Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '08

 
Kategori
Eğitim
 

YENİ “SBS” ve YSBP

YENİ “SBS” ve YSBP
 

YENİ “SBS” ve İŞTE YILSONU SINIF BAŞARI PUANI

2008 yılında ilk defa uygulanan ve 6. 7.sınıf öğrencilerin katılmış olduğu Seviye Belirleme Sınavları sonuçları tartışılmaya devam ediyor. Öyle görülüyor ki bu tartışmalara son verebilecek kişiler Milli Eğitim Bakanlığının üst düzey bürokratları değildir. Tam tersi işin merkezi olan ilköğretim okullarıdır.

Öğrencilerimizin hak kayıplarına son verebilecek düzenleme Okulların Yöneticileri, rehber Öğretmenleri, dal Öğretmenleridir. Ayrıca Velilerinde bu işlemlere kesin ve şartsız destek vermeleri gereklidir.

Öncelikle bu yıl ilk defa uygulanan sınavın sayısal verilerini de aktarmak konuyu bir bütün olarak değerlendirebilmektir.

6 sınıflarda tam 829 kişi soruların tümünü cevapladı, 7’lerde de 62 öğrenci bütün soruları doğru cevapladı. Böyle bir sınavda nasıl doğru bir ölçme değerlendirme ya da sıralama yapılacaktı? Cevabını bulmak zorlaşıyor. MEB’in, SBS’ de il ve Türkiye sıralamalarını açıklayamaması doğrudur. Başka bir şey yapılabilirdi. Veliler ve Öğrenciler, gereğinde Öğretmenler; TV programları, gazeteler, MEB’nın Web sayfaları da kullanılırdı. Maalesef bu iş olamadı. Konuya gereken cevap verilemedi. Yine sizi savunmak fazlaca selam vermek istemediğiniz bizlere kaldı. Tabii ki şahısları savunma gibi niyetim olmadığı gibi, hakaret gibi adiliği de düşünebilecek sınıftan olmadığımı anlıyor ve rahat konuşabiliyorum.

Şimdi gelelim işin özüne ve hangi konularda problem yaşadığımıza; Öncelikle bu sınavların ilk yapılması nedeniyle yıl boyunca konunun ilgilileri hiçbir aydınlatma yapmadı. Aklımıza bir soru geliyor. Acaba konunun muhatapları da mı yeterli donanıma sahip değillerdi? Eğer yeterli donanımları vardıysa, okulların Rehber Öğretmenleri ve en az bir Müdür Yardımcısı Hizmet içi Eğitimde yetiştirilemez miydi? Saygıdeğer Veliler o kadar çok sorulacak soru var ki hangi birini sorayım.

Ama daha büyük kargaşa, hatta daha fazlası, Yıl Sonu Başarı Puanı’ndan kaynaklandı. Öylesine çelişkiler ve puan farklılıkları var ki ne anlamak mümkün ne içinden çıkmak. Velilerin bu konuda çözümsüzler. Bilgi alabilecekleri birim ise yok gibi, en büyük karmaşa da karnelerde 5’lik, SBS değerlendirmesinde ise 100’lük not sistemin kullanılmasıdır. Örneğin, elimizde bütün notları 5 olduğu halde, bütün notları 5 olmayan öğrencilerden daha düşük Yerleştirme Sınıf Başarı Puanı olan örnekler çoğaltılabilir.
Eğer ortada bir yanlışlık söz konusu değil ise puanlamanın nasıl yapıldığı en ayrıntılı bir şekilde ortaya açıklanmalıydı. İlköğretim okulu Müdürlüklerinin nasıl davranmaları gereği de ayrıca not edilmeliydi. Yoksa Milli Eğitim Bakanlığımıza duyulan güven yeni iklim değişikliği nedeniyle aşırı ısının etkisiyle hızla eriyebilir. Sonuçta olabilecekler için kehanette bulunmayalım ve diyelim ki zararın neresinden dönersen kardır.

Yapılan işlemin teknik ayrıntılarını aktardıktan sonra örnekleri de açıklayalım.
Milli Eğitim Bakanlığı; Öğrencinin Yıl Sonu Başarı Puanı 500’lük puana çevrilirken, söz konusu okulda en yüksek başarı puanı 500 puan kabul edilmektedir. Okuldaki en yüksek YBP 89 ise bu puan dönüştürme sonucunda 500 puan olarak kabul edilir. Diğer bir ifadeyle başka bir okuldaki 100 puan ile bu okuldaki

89 puan denk kabul edilmektedir. Öğrencinin yılsonu başarı puanı okuldaki en yüksek yılsonu başarı puanına oranlanarak hesaplanır.

Sınıf Puanı hesaplanırken SBS nin %70 i, Öğrencinin Yıl sonu başarı puanının bu okulun en yüksek yıl sonu başarı puanına oranından elde edilecek rakamın beş yüz ile çarpılması ile elde edilen rakamın dörtte biri, öğrencinin yılsonu davranış puanının yirmide birine eklenerek elde edilen toplamı “Yerleştirme Sınıf Başarı Puanı” olarak kabul edilmektedir. Teknik ayrıntı bundan ibarettir. Şimdi konuya örnekler vereceğim.

“A.İlköğretim okulunun En Büyük Yılsonu başarı puanı 100 dür.” Bu okuldan üç öğrenci alalım;

SBS YBP OEYBP Da. P (YSBP)

1.Ög 484.256 94 100 100 481, 479

2.Öğ 396, 564 80 100 90 400, 095

3.Öğ 478, 846 100 100 100 485, 192


“B ilköğretim okulundaki durumu görelim ki karşılaştırmayı daha iyi yapalım. Oradan da 3 öğrenci örnek seçiyorum.

SBS YBP OEYBP Da.P (YSBP)

1.ÖGRN 484, 256 80 89 90 473, 839

2.ÖGRN 396, 564 85 89 100 421, 977

3.ÖGRN 478, 846 88 89 100 483, 788

İşte öğrencilerimizin durumları tamamı ortada, istediğiniz örneği seçerek değerlendirmeyi bir de sizler yapınız. Okulu mu değiştirirsiniz, yoksa sistem gayet adaletliymiş deva mı etsin diyeceksiniz?

Sistemin açıkları iyi algılanarak; Okullardaki seviye sınıflarına da bir son verme zamanının geldiğini anlamaya yeterli bir örnek olduğu görülmelidir.

Yeni Öğretim yılında bütün öğrencilerimize başarılar dilerim.

 
Toplam blog
: 14
: 1943
Kayıt tarihi
: 29.01.08
 
 

1956 Artvin doğumlu İlk, orta, lise öğrenimini Artvin-Şavşatta tamamladı. Yüksek öğrenimini Erzuru..