- Kategori
- Tarih
Yavuz Sultan Selim
Kardeşi Ahmet'i iktidara getirmek isteyen babası Sultan II. Bayezid'e karşı yeniçerileri yanına alan ve zorla iktidara geçip babasını öldüren 1. Selim, daha sonra kardeşleri Ahmet, Korkut, Abdullah, Şehinşah, Şahsultan, Alemşah, Mahmut ve Mehmet olmak üzere sekiz kardeşini de eş ve çocuklarıyla birlikte boğdurarak öldürttü.
Onun başa geçmesiyle birlikte Osmanlı Devleti'nin geleceği topyekün farklı bir yörüngeye girdi. Selim, tahta geçer geçmez hemen İran'a savaş açmış ve 23 Ağustos 1514'te Çaldıran Meydan Savaşını kazanmıştır. Dolayısıyla Şah İsmail'i devirerek İran'ı ele geçirmiştir. Ancak bundan sonra uyguladığı politika, devletin dini karakteri üzerinde çok büyük bir etkiye yol açacaktır. Savaşı kaybeden Şah İsmail'in sonradan yaptığı tüm tekliflere rağmen şahla anlaşmayı reddeden Selim, Şah'ın gönderdiği ulakları da hapse atmıştır. Selim'in uyguladığı bu politika Şah İsmail ile yapılabilecek olası bir anlaşmanın önüne geçmiş, bunun üzerine Şii ve Sünni'ler arasında oluşabilecek ılıman iklimi imkansız hale getirmiştir. Çünkü Yavuz, aldığı eğitim vasıtasıyla Bizans'ın bir kısım medeni özelliklerini benimsemiş ve içselleştirmiş bir kişi olarak Şah İsmail'in devlet ideolojisinin hedefi ve etkisi altında olan bir imparatorlu
ğun sultanı olarak kalmayı kabul edemezdi.
Daha sonra Mısır'a karşı yola çıkan Yavuz Sultan Selim, Memlük ordusunu 9 Ocak 1517'de Ridaniye'de bozguna uğratarak Mısır tahtına oturdu. Böylece Hilafet Abbasilerden Osmanlılara geçti.
Ahmet Güreşçioğlu