Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '07

 
Kategori
Emlak
 

Yeni bir meslek doğuyor!

Burada bu kadar hoş karşılanmak ve beni hatırlayan insanların çıktığını görmek sevindirici oldu.

Hayatımıza son yıllarda giren ve bizi yakından etkileyecek bir iş kolundan, daha doğrusu meslekten bahsedeceğim size. Şimdiye kadar birçoğumuz bilmiyorduk; aslında gerek de duymadık böyle bir mesleğe ve bu işi yapanlara, ondan bilmiyorduk. Mortgage ilginç bir kelime; hayatımıza girdi ve kafamızı da karıştırdı. Bu meslek de mortgage'ın getirilerinden. Bu o kadar önemli bir meslek ki Türkiye'de üzerinde çok fazla spekülasyon yapılan konut fiyatlarını, beraberinde kira fiyatlarını etkileyebilir. Çünkü bu ülkede konut, barınma ihtiyacının ötesinde çoğu zaman rant aracı olarak görülmüş ve bunu üzerinden paralar kazanılmaya çalışılmış. Bu da fiyatlara yansımış...

Peki nedir bu meslek? Bazılarınız biliyordur, bu mesleğe 'Değerleme Uzmanlığı' deniyor. Yani bir gayrimenkulün gerçek değerini belirlemek ve alım-satım işlemlerinin bu değer üzerinden yapılmasını sağlamak. Şimdiye kadar kafamıza göre fiyatları belirledik, konutları satıp, kiraya verdik. Ama mortgage sistemi pratikte uygulanmaya başladığında konut almak için bankaya başvurduğumuz zaman konutun değerinin belirlenmesi zorunlu olacak ve banka da değerleme uzmanının verdiği rapora göre kredi miktarını belirleyecek. Yani değerleme uzmanı 'bu konutun ya da işyerinin fiyatı şudur' diyecek, öyle de olacak. Banka da buna uyacak. Resmi dairelere de fiyatlar bu şekilde geçecek.

Bu ne getirecek? Bir kere konut alırken, emlakçılarla olduğu gibi değerleme uzmanları ile muhatap olacağız. Bu kişiler eğitimli ve zor sınavlardan geçerek bu mesleği yapmaya hak kazandıkları için konutun gerçek değerinin belirlenmesinde gerçekten de 'eksper' olacaklar. Bu sayede yapılan doğru tespitlerle de konutların gerçek değeri ortaya çıkacak. Burada '-ecek, -acak' diyerek kesin konuşuyorum ama yapılan bu iş suiistimallere de çok açık maalesef. Biz de millet olarak bu açıklıklları çok severiz zaten.

Son bir not: Türkiye'de şu anda yaklaşık 300 değerleme uzmanı var ve bu meslek yurtdışında oldukça popüler. Mortgage'ın hayata geçmesi ile binlerce değerleme uzmanına ihtiyaç olacak. Bu işi yapmak için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan lisans almak gerekiyor. Lisans da yılda üç kere yapılan bir sınavla veriliyor. Sınava başvurmak için ise 4 yıllık üniversite mezunu olmak gerekiyor. Tabi takdir edersiniz ki sınav biraz zor.

 
Toplam blog
: 20
: 1118
Kayıt tarihi
: 26.02.07
 
 

30 yaşındayım ve emlak.milliyet.com.tr'de editörlük yapıyorum. Emlak sektöründe ne olup bittiği ile ..