu faktörlerin kötü olmaktan çok avantaj olabileceğini ve böylece yaşlılığın erdemlerine dönüştüğünü anlatır.

Engellinin ,yasaya göre tanımı şöyle: Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeni ile toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi. Bu tanımdan yola çıkarak şunu varsayabiliriz ki, engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları zorluklar belirlenerek, özel gereksinimleri karşılandığında ve ihtiyaç duydukları hizmetler ve eşit erişim hakkını hedefleyen düzenlemeler sunulduğunda, toplumsal yaşama uyumları artacak ve “engellilik” durumu, “engellenmişlik” durumuna dönüşmeyecektir.

 

Dünya nüfusu yaşlanıyor. Statista "nın 2021 yılına ilişkin verilerine göre  dünya nüfusunun, yüzde 10'unu  65 yaş ve üzerindekiler oluşturuyor. (Mart, 2022) Ülkemizdeki yaşlanma da dünya ortalaması düzeyinde. Ülkemizde yüzde oranı ,her yıl biraz daha artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfus daha fazladır.

Almanya17,78 milyonla Avrupa yaşlı nüfusuna en fazla katkıyı yapan ülke olurken burayı 13,76 milyonla İtalya, 13,16 ile Fransa ve 12,24 ile İngiltere takip etti. BM'ye göre, 1950-2010 arasında ortalama yaşam süresi 46'dan 68 yıla çıkarken 2020'de bu oran 73,2'ye yükseldi.

2019 rakamlarına göre Almanya’da 14.688 Ayakta tedavi merkezi, 11.317 Kalıcı bakım evleri, 15.380 Huzurevi bulunmaktadır.

Bakanlık verilerine göre Türkiye genelinde 327  huzurevi var. Bu rakam ise İstanbul’da 98 tane olarak görülüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre Türkiye’deki huzurevlerinin dağılımı ise şu şekildedir.

Huzurevlerinde kaç kişi kalıyor ? (2021)

Türkiye’de toplam huzurevi kapasitesi 31477 kişi olup 25434 yaşlı huzurevlerinden faydalanmaktadır.

 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yaptığı yazılı açıklamada, 2021 yılı Eylül ayı itibarıyla Bakanlığa bağlı 16 bin 509 kapasiteli 163 huzurevinde, yaklaşık 14 bin kişiye hizmet sunulduğunu belirtti.

Türkiye genelindeki sayıları 119'a ulaşan özel huzurevlerinin, İstanbul'da ki sayısı 48'ulaşıyor. Bunun yanı sıra İzmir'de 30, Ankara'da 18, Antalya'da ve Mersin'de 5  özel huzur evi var.

Can yoldaşım Gürbüz, salonda halının üzerine düşünce kalkamadı, başının altına yastık koydum, halının üzerine uzattım; 112’ye telefon ettik .Komşuların yardımıyla  sedyeyle ambulansa taşıdık. Aydın/Söke acile gittik. Tomografisi çekildi, kan tahlilleri yapıldı, röntgeni alındı. Söke Devlet Hastanesi’nde beyin ve sinir hastalıkları uzmanı doktor olmadığından 112 Ambulansla Aydın Devlet Hastanesi’ne gittik .Burada da ilgili doktor ameliyatta olduğu için saatlerce beklemek zorunda kaldık. Bu arada, acildeki doktor, durumu, telefonla beyin ve sinir uzmanı doktora iletti. O da Söke Devlet Hastanesi’nin tahlil sonuçlarına göre, hastayı görme fırsatı bulamadığı için bir ay sonraya randevu verdi. Kuşadası’ndaki evimize döndük.

Üç yıl önce kolu kırıldığı zaman da Kuşadası Devlet Hastanesi’ndeki ortopedi uzmanı 15 gün sonraya randevu verdi. İzmir Gazi Özel Hastanesi’nde, eşim Gürbüz’ün yeğeni ortopedi uzmanı Dr.İlker Özsüt’ ün ve Dr. Zeki Bey’in ameliyatıyla iyileşti.  Eğer 15 gün bekleseydik eşim, kolundan olabilirdi. Bu konuda, doktorların görevlerini yaptıklarını;  ama ülkede kimi alanlarda yeterince  uzman doktor olmadığı görüşündeyim.

Aydın’dan Kuşadası’ndaki evimize dönünce oğlum Değer’in araştırması sonunda Aydın’daki Candan Huzurevi Yaşlı Bakım Merkezi’nibulduk.

Günümüzde, yaşlılık alanında eğitimi almış geriatri (yaşlılık bilimi) uzmanları var. Bunlardan biri de Dr. Mehmet Muzaffer Kahveci, genç bir doktor ve iş adamı. Aydın’da, Candan Huzurevi Yaşlı Bakım Merkezi’ni açmış. Bu özel kurumda,45 kişi çalışıyor.

Seksen altı yaşlı ve engelliyehizmet verebilecek özellikte bitişik iki binayı kiralamış.

Başta Dr. Mehmet Muzaffer Kahveci olmak bizi üzere sıcak bir ilgiyle karşıladılar.

İlgili Yönetmeliğin 27. Maddesi 6. fıkrası gereğince; aylık bakım ücreti içinde barınma, beslenme, ilaç takibi, enjeksiyon, pansuman, tansiyon ölçümü, basit tıbbı müdahaleler, alt bezi  değişimi, banyosu yapılıyor.

Bu hizmetlerin gerçekleşmesi için hemşireler, hasta bakıcılar, sosyal hizmet uzmanları gece gündüz özveriyle çalışıyorlar. Her grubun başında, bir yönetici çalışan var. Hemşireler, , ilaç takibi, enjeksiyon, pansuman, tansiyon ölçümü, basit tıbbı müdahaleler yapıyorlar. Hasta bakıcılar, her hastanın alt bezini değiştiriyor, banyosunu yaptırıyor, bakımlarını yapıyorlar. Yaşlı ve engellilerin bakımı, gereksinimleri için koşuyorlar. Demans hastalarıyla  sosyal hizmet uzmanları, tek tek ilgileniyorlar.

Sonuç

Ömrünün son günlerini Arapkir’ de geçirmek isteyen büyük kentlerde yaşayan Arapkirliler’ in az olmadığı düşüncesindeyim. Belediyenin Kentlerdeki Arapkir derneklerinin, Arapkirli iş adamlarının bu konuyu gündeme getirip çözüm üretmeleri yararlı olur ,görüşündeyim. Ne var ki Cengiz Sezer daha önce Arapkir ’de huzurevi açıldığını, ancak çalışmadığını söyledi.   22.07.2022

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..