Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yaz gelince diyet

Yaz gelince diyet
 

Neden yaz gelince diyetlere sarılıyoruz?

Gerçekten bu sorunu yanıtını samimice kendinize sordunuz mu?

Soranlardan aldığım yanıtlar çok benziyor işte bunlardan birkaçı; “yaz gelince ince elbiseler giyiliyor ve estetik kaygılar artıyor”, “çevredeki herkesin diyet yapması rahatsızlık veriyor ve diyet yapmadığımda suçluluk duygularım artıyor”, “tatilde rahat bikini giymek istiyorum” vs. Gördünüz mü ? cevapların arasında fazla kilolarım sağlığımı tehdit ediyor diyen yok, varsa da çok azı.


İstekler geçici, aranan çözümler geçici. Eğer bir insan yaşamı boyunca kendini olmak istediği yerde konumlar ve gereğini yaparsa istediği yere daha kolay ulaşacaktır.

Yeter ki olmak istediği yeri veya istediği şeyi hedef haline getirsin.

Buradan özetle aktarmak istediğim konunun özeti şu “sağlık için yapılan her yatırım er geç geri dönecektir, mucize yöntemlerle kısa zamanda kilo vermek isteği ilüzyondan başka hiçbir şey değildir. Çünkü mucizeler bir anda olur ve etkisi kısadır.”

Her Yanımız diyetlerle sarılmış , bir diyet furyasıdır gidiyor. Halbuki asıl önemli olan sağlıklı ve kaliteli bir yaşam. Bunun için sözü edilen şarlatan diyetler size yardımcı olamaz. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam içim vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin dengeli ve yeterli bir biçimde alınması gerekiyor.

Tatile giderken biraz daha zayıf olmak , zarif görünmek ve ince kıyafetleri özgürce giymek isteriz. Yaz aylarının ilk sinyallerini verdiği nisan mayıs aylarında bütün kış depoladığımız yağlarımızı hızlı bir şekilde vermek için değişik yöntemler arar çoğu zamanda başarısız oluruz. Başarılı olsak da tatilde yenilen güzel yemekler , alınan içkiler, kontrolsüz tüketilen açık büfeler bu başarıyı uzun süre sürdürmeye engel olurlar.

Yaz mevsiminin bu en sıcak günlerinde, daha fazla su içtiğinizi, iştahınızın sıcakların etkisiyle azaldığını, bu olumlu etkileri uzun vadede faydaya dönüştürmek istemenizi anlıyorum. Bu nedenle 3 günde şu kadar kilo garantisi verilir tarzı yöntemlere başvuruyorsunuz. Burada hatırlatmak istediğim önemli bir konu var ki o da diyetin kişiye özel olduğu.Etrafınızda duyduğunuz diyetleri ben de deneyeyim, şu kişi bu diyetle şu kadar kilo vermiş ben de veririm diyerek denemeyin. Aksi takdirde sonuçları uzun dönemde size ağır bir fatura çıkaracaktır. Metabolizma ağır bir yıkıma uğrayıp daha sık hastalanmanıza neden olacaktır.

Diyete başlamak aynı zamanda diyeti bıraktırmayı çağrıştırır. Yani her başlangıcın bir bitimi vardır. Bu nedenle diyete başlamak yerine hayatınızda radikal kararlar verip uygulayarak sağlıklı yaşama biçimini benimseyebilirsiniz.

Nasıl mı?

Önce karar verin, sonra de bir diyetisyenden yardım alın. Tabi gerçek diyetisyen olmasına dikkat edin. (diplomasını sorabilrisiniz)

Sevgiyle kalın

Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN
 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..