Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '08

 
Kategori
Güncel
 

Yeni bir sol parti

Yeni bir sol parti
 

Gürbüz Doğan Ekşioğlu


Başlık ilginizi çekti geldiniz, 'acaba yeni bir sol parti kuruldu mu' diye umutlandınız belki ama henüz kurulmadı.

Ben de sizin gibi yeni bir sol parti kurulmasını istiyorum.

Hem de mutlaka..

Türkiye'nin sol bir partisi yoktur. Türkiye'nin uzun yıllardır güçlü bir sol partisinin olmaması Türkiye'ye çok zarar verdirilmesine yol açmıştır. Çünkü, ülkenin yönetimininde alınan kararlarda, sol duyarlılık, akıl ve ilkeler etkili olmamıştır.

Şu yıllarda ise acil aklı başında insanların başında bulunduğu yeni bir sol partiye ihtiyaç vardır, ülkenin daha kötü duruma gelmemesi için. Çünkü, halkın oy vereceği parti yok. Şu an partiler arasında en sahici olana oylarını verdiler. Akp'nin idelojisini reddetsek bile, adamlar sahiciler. Yani, amaçları var, hedefleri var, idealleri var, arzuları var, iddiaları var, hırsları var.

Başka hangi partide var bu? Gerçekten kişisel başarı ve tatmin olma amacının dışında hangi partinin, Türkiye'ye yönelik projeleri idealleri var?

Konu Chp ise Gerçekten Baykal'ın Akp için saydığım özelliklere sahip oluduğunu düşünüyor musunuz? Bunu kaç kişi düşünüyor? Bu yıllardır biliniyor. Baykal'ın geçmişi bellidir. 83'ten sonra, İnönü varken sürekli muhalefet etmiş aday olmuş ve her seferinde yenilmiştir. Shp'de barınamamış, siyasi yasaklar kalkınca eski Chp'nin başına geçmiş, bir iki seçim, SHP'ye çelmeler takmış, en sonunda, SHP ile eski CHP'yi birleştirip başına geçmiştir. Son 12 yıldır parti başkanıdır + üç yıl eski Chp parti başkanlığı ile son 15 yıldır solu yoketme noktasına getirmiştir.

Bunlar sol kesimce bilinmektedir. Buradaki sorun, bu kişinin bu kadar seçim başarısızlıklarına rağmen, hiç asilce olmayan bir tutumla, illa ben parti başkanı olarak hayatımı sürdüreceğim demesi değildir, esas sorun, solcu insanların bu adamın bu isteğine destek vermesidir. Böyle bir kişiyi hala parti başkanı olarak görmek istemeleridir.

Yeni bir sol partiye bundan ihtiyaç vardır. Bu kişinin, bu anlayışın, ve bu geçmişin, silinip atılması gerekir. Bu da ancak yeni bir parti ile olur. Yeni bir kadro, Chp'nin başına geçse dahi, ki Altan Öymen geçti, şu an ki yapıyla bir şey yapamaz. Çünkü, bu bozuk bir organizmadır, ruhu vardır, köşeleri kapmış kişiler vardır, bunlar düzeltilemez, yeniden yapmak çok daha iyi sonuç verir.

Mutlaka yeni bir sol parti kurulmalıdır. Bir ay içinde. Bütün bu türban meselesine, Akpnin kapatılma meselesine, askeri meseleye, güneydoğu sorununa akılcı bilimsel çağdaş tarafsız akıldan yürekten nasibini almış argümanlarla karşı duracak halkın kafasındaki tabuları yıkacak bir parti olmalı. Buna mutlaka ihtiyaç var. Çünkü bu boşluk ortada. Solun bu boşluğu değerlendirecek çok ilkeleri ve bilgileri var. Bu parti bunları ortaya koyabilir.

Böyle bir parti, bütün küskün sol seçmeni bir kaç argümanı dile getirmesiyle kazanacaktır. Gittikçe sağcılaşan topluma ise sol düşüncenin ferahlığını verecek, yeni açılımlar getirecek ve bilinçlendirip, insanları rahatlatacaktır.

Peki bu partiyi kuracak insanlar var mıdır? Çok yoktur ama vardır.

Çok ağır, kılı kırk yaran bir perspektiften ziyade, solun evrensel ilkeleri etrafında toplanacak geniş kesimli, kişilere, abilere, ünlü isimlerin kerametine bağlanmadan, ama onlara da açık olan, en önemlisi, ideolojik olarak angaje olmamış isimlerin oluşturacağı yeni bir sol partiye Türkiye'nin çok ihtiyacı var.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..