Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '14

 
Kategori
Tarih
 

Yavuz Sultan Selim Cennetlik mi?

Yavuz Sultan Selim Cennetlik mi?
 

Yavuz Sultan Selim


Dün akşam yine Muhteşem Yüzyıl’ı izledim. Kanuni’nin Mustafa’yı boğdurtması falan. Kim ne derse desin, bu dizi bence izleyenlere çok şey öğretti, çok şey kattı. Bence Kanuni hemen hemen buna mecburdu. Oğlunun masum olduğunu bilse bile, “nizam-ı alem” için buna mecburdu. Neyse bugün Kanuni değil babası hakkında aklıma takılan bir konuyu sizlerle paylaşacağım.

Yavuz Sultan Selim (bundan sonra kısaca YSS olarak yazacağım) bildiğiniz gibi Şah İsmail ile yaptığı savaşta yenildi. Buna rağmen Yeniçeri onu çok tutuyordu. Kısaca “yavuz” bir delikanlı olduğu için. YSS de arkasına aldığı bu güce dayanarak babasını yani 2. Beyazıd’ı, (yani Fatih’in oğlunu), tahttan zorla indirdi (hatırlatmak için, 1. Beyazıd Yıldırım Beyazıd idi). YSS babasıyla bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmaya göre babası Dimetoka’ya (bir nevi sürgüne) gönderilecek, devlet işlerine karışmayacak ve orada ikamet edecekti. Fakat YSS babasını yolda zehirleterek öldürttü. 

Rivayet edilir ki babası YSS’ ye beddua etmiş, “senin saltanatın da benimkinden uzun olmaya” diye. Nitekim YSS de saltanatta babası kadar ancak sekiz yıl kalabilmiş, sırtında çıkan ve şir-i pençe denen bir çıbanı (hekimbaşının itirazına rağmen, israrla) sıktırması neticesinde genç yaşta yok yere ölüp gitmiştir.

YSS kısa saltanatına rağmen hem din, hem Türklük, hem Osmanlı, hem de ülkesi ve milleti adına pek çok ve pek büyük hayırlı işler yapmış, bütün Ortadoğu’yu, Mısır’ı fethetmiş, Arabistan’ı, Mekke’yi Medine’yi Osmanlı’ya bağlamış, Halifeliği Memlük’ler den Osmanlı’ya geçirmiş, kutsal emanetlerin büyük bir kısmını Osmanlı Payitaht’ına getirmiş ve islamın dünyaya yayılmasında çok önemli merhaleler kat etmiştir.

Bütün bunlara bakınca insan düşünüyor ki İslama bu kadar hizmet etmiş bir padişahın doğrudan cennete gitmesi lazım, değil mi? Halbuki, diğer taraftan bakıyorsunuz, hiçbir günahı olmayan babasınına-hak yere tahtından ve mülkünden etmiş hatta onun canına kastederek öz babasını öldürtmüştür. Hem islam hukukunda, hem de bugünkü modern hukukta öz babasını öldürmenin veya öldürtmenin cezası idamdır, (idam cezasının kalktığı ülkelerde uygulanmasa dahi). Benim bildiğim kadarıyla İslam’da öz babasını suçsuz olduğu halde öldüren bir kişinin doğrudan cehenneme gitmesi lazım.

Şimdi gelelim sorumuza. Şüphesiz kimin cennete kimin cehenneme gideceğini yalnız Allah bilir ve takdir yetkisi de özel af yetkisi de (right of pardon) sadece ona aittir. Bununla beraber sizce YSS cennete mi yoksa cehenneme mi gitmelidir? İsterseniz aynı soruyu Kanuni için de düşünebilirsiniz. Malüm o da iki oğlunu (sadece Mustafa değil, daha sonra Selim ile savaşa tutuşup savaşı kaybedince İran Şahına sığınan Beyazıd’ı da) öldürtmüştü, ve daha kimleri kimleri, Pargalı’yı, kızkardeşinin kocasını vs).  

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..