Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '16

 
Kategori
Öykü
 

Yaylaköy'den kuşbakışı

Yaylaköy'den kuşbakışı
 

Püskültepe’nin yanına yerleştirilmiş Yaylaköy eskiden. Altmışlı yıllarda Eşektaşı mevkiinde deprem oluyor. Köyün yerleşim yeri değişiyor. Zamanla göç oluyor. Eski Yaylaköy terk ediliyor.

Bu günkü Yaylaköy Söke ile Kuşadası arasındaki yolun ortasında yer alıyor. Eskisi ile yenisi arasında çok uzak bir mesafe yok.

Şu anda eski Yaylaköy yamaçlarından manzaraya bakıyorum. Karşıda masmavi Ege Denizi. Denizin ortasında Sisam Adası. Diğer adıyla Samos’ un doğusu Güzelçamlı kıyılarına çok yakın. Bu güzel manzara içersinde Dilek yarımadasını görüyorum. Bu yarımada Türkiye’ nin en güzel doğal parklarından birine sahip: Milli Park. Yaylaköy, adı üzerinde yaylalık bir yer. Denizden bir hayli yüksekte. Denizli, adalı, yarımadalı şahane manzara çam, zeytin, elma, armut, şeftali, ayva, gül, palmiye, nar, ceviz ağaçları arasından seyrediliyor.

Kuşbakışı baktığımızda yenilenmiş Söke-Kuşadası otoyolu görülüyor. Bu yol küçüklüğümde daracık ve çok sık virajları olan berbat bir yoldu. Şimdi adeta altın yol haline geldi.

Yeni Yaylaköy’den yukarıya, dağlara doğru gidildikçe çiftlik evlerine ve yeni yeni oluşan sitelere rastlıyoruz. Bu bölge giderek doluyor. Daha havadar, daha sakin, doğa ile iç içe. Yazları şehirden daha serin. Zaman zaman tatlı bir rüzgâr esiyor. Şehirlerin stresinden uzak yaşamak için ideal bir yöre. Araziniz varsa zeytin, meyve, sebze tarımı yapabilirsiniz. İki büyük ağaç arasına hamak kurup üstünde uykuya dalabilirsiniz. Uzaklardan gelen horoz sesleri, kumru guklamaları, köpek havlamaları doğanın içinde yaşadığınızı size hatırlatıyor. Ülkemiz yaşamasını bilenler için harika bir ülke.

Çiftliğinizde kaz, ördek, horoz, tavuk, civciv, bıldırcın, tavşan besleyebilirsiniz. Büyükbaş hayvan olarak da dana, koyu, keçi yetiştirebilirsiniz.

Yaylaköy’ün sırtlarında binbir türlü çiçekler arasında bahçede oturup yemek yemek, içmek, büyük bir zevk. Masmavi bir deniz, bol güneşli gökyüzü, hafifçe esen rüzgâr, yeşilin her tonu, verimli toprak kokusu Yaylaköy’ ü bize ayna gibi yansıtıyor. Gün batımını seyretmek ise ayrı bir zevk. Sabahları bazen Sisam’dan horoz sesleri duyuluyor. Geceleri ise Sisam’ın yedi ayrı yerinden ışıklar görülüyor. Şüphesiz oradakiler de Türkiye kıyılarını izliyorlar.

Gelecekte kentlerden iyice bunalan insanlar böyle doğa harikası olan havadar yerlere yerleşmeye çalışacaklar. Yaylaköy’den kuşbakışı nefis manzarayı seyrederek hayatlarını yaşayacaklar.

 
Toplam blog
: 137
: 158
Kayıt tarihi
: 09.03.14
 
 

1958 yılında Söke'de doğdum. Esnaf çocuğu olarak ilk, orta ve lise eğitimimi Aydın ili Söke ilçes..